30/8/11

Τηλέφωνο-μαξιλάρι για μια ζεστή αγκαλιά σε ηλικιωμένους

Αλιεύσαμε την είδηση από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το φαινόμενο της μοναξιάς είναι τόσο έντονο και διαδεδομένο πλέον που καλούμε την τεχνολογία και τη ρομποτική να μας βοηθήσουν...

 
Τη λαχτάρα μιας ζεστής αγκαλιάς που βιώνουν όσοι βρίσκονται μακριά από τους αγαπημένους τους και έχουν μόνο το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν μαζί τους, «ένιωσε» η τεχνολογία. Και δημιούργησε ένα τηλέφωνο-μαξιλάρι για να απαλύνει τη νοσταλγία τους.

Το τηλεφωνομαξιλάρι ονομάζεται "hug" (σημαίνει «αγκαλιά» στα αγγλικά)  και μοιάζει με μια μεγάλη πάνινη κούκλα με χέρια και κεφάλι. Κάτω από το απαλό βελούδο της επένδυσης βρίσκεται ένας μικρός υπολογιστής, ο οποίος όχι μόνον επιτελεί χρέη τηλεφώνου αλλά ενεργοποιείται από τον τόνο της φωνής των δύο συνομιλητών και αυξάνει τη θερμοκρασία του μαξιλαριού.

Για να επιτευχθεί η τηλεφωνική αγκαλιά, και οι δύο συνομιλητές πρέπει να διαθέτουν το ειδικό μαξιλάρι. Η κλήση γίνεται φωνητικά: ο ένας λέει το όνομα του άλλου σε ένα μικρό μικρόφωνο, αφού πρώτα πατήσει το αριστερό άκρο του μαξιλαριού. Το πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής που ενεργοποιείται συνθέτει αυτόματα τον αριθμό τηλεφώνου του δεύτερου τηλεφωνομαξιλαριού, το οποίο με τη σειρά του  αρχίζει να φωτίζεται και να κουδουνίζει. Και για να δεχθεί ο δεύτερος συνομιλητής το τηλεφώνημα, πατά το αριστερό άκρο του μαξιλαριού και απαντά «γεια».


Με αυτές τις απλές κινήσεις  και το κεφάλι χαλαρά στο μαξιλάρι κάθε βράδυ αρχίζει η «τηλεφωνική αγκαλιά» σε ανοιχτή ακρόαση. Από τον τόνο της φωνής των δύο συνομιλητών το μαξιλάρι ζεσταίνεται, πάλλεται, φωτίζεται μεταδίδοντας την θαλπωρή των συναισθημάτων.

Εάν ο ένας από τους δύο χρήστες δεν απαντά στο τηλέφωνο ο άλλος μπορεί να του αφήσει μήνυμα και  η φωνή του  γίνεται παλμός και ζεστασιά.

Το hug έχει σχεδιαστεί από ερευνητές της Σχολής Ρομποτικού Σχεδιασμού και Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και δοκιμάζεται πειραματικά σε έναν οίκο ευγηρίας του Λόνγκγουντ. Θα μπορούσε να είναι, κατά την άποψη των σχεδιαστών του, ένα ψυχολογικό στήριγμα για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι για κάποιο λόγο βρίσκονται μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και για όσους βιώνουν τη μοναξιά της απόστασης.

Το hug σηματοδοτεί την κατεύθυνση της τεχνολογίας προς την λεγόμενη  «κοινωνική ρομποτική» ανοίγοντας το δρόμο σε  ασύλληπτα για την φαντασία μας προϊόντα που θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της ζωής μας στο μέλλον.

Όπως τονίζουν οι κατασκευαστές του, είναι ένα προϊόν που διερευνά τον χώρο των τηλεπικοινωνιών μέσα από νέες δυνατότητες και λογικές, οι οποίες «παντρεύουν» την τεχνολογία με τις βαθύτερες  συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου. Δίνει επίσης μία απάντηση  στις πρωταρχικές ανάγκες των ηλικιωμένων και όλων αυτών που ζουν μακριά από την οικογένεια, παρέχοντάς τους νέες δυνατότητες  να νιώθουν ενωμένοι με τους δικούς τους. Επιπλέον φέρνει την τεχνολογία στους ανθρώπους χωρίς να εισβάλει επιθετικά στο χώρο τους και χωρίς να δημιουργεί φόβο - γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι  με τα νέα επιτεύγματα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών η δημιουργία ενός «δικτύου hug», δηλαδή ενός ολόκληρου καταλόγου κλήσεων, όπως αυτός που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα. Εξάλλου δεν θέλουμε να αγκαλιάζουμε μόνο έναν άνθρωπο…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τραγικό. Υποβαθμίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις διαρκώς

Ανώνυμος είπε...

Όντως Τραγικό και Όχι Μόνο . Η Ξεφτίλα στο Όλο της το Μεγαλείο.