9/2/21

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΩΓΟΥ: Η διαχρονικότητα και η μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας

 


Από το 2016 καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας. Το μικρό κείμενο που ακολουθεί είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη γλώσσα που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας και μίλησαν όλοι οι πεπαιδευμένοι αυτού του κόσμου.


Η ελληνική γλώσσα χάνεται μέσα στον χρόνο. Μιλιέται αδιάκοπα 4000 χρόνια και γράφεται 3.500 χρόνια.

Για εμάς τους Έλληνες, η γλώσσα μας αποτελεί το πανάρχαιο και αιώνιο σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς. Είναι όχι μόνο από τις αρχαιότερες αλλά και η πλουσιότερη σε αριθμό λέξεων γλώσσα.

Χάρη στην πλαστικότητα και την ομορφιά της χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε όλα τα είδη του λόγου και πρωτοπορεί στην Επιστήμη και στις Τέχνες. Το μεγαλείο της μέσα στους αιώνες φαίνεται από τα λαμπρά πνευματικά της έργα, τα οποία λάτρεψε και θαύμασε ολόκληρη η ανθρωπότητα. Όταν οι άλλοι λαοί σκαλίζουν Πρωτόλια, οι Έλληνες δίνουν στον κόσμο τα αξεπέραστα κλασικά κείμενα του Ησίοδου, του Ηρόδοτου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη ,του Θουκυδίδη.

Αυτό τι δείχνει; Ότι η ελληνική γλώσσα υπήρχε και δουλευόταν πολλά πολλά χρόνια πριν από αυτούς ώστε να φθάσει τότε στον 1ο αι. π.Χ στην εκπληκτική τελειότητα της Ομηρικής επικής διαλέκτου, με λέξεις όπως ροδοδάκτυλος, λευκώλενος, ωκύμορος κλπ. Μία είναι η ελλ. Γλώσσα από τον Όμηρο ως σήμερα, μετεξελισσόμενη βεβαίως, αλλά ενιαία και ζώσα. Ο ίδιος  ο Οδ. Ελύτης είπε. "Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα". Το να λέμε ακόμα και σήμερα ουρανός, γη, θάλασσα, ήλιος, σελήνη, άνεμος όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες που βρίσκονται εκεί. Στα Αρχαία οι ρίζες των λέξεων της σύγχρονης ελλ. γλώσσας προέρχονται από τις λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι  Αρχαίοι Έλληνες από τα μυθικά ακόμη χρόνια. Γι' αυτό ακριβώς ο Κοραής λέει “Όποιος επιχειρεί να μελετήσει τη Νέα Ελληνική γλώσσα χωρίς την γνώση της Αρχαίας ή απατάται ή απατά”. Η Ομηρική γλώσσα είναι εδώ και 3000 χρόνια ζωντανή και την μιλάμε αλλά δεν το ξέρουμε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Η ελλ. Γλώσσα δημιουργεί όλες εκείνες της υψηλής πνευματικότητας λέξεις, που μπορούν να εκφράσουν όλες τις αφηρημένες έννοιες. 

Χωρίς καμία εξαίρεση  όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες –  αλλά και όχι μόνο αυτές-έχουν στο λεξιλόγιό τους λέξεις ελληνικές. Είναι γνωστή η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αγγλοαμερικάνοι όταν ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη λέξη για κάποια έννοια “οι Έλληνες θα έχουν μια λέξη γι΄ αυτό” Στην ελληνική γλώσσα το σημαίνον (η λέξη) και το σημαινόμενο (η έννοια) έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με  τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μία τυχαία σειρά από γράμματα. Η ελληνική γλώσσα έχει μία λέξη για το κάθε τι. Ακόμη κι αν φαίνεται ότι κάποιες λέξεις σημαίνουν το ίδιο πράγμα, στην πραγματικότητα  υπάρχουν λεπτές νοηματικές διαφορές. Η ελλ. Γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες όπως  άμιλλα, θαλπωρή, φιλότιμο, λεβέντης.

Έχει μαθηματική δομή, πλαστικότητα και μουσικότητα.

Η Ελληνική γλώσσα είναι αυτόφωτη, αυτάρκης και πρωτότυπη, για τούτο είναι και μοναδική.

Η ελληνική γλώσσα έχει ονομασθεί Βασίλισσα των γλωσσών. Είναι η γλώσσα των αγγέλων, της ειρήνης και της αγάπης. Είναι η γλώσσα της Αγίας Γραφής, του κηρύγματος των Ευαγγελιστών και των Πατέρων της Εκκλησίας  που αναδιαμόρφωσαν και ανάπλασαν τον κόσμο.  

Αναστασία Γώγου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο!
Ευχαριστουμε κα Γωγου.