30/8/13

Περί της αργίας της Κυριακής (Επίσκοπος Αλεξανδρείας Ευσέβιος)

Ανάμνηση, λοιπόν, του Κυρίου είναι η αγία ημέρα της Κυριακής. Και γι' αυτό και ονομάστηκε Κυριακή, γιατί είναι η κυρία των ημερών. Γιατί, πριν από το πάθος του Κυρίου, δεν λεγόταν Κυριακή αλλά πρώτη ημέρα. Κατά την ημέρα αυτή ο Κύριος έκανε την αρχή της Αναστάσεως και έδωσε την εντολή να επιτελούνται τα άγια Μυστήρια.

Η Κυριακή, λοιπόν, έγινε αρχή κάθε καλού για εμάς: Αρχή της δημιουργίας του κόσμου, αρχή της Αναστάσεως, αρχή της εβδομάδας. Η ημέρα αυτή έχει τρεις αρχές, υποδηλώνοντας την εξουσία της υπεραγίας Τριάδος.

Έχοντας, λοιπόν, η εβδομάδα επτά ημέρες, τις έξι μας τις έδωσε ο Θεός για να εργαζόμαστε και τη μια μας την έδωσε για προσευχή και ξεκούραση, για τη συγχώρεση των αμαρτιών μας και για να παρακαλέσουμε κατά την ημέρα της Κυριακής για τα αμαρτήματα που κάναμε κατά τις έξι ημέρες. Έλα, λοιπόν, το πρωί της Κυριακής στο Ναό του Θεού, πλησίασε τον Κύριο, εξομολογήσου στον Ιερέα Του τις αμαρτίες σου, μετανόησε σ' Αυτόν με θερμή προσευχή και συντετριμμένη καρδιά, μείνε στη Θεία Λειτουργία και σε καμιά περίπτωση μη φύγεις πριν από την απόλυση...

Πηγή: paterikiorthodoxia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: