18/9/22

"Μικρά Ασία: Λάμψη, Καταστροφή, Ξεριζωμός, Δημιουργία" στο Μουσείο Μπενάκη

 


Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για την Μικρασιατική Καταστροφή - μέχρι 12 Φεβρουαρίου

Το χρονικό του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από ένα «ταξίδι» στον χώρο και στον χρόνο, ξετυλίγεται στην έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα «Μικρά Ασία: Λάμψη, Καταστροφή, Ξεριζωμός, Δημιουργία».

Ο επισκέπτης μέσω της παρουσίασης περισσότερων από 1.100 εκθεμάτων, τα οποία συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έρχεται σε επαφή με τις χαμένες πατρίδες των Ελλήνων οι οποίοι μετά από την τραγωδία που βίωσαν, βρήκαν μία καινούργια γη.

Η δραματική πορεία των Μικρασιατών παρουσιάζεται μέσα από εικόνες, ενδυμασίες, φωτογραφίες, πολεμικά κειμήλια, χάρτες, εφημερίδες και επιστολές της εποχής.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη «ενώνει» δυνάμεις με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών για τη συνδιοργάνωση της έκθεσης, με βασικό στόχο τη διαφύλαξη των αξιών της πατρίδας μας και την παράλληλη διεξοδική μελέτη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τρεις θεματικές ενότητες μέσα από ισάριθμες εντυπωσιακές σκηνές.

Ο σκηνογραφικός διαχωρισμός είναι αυτό το στοιχείο που κάνει τις τρεις θεματικές της έκθεσης να ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Η περιπλάνηση των επισκεπτών ξεκινά με την είσοδο στην αποβάθρα της Σμύρνης, ακολουθεί η «σκοτεινή» οδός, μία διαδρομή μέσα από φλόγες και αποκαΐδια, ενώ και οι σιωπηλές προσφυγικές σκηνές αποτελούν την απόδειξη ότι μία νέα ζωή και πραγματικότητα ξεκινά παρά τα προβλήματα και τις κακουχίες.

Ο χώρος αφιερωμένος στη μουσική και ο τελευταίος σταθμός με τις προσωπικές ιστορίες

Ιδιαίτερη εντύπωση στον επισκέπτη προκαλεί ο μικρός χώρος που είναι αφιερωμένος στη μουσική, με τα αυθεντικά λαϊκά όργανα, τους δίσκους βινυλίου και τις τέσσερις ξυλογραφίες να «μαγνητίζουν» τα βλέμματα.

Στον επίλογο της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται και προσωπικές ιστορίες Μικρασιατών τρίτης και τέταρτης γενιάς οι οποίοι και εξομολογούνται τις αναμνήσεις τους.

Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τη διεξαγωγή της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 2023, είναι ότι όλα αυτά που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα παραμένουν ζωντανά έως και τις μέρες μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: