5/6/10

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ένα μικρό δείγμα της ανευθυνότητας και της απληστίας των ανθρώπων είναι η συνεχιζόμενη καταστροφική αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου. Η οικονομική κρίση οδηγεί εδώ και χρόνια τους κάθε λογής εκμεταλλευτές να καταστρέφουν κάτι μοναδικό. Ας δούμε τον Αμαζόνιο σε αριθμούς:

• Η έκτασή του είναι 4 εκατομμύρια τετραγ. χμ. από τα οποία το τροπικό δάσος καταλαμβάνει τα 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα υπόλοιπα αποτελούνται από σαβάνα και άλλα οικοσυστήματα.
 

Eννέα είναι οι χώρες που διασχίζει ο Αμαζόνιος: Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινός, Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ και Βενεζουέλα. Η Βραζιλία κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα.
 

6.848 χιλιόμετρα είναι το μήκος του Αμαζονίου ποταμού, μήκος που αντιστοιχεί στην απόσταση Νέα Υόρκη - Βερολίνο.
 

15.000 περίπου ποτάμια διασχίζουν το δάσος του Αμαζονίου.
 

• Στην περιοχή του Αμαζονίου υπάρχει το 20% του νερού όλου του πλανήτη, το 30% της βιοποικιλότητας του πλανήτη, 5.000 περίπου αναγνωρισμένα είδη δέντρων, 300 αναγνωρισμένα είδη θηλαστικών, πάνω από 1.300 αναγνωρισμένα είδη πουλιών, 2.500 - 3.000 είδη ψαριών, 10 - 15 εκατομμύρια είδη εντόμων, 21 εκατομμύρια κάτοικοι και πάνω από 400 διαφορετικές φυλές αυτοχθόνων.
 

• Σε ένα εκτάριο τροπικού δάσους υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη δέντρων.
 

• Eχουν αναγνωριστεί στην περιοχή του Αμαζονίου 650 είδη φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες και οικονομική αξία.
 

57 είδη υπό εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου του ιαγουάρου (τζάγκουαρ), ζουν στον Αμαζόνιο.
 
 
Τα τελευταία τρία χρόνια 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το παρθένο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχουν αποψιλωθεί. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περιοδικού «Nature Magazine», αν ο ρυθμός καταστροφής συνεχιστεί, μέχρι το 2050 το μισό δάσος θα έχει εξαφανιστεί οριστικά...


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εξωφρενικό. Καταστρέφουμε το σπίτι μας και το θυμόμαστε μία μέρα το χρόνο. Δεν έχει γυρισμό αυτή η κατρακύλα... Θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του κέρδους