10/4/12

Σκοτώθηκαν γιατί δεν αδιαφόρησαν


Η είδηση αν και πέρασε, ως συνήθως, στα ψιλά των εφημερίδων, μας συγκλόνισε...
 
Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στο Κρυονέρι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων προσπάθησε να περάσει τις γραμμές του τρένου από σημείο που δεν υπήρχε διάβαση με αποτέλεσμα οι τροχοί του αυτοκινήτου να κολλήσουν στις γραμμές. 3 διερχόμενοι Πακιστανοί είδαν το συμβάν κι έσπευσαν να βοηθήσουν. Οι δυο εξ αυτών άρχισαν να σπρώχνουν το αυτοκίνητο. Τη στιγμή εκείνη είδαν και την αμαξοστοιχεία Intercity, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, να έρχεται. Η σύγκρουσα ήταν σφοδρή και στοίχισε τη ζωή όχι μόνο το ζευγαριού αλλά και των δύο μεταναστών που έσπευσαν να βοηθήσουν. 

Σκοτώθηκαν γιατί δεν αδιαφόρησαν. Μέσα από αυτό το τραγικό περιστατικό αναδυκνείεται το μεγαλείο του ανθρώπου, το αίσθημα ηρωισμού και αυτοθυσίας που δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, θρησκεία ή καταγωγή. 

Και επειδή το "μεταναστευτικό" είναι πάλι στην επικαιρότητα, πριν κακολογήσουμε την επόμενη φορά τους μετανάστες, παράνομους ή όχι, για όλα τα κακά της μοίρας μας ας σκεφτούμε το μεγαλείο αυτών που έφυγαν πριν λίγες μέρες... στη διασταύρωση

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο 18χρονος Χομαγιούν Ανγουάρ και ο 33χρονος Βακάρ Αχμέντ κατάγονταν από την πόλη Νταλγκάΐρ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λαχώρη και το Ισλαμαμπάντ.

Ο Χομαγιούν βρέθηκε ανάμεσα στο τρένο και το αυτοκίνητο. Το μόνο που πρόλαβε ήταν να σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Είχε έρθει στην Ελλάδα το 2009. Πρωτότοκος μιας οικογένειας με 4 παιδιά, οι γονείς του τον έστειλαν στην Ελλάδα να βρει δουλειά και να τους βοηθήσει οικονομικά. Πλήρωσαν 7.500 ευρώ στους διακινητές για να τον φέρουν στη χώρα μας.

Ο θείος του δεν τον άφησε να κυκλοφορεί πολύ γιατί δεν είχε χαρτιά και μπορεί να τον έπιαναν και να τον έδιωχναν. Άρχισε να μαθαίνει ελληνικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς. Βρήκε δουλειά, σε ένα ξυλάδικο. Επτά μέρες τη βδομάδα, χωρίς ένσημα, 10 ώρες τη μέρα για 25 ευρώ. Μετά το θάνατο του, ο εργοδότης του, κατέβαλε όλα τα χρήματα που του χρωστούσε.

Ο Βακάρ ήταν στην Ελλάδα από το 2004. Δούλευε ως κηπουρός. Ήταν εκείνος που ειδοποίησε άλλους τέσσερις. Ήταν εκείνος που έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου με έναν κασμά και προσπάθησε να βγάλει τον οδηγό, που είχε τραυματιστεί στο πόδι.

Ήταν ο μοναδικός από τα τέσσερα θύματα που δεν έχασε τη ζωή του ακαριαία. Πολλοί τον θυμούνται να καλεί σε βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια.

Τα άσχημα νέα ταξίδεψαν γρήγορα ως το Πακιστάν. Εκεί θα βρίσκονται την Τετάρτη και οι σοροί τους. Τα 6.000 ευρώ που θα κοστίσει η μεταφορά, θα καλυφθούν από δωρεές Ελλήνων. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν άλλωστε.

Το ταξίδι ως την πατρίδα θα κρατήσει 30 ώρες. Οι γονείς και οι συγγενείς τους, περιμένουν πως και πως να τους αποχαιρετίσουν. Ο θείος του Ανγουάρ, Κασέρ, θα συνοδέψει τις σορούς. «Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Πέθαναν βοηθώντας», είπε.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ