24/9/11

Η Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη

Η είδηση που δημοσιεύθηκε στον ημε­ρήσιο Τύπο πρόσφατα, και με το Διαδίκτυο έκαμε τον γύρο του κόσμου, είναι συγκλονιστική και αποκαλυπτική: «Η οι­κονομική και κοινωνική αποσταθεροποίη­ση μοιάζει να ταυτίζεται ολοένα και περισ­σότερο με την ψυχική αποσταθεροποίη­ση, τουλάχιστον για τους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου, που υποφέρουν πλέον μαζικά από ψυχικές και νευρολογικές πα­θήσεις...
 

Έπειτα από μία νέα ευρωπαϊκή έρευ­να ευρείας κλίμακας αποδείχτηκε πως 156.000.000 άνθρωποι - αριθμός που αντιστοιχεί στο 35% των Ευρωπαίων -παρουσιάζουν κάθε χρόνο κάποια ψυχι­κή ή νευρολογική διαταραχή.
 

Τα παραπάνω συμπεράσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Λονδίνο, προέκυψαν έπει­τα από τριετή έρευνα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 27 είναι οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπό­λοιπες τρεις είναι η Ελβετία, η Νορβη­γία και η Ισλανδία» («Δημοκρατία» 6-9-2011).
 

Η πιο συχνή ψυχική ασθένεια είναι η κατάθλιψη, στην οποία τα πρωτεία πα­ρουσιάζονται να τα έχουν οι γυναίκες ηλι­κίας 25 έως 40 ετών και «κυρίως εκείνες που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια».
 

Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους πά­σχουν από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Εκτός από την κατάθλιψη κυριαρ­χούν οι αγχώδεις διαταραχές, η αϋπνία κλπ. μέχρι τη σχιζοφρένεια. Είναι πραγματικά θλιβερές αυτές οι διαπιστώσεις. Το σπουδαίο είναι ότι δεν αφο­ρούν μόνο πολίτες πτωχών χωρών, όπως η πατρίδα μας, αλλά κυρίως πλουσίων, ό­πως η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιτα­λία κλπ.
 

Αυτό που τονίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι ότι το χρήμα δεν χαρί­ζει ευτυχία στον άνθρωπο. Έχουν χρήματα οι χώρες αυτές, δεν έχουν όμως ουσιαστική σχέση με τον Θεό- ζουν στην αθεΐα, στην αίρεση, στην αμαρτία. Γι' αυτό μόλις κάτι συμβεί στην οικονομία τους και όταν δεν μπορούν να διασκεδάζουν στη ζωή τους, οι κάτοικοι τους απελπίζονται, αρρωσταίνουν ψυχικά. Δεν έχουν που να στηριχθούν. Ο Θεός τους, το χρήμα, δεν μπορεί να τους ασφαλίσει και να τους σώσει. Μόνο ο Ιη­σούς Χριστός χαρίζει ειρήνη και ασφάλεια για το παρόν και για το μέλλον. Όσοι συν­δέονται μαζί του, δεν απελπίζονται ποτέ.

1/10/2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται,
αλλά αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν αντιμετωπίζεται έγκαιρα...
Μην εχετε ταμπου...επισκεφτειτε κατευθειαν καποιον ειδικο.Καλυτερη η προληψη παρα η θεραπεια.

Ανώνυμος είπε...

Εάν κάποιος έχει τα ακόλουθα συμπτώματα ίσως νοσεί από κατάθλιψη και δεν είναι απλά η αίσθηση λύπης ή ότι αισθάνεται χαμηλά για κάποιες ώρες ή λίγες μέρες:

·Χαμηλή διάθεση που συνοδεύεται από έντονο κλάμα χωρίς να συνοδεύεται από συγκεκριμένη κατάσταση, και συναισθήματα
έντασης, ευερεθιστότητας και ανησυχίας,

·Αίσθηση κούρασης και έλλειψης ενέργειας χωρίς έντονες δραστηριότητες, με χαμηλή συγκέντρωση και δυνατότητα μνήμης

·Χαμηλή ή έλλειψη διάθεσης με συναισθήματα ενοχών και χαμηλής αυτό-εκτίμησης

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συνειδητοποιηθεί γύρω από την κατάσταση της κατάθλιψης είναι ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς συστηματική θεραπευτική παρέμβαση.

Ανώνυμος είπε...

Όντως το Θέμα είναι Πάρα Πολύ Σοβαρό, Δυστυχώς είναι η Μάστιγα της Εποχής μας.