11/6/09

Ήρθε ο μικρός Πρίγκιπας

«Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά, το ουσιώδες είναι αόρατο στα μάτια»
Αν θελήσει κάποιος να συμπυκνώσει το μήνυμα του βιβλίου του Αντουάν ντε Σαιν Εξυπερύ, μιας φανταστικής ιστορίας που αφορά τόσο καίρια την πραγματικότητα, τα παραπάνω λόγια της αλεπούς – συνοδοιπόρου του ήρωα από τον μακρινό πλανήτη στην παρουσία του πάνω στη γη- θα μπορούσαν να το εκφράζουν. Ο συγγραφέας, μπαίνοντας ο ίδιος μέσα στην ιστορία του, βρίσκεται στη μέση της ερήμου λόγω βλάβης του αεροπλάνου του. Εκεί συναντά τον ήρωα, ένα παράξενο παιδί από έναν άλλο μακρινό πλανήτη, γεμάτο απορίες και «αυτονόητα» ερωτήματα. Η σχέση τους περνά από το φόβο στην εμπιστοσύνη και τη φιλία και οι γνώσεις του μικρού πρίγκιπα από άλλους πλανήτες, όπου τα πράγματα άλλοτε είναι απελπιστικά ίδια με τη γη και άλλοτε μακριά από τα ανθρώπινα αυτονόητα, δίνουν την ευκαιρία στον Εξυπερύ να σχολιάσει την ανθρωπότητα, που εκείνη τη στιγμή ζει τον πιο μεγάλο της παραλογισμό: το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεμάτος αλήθειες και μηνύματα, ο Μικρός Πρίγκιπας δεν είναι ένα παραμύθι για παιδιά, ούτε καν ένα παραμύθι για μεγάλους. Η δύναμή του είναι τέτοια που το ανάγει στους μεγάλους μύθους της παγκόσμιας κουλτούρας, μια παραβολική ιστορία που μιλάει για τόσο σπουδαία πράγματα με τόσο απλό τρόπο. Γιατί, όπως λέει και ο Έκο, όταν δεν μπορείς πια να εξηγήσεις κάτι, τότε πες μια ιστορία. Όταν το 1994 αποφασίστηκε η ίδρυση των εκπαιδευτηρίων “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” σκοπός δεν ήταν η ίδρυση ενός ακόμα σχολείου αλλά η δημιουργία ενός χώρου που θα επιτρέπει τον επιτυχημένο συνδυασμό της Ελληνορθόδοξης παράδοσης με τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης εκπαίδευσης, κλειδί για την επιτυχία στο μέλλον όχι μόνο των μαθητών μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας Αυτό το όραμα υπηρετούν από τότε ως σήμερα τα Εκπαιδευτήριά μας. Η εκδίπλωση και ανάπτυξή τους από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, η αποδοχή και αναγνώρισή τους από την τοπική κοινωνία και η ένταξη των πρώτων αποφοίτων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και αποτελούν αποδείξεις της επιτυχημένης πορείας τους, δεν αναστέλλουν τις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου, των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών να προσφέρουν κάθε μέρα και καλύτερη, ουσιαστικότερη, αρτιότερη παιδεία. Στο όραμα αυτό σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους.
(Τα παραπάνω κείμενα είναι από το πρόγραμμα της εκδήλωσης)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια.
Σήμερα το Θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο.
Αυτό δείχνει την επιτυχημένη διοργάνωση.
Να συνεχίσετε τις προσπάθειες αυτές. Το όνομα της Ελληνικής Αναγέννησης είναι μια μαρτυρία Ελληνορθόδοξη μαρτυρία στον χώρο της Παιδείας και γενικότερα του Ελληνισμού.
Ενα θερμό μπράβο στους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας και ο Θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο σε αυτούς τους ανθρώπους που ακούραστοι εργάζονται για την νεολαία μας.
Με τιμή
Νεανίας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σπουδαία ήταν η παράσταση και η προσπάθεια που καταβάλλουν τα εκπαιδευτήρια αυτά. Δίνουν άλλη μαρτυρία στο χώρο της Πάτρας.
Καλή Δύναμη στους δασκάλους και διευθυντές.

Ανώνυμος είπε...

Τα εκπαιδευτήρια χρειάζονται τη στήριξη όλης της πατραικής κοινωνίας. Είναι το σχολείο της Εκκλησίας. Ο Σύλλογος της Αναγέννησης τόλμησε και προχώρησε μπροστά. Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να σβήσει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σχολείο της Εκκλησίας. Αλλά ενός συλλόγου του οποίου τα μέλη ανήκουν στην Εκκλησία. Το σχολείο αυτό είναι της Ελληνικής Αναγέννησης και πρόεδρος είναι μια γυναίκα και όχι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης των Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ή κάποιος εκπρόσωπος Του. Ουδεμία σχέση έχουν με την Εκκλησία. Κατά αυτό τον τρόπο και ο Σωτηρχόπουλος και το Αρσάκειο είναι της Εκκλησίας, διότι τα μέλη των συλλόγων είναι και μέλη της Εκκλησίας. Δεν νομίζω πως πρέπει να υπάρχουν εσφαλμένες εντυπώσεις, πως το σχολείο αυτό είναι της Εκκλησίας, αφού δεν είναι.
Για την προσπάθεια τους, στην παρουσίαση της εορταστικής εκδηλώσεως, συγχαίρω.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά για το ήθος, την προσπάθειά σας, τη δουλειά σας

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά