21/2/21

Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 


Ψυχή μου, κουράστηκες πολύ. Τόσους μήνες σε φορτώνουν αδιάκοπα αγωνία, άγχος , πόνο, θάνατο. Το θέμα του κορωνοϊού παραμένει, δυστυχώς, άλυτο. Οι ειδήσεις περί αυτού, «Πύργος της Βαβέλ». Ο κόσμος τρομοκρατημένος, δέσμιος της σύγχυσης. Η καθημερινότητα πνιγμένη στα αδιέξοδα των ποικίλων προβλημάτων. Οι άρχοντες κρατούν γερά τις θέσεις τους. Το έργο τους  ουτοπία. Κοινωνία ώρα μηδέν… Θα απελευθερωθούμε ποτέ; Μήπως τελειώνουμε;

ΟΧΙ!  Αυτό το αποφασίζει Άλλος! Ο  Κύριος των Δυνάμεων , που τόσο Τον αγνοούμε… Αφήνει, ακόμα μια φορά, να γευτούμε τα αποτελέσματα της βδελυρής αμαρτίας μας, την οποία  πολύ δύσκολα παραδεχόμαστε, κι ακόμα δυσκολότερα βγαίνει από την καδιά και το στόμα μας στην Ιερά Εξομολόγηση. Εκεί άγρυπνος ο Ουράνιος Πατέρας μας περιμένει  τη λυτρωτική μας Μετάνοια, την επιστροφή στο Άγιο Θέλημά Του! Έχει ανυπολόγιστη δύναμη η Μετάνοια. Την  τρέμει ο πονηρός. Είναι το ηρωικότερο έργο του ανθρώπου. Η μόνη λύση για την εσωτερική μας ειρήνη και την απελευθέρωσή μας από τα δεινά. Η Μητέρα μας Εκκλησία  πρωτίστως ενδιαφέρεται για το σπουδαίο αυτό Μυστήριο!.

    Μην ξεχνιόμαστε: το πιο ισχυρό και το πιο πολύτιμο στοιχείο στην ύπαρξή μας είναι η αθάνατη ψυχή μας, η οποία ποθεί  και πάσχει να την κρατούμε ενωμένη με τον Δημιουργό της, διά της Μετανοίας μας. Λοιπόν ,για χάρη σου  ψυχή μας, ανοίγει το κατανυκτικότατο Τριώδιο, η πρώτη φάση για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για χάρη σου ψυχή μας, ανοίγει το Στάδιο των Πνευματικών Αγώνων με 10 εβδομάδες ενισχυμένες με Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, Μ. Απόδειπνο, Χαιρετισμούς στην Παναγία μας, Μ. Κανόνα…  Για χάρη σου ψυχή μας: να σε περιποιηθούμε, να ησυχάσεις, να ξεκουραστείς, να συγκεντρωθείς, να καθαριστείς, με τις ειδικές προσευχές και τα τροπάρια Μετανοίας: Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…, Κύριε των Δυνάμεων…, Μεθ΄ ημών ο Θεός…, Ψυχή μου, Ψυχή μου ανάστα, τι καθεύδεις…; Πόσο γλυκιά και νοσταλγική είναι αυτή η περίοδος της εσωτερικής ζωής, της πολλής προσευχής και μελέτης του θείου λόγου!  Πόσο την έχουμε ανάγκη όλοι οι κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και αμαρτωλοί άνθρωποι! Ας αφεθούμε στην αγκαλιά της και ας την απολαύσουμε, όπως ορίζει ο Θεός και λαχταράει η καρδιά μας:

ΤΡΙΩΔΙΟ: Δέκα εβδομάδες πνευματικής προετοιμασίας για το Πάσχα.

(Α) 1η Κυριακή, Τελώνου και Φαρισαίου: Οι δύο μαζί προσεύχονται στο ναό. Ο Φαρισαίος προσεύχεται με υπερηφάνεια και αλαζονεία στο νου και στην καρδιά. Ο δοξασμένος στη γη καταδικάζεται στον Ουρανό. Ο Τελώνης προσεύχεται με ταπείνωση  στο νου και συντριβή στην καρδιά. Ο περιφρονημένος στη γη δικαιώνεται στον Ουρανό. Από την  έκφραση της καρδιάς  τους κρίθηκαν… Ας προσέχουμε!

2η Κυριακή, του Ασώτου και του Μεγαλύτερου Αδελφού: Τα δύο παιδιά του Ευσπλαχνικού Πατέρα.  Ο Μικρότερος Γιός για την ελευθερία εγκαταλείπει τον Πατέρα, σπαταλώντας την περιουσία και την ψυχή του, «ζων ασώτως». Όμως η υποδειγματική του μετάνοια τον επιστρέφει στην  πατρική αγκαλιά. Σώθηκε! Ο Μεγαλύτερος Γιός με την εργατικότητά του μένει  με τον Πατέρα. Όμως ο θυμός, η ζήλεια, τα πάθη του, με την επιστροφή του αδελφού του,  τον απομακρύνουν από την οικογενειακή αγκαλιά. Χάθηκε!. Από τη  βίωση της Μετανοίας τους κρίθηκαν. Ας μην εφησυχάζουμε!

3η Κυριακή, της Κρίσεως: Οι δύο ομάδες του κόσμου δικάζονται. Εκείνοι που αδιαφόρησαν για τους εμπερίστατους συνανθρώπους τους  τοποθετούνται ως «κατηραμένοι» στα αριστερά του Κριτού. Εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν έμπρακτα για τους πονεμένους συνανθρώπους τους λαμβάνουν θέση ως «ευλογημένοι» στα δεξιά του Κριτού. Αποδόθηκε δικαιοσύνη κατά τα έργα τους. Από την εφαρμογή της αγάπης τους κρίθηκαν. Ας αγαπάμε με τα σπλάχνα του Χριστού!

Κυριακή της Τυρινής: Τέλος της προετοιμασίας και αρχή εντονότερων πνευματικών αγώνων. Αρχίζει η Καθαρά Εβδομάδα. Νηστεία τροφών και παθών, συγχώρηση και συμφιλίωση με φίλους και εχθρούς. Ας αγωνιζόμαστε να γινόμαστε πνευματικοί ως τη σάρκα μας και όχι σαρκικοί ως το πνεύμα μας. Προτεραιότητα έχει η άσκηση!

(Β) Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Οι επόμενες πέντε Κυριακές των Νηστειών προβάλλουν το μεγαλείο και τους αγώνες της Πίστεώς μας, και μεγάλα  πρότυπα  Αγίων, που αγωνίσθηκαν  ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, για τη δόξα του Θεού:

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο θρίαμβος για την αναστήλωση των Εικόνων της Εκκλησίας μας…

Ο  Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Πατέρας του ησυχασμού και της νοεράς προσευχής.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η δύναμη και η βοήθεια του ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στον αγώνα μας…

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, με τα τριάντα σκαλιά των αρετών, που πρέπει να ανεβούμε, για να εισέλθουμε στη Βασιλεία των Ουρανών.

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, υπόδειγμα μετανοίας, με σαράντα οκτώ χρόνια ασκητικής ζωής στην έρημο…

(Γ) Μεγάλη Εβδομάδα,

Με την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα αρχίζει η πορεία Του προς το Γολγοθά. Καθημερινά πάσχουμε μαζί Του με δάκρυα συγγνώμης και ευγνωμοσύνης για την Σταυρική Του Θυσία, για να απολαύσουμε τη Χαρά της Αναστάσεως.

Ας μη χάσουμε λοιπόν την ευκαιρία να παλαίψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ζήσουμε μαζί με το Χριστό αυτή τη νοσταλγική , κατανυκτική, λυτρωτική πορεία. Καλή Σαρακοστή!

Σας ευχαριστώ πολύ

Π.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: