20/5/23

Πόντος: Η αγιότητα αντιμάχεται την βαρβαρότητα - Εκδόσεις Έαρ

 


1914-1923, Ποντιακή Γενοκτονία.

Βάρβαρα στίφη Τούρκων στρατιωτών και Τσέτες, όχλος κακίας και μίσους για οτιδήποτε χριστιανικό, ξεχύνονται παντού σε όλο τον Πόντο και για χρόνια σκορπούν θάνατο, σκλαβιά, ατίμωση. Ο Πόντος σταυρώνεται. Οι Πόντιοι άντρες και τα νεαρά παιδιά αρπάζουν τα όπλα και δημιουργούν αντάρτικο της υπεράσπισης του Πόντου και του άμαχου πληθυσμού. Μαύρες σκιές, ένθεοι, σαν άυλοι, θυσίας τέκνα, «πολεμείν και θεολογείν» η ζωή τους πάνω στα υψίπεδα των ποντιακών ορέων. Πολεμάνε ζώντας κατά Θεόν.

Οι Τούρκοι δεν τολμούν να τους αντιμετωπίσουν με ίσες αλλά και με πολλαπλάσιες δυνάμεις. Ξεσπούν όλο το μίσος τους στα γυναικόπαιδα και στον άμαχο πληθυσμό.

Και ο πρωτοστάτης του αγώνα, ο Μητροπολίτης των δακρύων, ο Αμασείας Γερμανός Καραβαγγέλης, η ηγετική φυσιογνωμία του Μακεδονικού αγώνα και τώρα ο πρώτος στην ιεραρχία του ποντιακού αντάρτικου, ορίζει τους οπλαρχηγούς των τοπικών αγωνιστών. Κλήρος και λαός στον αγώνα, όπως το 1821. Το 1917 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, κατόπιν ελευθερώνεται προσωρινά και στη συνέχεια καταδικάζεται εκ νέου ερήμην εις θάνατον, αλλά τον προστατεύει ο Θεός. Εμπνέει τους αγωνιστές κι εκείνοι, οι Πόντιοι αντάρτες, σαν νέοι Σπαρτιάτες και οι ατρόμητες Ελληνίδες Αμαζόνες πολεμίστριες, αγωνίζονται ξανά για τις αξίες που μάχονται πάντα οι Έλληνες, «υπέρ βωμών και εστιών», «για τα όσια και τα ιερά», «για την τιμή και την ελευθερία», όπου πάντα το δίλημμα είναι ένα: «Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς!», και τώρα: «Ή Ορθόδοξος Έλληνας ή νεκρός!»

Πύρινα τα κηρύγματα του Γερμανού Καραβαγγέλη: «Ο χριστιανός, επειδή πιστεύει στον Θεό, δεν γνωρίζει φόβο. Μόνο να είστε αγνοί. Τηρείστε την αγνότητά σας και θα σας τηρήσει ο Θεός. Σεβασμός στις γυναίκες και στα παιδιά των Τούρκων και στις οικογένειές τους. Τιμάτε και θα σας τιμήσει ο Θεός».

Και τους τίμησε ο Θεός. Νεοφανείς άγιοι ανέτειλαν από τον Πόντο, μάρτυρες, παιδομάρτυρες, παρθενομάρτυρες και εθνομάρτυρες, άστρα φωτεινά.

«Δόξα Θεού! Δόξα Πόντου!»


Γεώργιος Τουμανίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια: