31/10/10

Το Τυπικό της Εκκλησίας στο δίκτυο

Αν ψάχνετε για το Τυπικό της Εκκλησίας στο διαδίκτυο, 
ρίξτε μια ματιά.

Μάλλον είναι το καλύτερο Τυπικό, υπὸ Δ. Ανατολικιώτη-Μπιλάλη. 



3 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Το καλύτερο Τυπικό κατά κοινή ομολογία είναι η «Τυπική Διάταξη» του κ. Απόστολου Παπαχρήστου.
Μετά τον θάνατο του Αποστόλου Βαλληνδρά η Εκκλησία της Ελλάδος ανέθεσε τον καταρτισμό του Τυπικού στον κ. Απόστολο Παπαχρήστο. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς κάποιο λόγο η αρμοδία επιτροπή τον απομάκρυνε. Γιατί άραγε;
Ο κ. Απόστολος Παπαχρήστος συνεχίζει την αξιέπαινη προσπάθειά του και καταρτίζει κατ’ έτος την «Τυπική Διάταξη» από τις εκδόσεις «Καρδιάς»

Ανώνυμος είπε...

Πολλές και καλές πληροφορίες για τα τυπικά εδώ: http://typikon.net/

Ανώνυμος είπε...

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν ο (π.) "Αναστάσιος" συνεχίζει να θεωρεί, 3 χρόνια μετά, ότι το καλύτερο τυπικό είναι η Τυπική Διάταξις του Αποστόλου Παπαχρήστου. Πάντως είναι σίγουρο ότι η "κοινή ομολογία" δεν ενστερνίζεται σήμερα αυτή την άποψη, ύστερα από τόσα λάθη ορθογραφικά, συντακτικά και τυπικά που υπάρχουν κατά πληθώρα δυστυχώς στην άλλοτε αξιόλογη αυτή έκδοση. Αξιέπαινη πράγματι η προσπάθεια του αδικημένου Απόστολου Παπαχρήστου, αλλά το αποτέλεσμα τον αδικεί κατάφωρα.

Επίσης να διορθώσω ότι δεν τον απομάκρυνε η "αρμόδια επιτροπή", η οποία δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες και εξουσίες, αλλα η ίδια η Ιερά Σύνοδος με απόφασή της, και ότι αυτό δεν έγινε ξαφνικά αλλά ήταν αναμενόμενο, διότι κάποιοι παράγοντες μέσα στην Σύνοδο διαφωνούσαν μερικές φορές με όσα έγραφε ο Απ. Παπαχρήστος στο Τυπικό. Είχαν γίνει και συστάσεις και προτάσεις, αλλα ο συγγραφευς του Τυπικού λέγεται ότι δεν τις έλαβε υπόψη του. Επίσης του ζήτησαν να σταματήσει να εκδιδει ταυτόχρονα την Τυπική Διάταξη, κατι που φυσικά δεν μπορούσε να γινει, οπότε του είπαν "Σας ευχαριστούμε πολύ για την μέχρι τώρα συνεργασία σας. Χαίρετε!"

Συμφωνω ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν άδικη απέναντι στον Απόστολο Παπαχρήστο. Αλλά δεν είναι η πρώτη που η Εκκλησία μόνο φιλόστοργος μητέρα δεν αποδεινύεται απέναντι σε πιστά τέκνα της που την υπηρετούν με ειλικρίνεια...