18/11/10

Στις «Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας μας»


Πριν ένα χρόνο, στις 29.11.2009, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έγινε η τελετή κατατάξεως στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας του νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου. Η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 29 Νοεμβρίου.

Ο άγιος Φιλούμενος γεννήθηκε το 1913 στη Λευκωσία από γονείς ευσεβείς. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Έλπίδιο, σε ηλικία 14 ετών, αναχώρησαν για την ιερά μονή Σταυροβουνίου. Το 1934 πήγαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, φοιτητές στη σχολή της Αγίας Σιών. Το 1937 εκάρησαν μοναχοί. Ο π. Φιλούμενος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1943 και για 45 συνεχή χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και διακονίες στην Αγία Γη. Έζησε αθόρυβα, ταπεινά, με φόβο Θεού και πολλή αγάπη, ζηλωτής φύλακας φρουρός των άγιων τόπων και «τρόπων αιωνίων».

Το 1979 μετατέθηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ. Εκεί φανατικοί Εβραίοι τον απειλούσαν ότι, αν δεν εγκαταλείψει το Φρέαρ που τούς ανήκει και πάρει τον Εσταυρωμένο και τις εικόνες να φύγει, θα τον σκοτώσουν. Ο άγιος τούς απάντησε ότι θα μείνει πιστός φύλακας του προσκυνήματος, έστω κι αν μαρτυρήσει εκεί.

Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα της μνήμης τού αγίου μάρτυρος Φιλουμένου, ενώ τελούσε τον Εσπερινό, φανατικοί Σιωνιστές τον κατακρεούργησαν με τσεκούρι. Η κοπή των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού και η φρικτή χάραξη του Σταυρού στο πρόσωπο του έδειξαν ότι τον βασάνισαν άγρια, για να αρνηθεί την πίστη του. Στη συνέχεια βεβήλωσαν και κατέστρεψαν τον ιερό χώρο με χειροβομβίδα. Ο π. Σωφρόνιος ομολόγησε συγκλονισμένος ότι το τίμιο λείψανο του παρέμεινε 5 ημέρες ζεστό και εύκαμπτο και ότι τον «βοήθησε» για να τον ντύσει. Ο δε αδελφός του π. Ελπίδιος, αν και μίλια μακριά, τον άκουσε να λέγει: «Αδελφέ μου, με σκοτώνουν προς δόξαν Θεού. Σε παρακαλώ μην αγανακτήσεις».

Το ευωδιάζον και θαυματουργό σκήνωμά του βρίσκεται στο Φρέαρ του Ιακώβ, εντός μεγαλοπρεπούς ιερού ναού επ' ονόματι της αγίας Φωτεινής, του αγίου Φιλουμένου και του αγίου Ιουστίνου. Στον κτήτορα του ναού αυτού π. Ιουστίνο ο άγιος εμφανίζεται συχνά και τον προστατεύει από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των φανατικών Εβραίων.

Ο άγιος μάρτυρας Φιλούμενος μαζί με τους «εσφαγμένους διά την μαρτυρίαν του Αρνίου» δέεται ακατάπαυστα για τα δίκαια της Ορθοδοξίας μας και τους φρουρούς της. Και περιμένει στη δόξα του ουρανού όσους και σήμερα δίνουν τη μαρτυρία τους, αμετακίνητοι φύλακες στις Θερμοπύλες της Ορθόδοξης πίστεως και παραδόσεώς μας.


Νοέμβριος 2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικό!!!!