20/1/23

Ομιλία Αρχιμ. Χριστοφόρου Μυτιλήνη στην Θεολογική Σχολή της Κινσάσα

 


Σήμερα το μεσημέρι 19 Ιανουαρίου ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Μυτιλήνης μίλησε σε όλους τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής αλλά και στους μοναχούς της Ιεράς Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Ιδιαίτερα τόνισε την έννοια της μετανοίας. Μετάνοια σημαίνει συντριβή στην καρδιά, ειλικρίνεια στα χείλη διόρθωση στο βίο. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να κυριαρχούν στο μυστήριο. Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν αδιέξοδα γιατί υπάρχει ο εξομολόγος.

Εάν συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη είναι η αγαπη του Χριστού και οτι Αυτός είναι ο πραγματικός φίλος μας τότε το αίσθημα της ντροπής θα εξαφανιστεί και θα βιώνουμε την μετάνοια χωρίς ντροπή. Στη συνέχεια εξήγησε την θεραπευτική και παιδαγωγική μέθοδο των επιτιμίων. Είναι πνευματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των πνευματικών ασθενειών Στην εξομολόγηση περιορίζομαι στην εξαγόρευση των δικών μας αμαρτιών. 

Μετά την εισήγηση ακολουθήσε περίπου δύο ώρες παρα πολύς εποικοδομητική συζήτηση με απορίες πού έθεσαν οι φοιτητές. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Κινσάσας Θεοδόσιος αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον π. Χριστοφόρο για την παρουσία του στην Μητρόπολη Κινσάσας και για την εμπνευσμένη εισήγηση επισφράγισε την συνάντηση και την συζήτηση με στοχεύμενες παρατηρήσεις.



Πηγή: Αναστάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: