19/4/12

ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ;



Του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου

Τι θα γίνουν τα εκατομμύρια των Καθολικών; Θα καταδικασθούν από το Θεό στην κόλαση και θα σωθούν μόνο οι Ορθόδοξοι; Το έλεος του Θεού δεν φτάνει στους ανθρώπους αυτούς;

Στο ερώτημα αυτό οφείλεται αναλυτικότερη απάντηση:

Η Ορθόδοξη Θεολογία δεν είναι ένα ιδεολογικό σύστημα που έχει απαντήσεις για οποιαδήποτε θεολογικο-φιλοσοφικο-υπαρξιακό ερώτημα.

Μπορεί να αποφαίνεται μόνο για τα θέματα τα οποία έχει φανερώσει η Αποκάλυψη του Θεού και σε όποιο βαθμό Αυτή τα έχει αποκαλύψει!

Για τα υπόλοιπα οφείλουμε να σιωπούμε, τιμώντας τα μυστήρια που ο Θεός θέλησε να κρατήσει για τον Εαυτό Του!


Σε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε σε σχολαστικισμό ή και σε βλασφημία θεωρώντας το όποιο ιδεολόγημά μας διδασκαλία και λόγο Θεού!

Αυτό βέβαια δεν απαγορεύει τη δική μας συμβολή στην εμβάθυνση στην «άπαξ παραδοθείσα πίστιν τοις αγίοις» (Ιούδ. 4) ή τη δική μας αναζήτηση απαντήσεως στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Αντιθέτως μάλιστα αυτό συνιστά ιερή διακονία στο Σώμα του Χριστού, υπό μία προϋπόθεση: Η διακονία αυτή να εδράζεται στην μέχρι τώρα εκκλησιαστική εμπειρία και παράδοση και να γίνεται αποδεκτή από τη σημερινή εκκλησιαστική συνείδηση.

Από τον κίνδυνο της παρεκκλίσεως από την «άπαξ παραδοθείσα πίστιν» μας προφυλάσσει η Χάρις του Θεού, όταν εμείς ταπεινά την επιζητούμε και δεχόμαστε να διατυπώσουμε όχι τις δικές μας «εξυπνάδες», αλλά ό,τι ο Θεός διά των Αγίων Του θέλησε να μας αποκαλύψει.

Έτσι στο ανωτέρω ερώτημα νομίζω ότι η απάντηση είναι μία: Το πώς θα κρίνει ο Θεός τους Ορθοδόξους ή τους ετεροδόξους και τους αλλοθρήσκους είναι δική Του ευθύνη και δική Του…μέριμνα!

Δεν μας έχει αποκαλύψει τίποτα και ως εκ τούτου δεν δικαιούμαστε όχι μόνο να μιλάμε, αλλά ούτε και να σκεφτόμαστε για λογαριασμό Του, αν δεν θέλουμε να καταντήσουμε βλάσφημοι!

Εύστοχα έχει επισημανθεί ότι δεν γνωρίζουμε ποιος άνθρωπος σώζεται, αλλά το πώς ο άνθρωπος σώζεται (π. Γ. Μεταλληνός).

Εμείς οφείλουμε να εγκαταλείψουμε εαυτούς και αλλήλους – όλους τους ανθρώπους, ολόκληρο τον κόσμο – στην αγάπη και το άπειρο έλεός Του!

Είναι τυχαίο άραγε ένα από τα μεγαλύτερα θεολογικά πνεύματα, ο μεγάλος Ωριγένης αναζητώντας και ασχολούμενος με παρόμοια θέματα για τα οποία η Θ. Αποκάλυψη σιωπά, έπεσε σε πλάνη;

Ας προσέξουμε όμως κάτι ακόμα: Προτύπωση της Εκκλησίας του Χριστού ήταν ο αρχαίος Ισραήλ, που ήταν «ο Λαός του Θεού».

Αυτό δε σήμαινε όμως ότι η αγάπη, το έλεος και η ευσπλαχνία του Θεού περιοριζόταν μόνο σε αυτόν και όχι στα άλλα έθνη.

Το προφητικό κήρυγμα είναι σαφέστατο, με χαρακτηριστική περίπτωση τη σωτηρία της Νινευή. Το ότι η αγάπη του Θεού σκέπασε τη Νινευή δε σημαίνει ότι και οι Νινευίτες εντάχθηκαν στο λαό του Θεού, τον Ισραήλ.

Παρόμοιο περιστατικό έχουμε και στις Πράξεις (κεφ. 10) με τον αλλοεθνή Κορνήλιο στον οποίο η Θ. Χάρις πλούσια χορηγήθηκε. Αυτό όμως δεν αρκούσε.

Δεν τον κατέστησε και αυτομάτως μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, του Νέου Ισραήλ, αλλά τον προετοίμασε για να βαπτισθεί και έτσι να γίνει μέλος της Εκκλησίας!

Συνεπώς η Χάρις του Θεού και η Αγάπη Του και το Έλεός Του δεν περιορίζονται, αλλά εκτείνονται σε ολόκληρη τη δημιουργία, η οποία προσκαλείται να γίνει Εκκλησία του Χριστού, αποδεχόμενη την πληρότητα της αποκαλυφθείσης Αλήθειας, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού.   

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη!
Θα έπρεπε να γνωρίζει ο πατέρας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος ότι δεν υπάρχει ο όρος Παπική Εκκλησία. Δεν λατρεύουν τον Πάπα οι πιστοί αλλά τον Ιησού Χριστό Αναστάντα εκ νεκρών.
Ο πατέρας Αναστάσιος ως Ποιμένας θα πρέπει να επιθυμεί την σωτηρία όλων των Χριστιανών και όχι να ψάχνει αν θα πάνε στην Κόλαση οι Χριστιανοί της Καθολικής ή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η δημοσίευση τέτοιων κειμένων δεν ωφελούν άλλα μάλλον κολάζουν τους συνειδητούς Χριστιανούς που επιζητούν με την μετάνοια την σωτηρία.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:59, πού αναφέρεται στο άρθρο ο όρος Παπική Εκκλησία ;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο είδα την ξεκάθαρη φωνή του π. Αναστασίου και τον προσεκτικό τρόπο που διατυπώνει όσα θέλει να εκφράσει. Είδα και την ποιμαντική ευθύνη και αγωνία του όλοι να σωθούν.

Μάλλον 10:59 είσαι από αυτούς που ουδεποτε διαβάζουν πριν σχολιάσουν ή προκατειλημμένος μάλλον.. περαστικά

Ανώνυμος είπε...

Όλοι μπορούν να σωθούν. Η Ορθοδοξία μας δείχνει καθαρά το δρόμο και τον τρόπο. Μακάρι αυτόν ον σίγουρο τρόπο να τον ακολουθούσαν και άλλοι...

Πάτερ, ήθελα να ρωτήσω: Για όσους δεν γνώρισαν ποτέ τον Χριστό (π.χ. οι ζουλού στην Αφρική), ισχύουν τα ίδια;

Ανώνυμος είπε...

10 και 21 είσαι αφελής ή την κάνεις σκόπιμα την ερώτηση. Η προμετωπίδα του κειμένου είναι: ‘ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ;’
Προκατάληψη 12 και 38 έχει ο πατέρας Αναστάσιος και οι συντακτική επιτροπή του ιστολόγιου που δεν ακούν την φωνή τόσο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που ενεργά συμμετέχει με τις ομάδες εκπροσώπων σε διαλόγους και παραβρίσκεται σε ώρες προσευχής και λατρείας των Εκκλησιών.
Περαστικά σας. Οι μοναχικοί θα συνεχίσουν τον μονότονο δρόμο τους.