Κελί Καραμανλήδων: Oι πρώτοι ένοικοι του κελιού ήταν από τη Μ. Ασία, εξ ου και το όνομα. Στη φωτογραφία ο Γέροντας Νεκτάριος και ο υποτακτικός του Χριστόφορος. Ο Γέροντας Νεκτάριος εκοιμήθη τρεις μήνες μετά τη φωτογράφιση. Tα πενήντα χρόνια της κοινής τους πορείας περιγράφονται στο βλέμμα τους.
Σχεδόν κάθε εικόνα του Στράτου Καλαφάτη συνοδεύεται από μια ιστορία συμπόρευσης, αφοσίωσης, βαθιάς πίστης, περιέργειας, κατάκτησης, την οποία μας μεταφέρει με ειλικρινή συγκίνηση, γοητευμένος από τον κόσμο του Αγίου Ορους. Οι φωτογραφίες του έχουν σπουδαία καλλιτεχνική και ιστορική αξία, είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο αλλά και ένα νήμα που συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της πολύτιμης Αγιορείτικης Φωτοθήκης.
142 φωτογραφίες του αναμένονται να εκδοθούν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Αγρα σε 216 σελίδες.
Ο Στράτος Καλαφάτης (γεν. 1966) έφτασε στην Αθωνική Πολιτεία τον Γενάρη του 2008. Από τότε έκανε συνολικά 25 ταξίδια, ταξιδεύοντας με κάθε μέσον, με καραβάκια, με μουλάρια, πεζοπορώντας επί μακρόν σε δύσβατα μονοπάτια. Εζησε διακόσιες μέρες και νύχτες σε μοναστήρια, σκήτες, κελιά και σπήλαια, γνώρισε γέροντες και υποτακτικούς, μοναχούς, δόκιμους και λαϊκούς, μετείχε σε λιτανείες, αγρυπνίες και πανηγύρεις, κοινώνησε το πνεύμα και το αίσθημα της Αθωνικής Πολιτείας. Εσκυψε με σεβασμό στον τόπο, τη χιλιόχρονη παράδοση, φωτογράφισε τη φύση, τα κτίσματα, τους ανθρώπους, τον καθημερινό βίο, την τέχνη. Οι φωτογραφίες του είναι μια χειρονομία ενσυναίσθησης σ’ αυτόν τον αθέατο κόσμο, το «βλέμμα» του είναι λιτό, τρυφερό, αποκαλυπτικό.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου