25/9/17

Οδοιπορικό της Χ.Φ.Δ. στην Αλβανία (15 - 19.9.2017) Ι


Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

6.30 π.μ. Χριστιανική Εστία Πατρών.
Μια μικρή αντιπροσωπεία της Χ.Φ. Δράσης με επικεφαλής τον κ. Δ. Κεχαγιά ξεκινάμε για ένα ταξίδι μακρινό και διαφορετικό.

6.45 π.μ. Περνάμε τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και μπαίνουμε στην καινούργια Ιόνια Οδό.

10.30 π.μ. Μετά από τέσσερις ώρες βρισκόμαστε στην Κακαβιά, στα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Αλβανία.Ταυτότητες, διαβατήρια, έλεγχος, επιβεβαίωση και στο τέλος η άδεια και η συγκατάθεση των τελωνειακών. Πλέον πατάμε σε ένα άλλο κράτος, σε μια περιοχή με έντονες μνήμες, την Βόρειο Ήπειρο. Προορισμός μας η ιστορική Χειμάρα. Ο δρόμος μας δύσκολος, ορεινός, στενός, με στροφές. Το ταξίδι κουραστικό και πολύωρο, κοντά τρεις ώρες.

12.30 μ.μ. Επιτέλους φτάνουμε στον προορισμό μας. Πρώτη στάση ο ναός της Αγίας Μαρίνας, όπου διακονεί ο πατήρ Σιλουανός. Εκείνη τη στιγμή ξεκινούσε το κατηχητικό και η εκκλησία γέμισε από τις χαρούμενες φωνές και τα τραγούδια των παιδιών στην αλβανική γλώσσα. Καταφέραμε να διακρίνουμε από τη μελωδία το παλιό χριστιανικό ύμνο των ιεραποστόλων, "Με παλμό και φλόγα...", που τόσο δυναμικά τραγουδούσαν τα πενήντα περίπου παιδιά. Ακολούθησε προβολή για τη ζωή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της και στο τέλος παιχνίδι και δωράκια για τα παιδιά.

Το ταξίδι μας ωστόσο δεν είχε τελειώσει. Ξανά στο μικρό λεωφορείο με προορισμό την πρωτεύουσα, τα Τίρανα, βορειότερα και πιο κεντρικά. Ο δρόμος μακρύς και γεμάτος στροφές. Ενδιάμεση στάση η γνωστή και τουριστική Αυλώνα. Μια πόλη σύγχρονη, με πανέμορφο και νέο θαλάσσιο μέτωπο. Μετά από ολιγόλεπτη στάση συνεχίσαμε το δρόμο μας και σε τέσσερις ώρες φτάσαμε στα Τίρανα. Κατευθυνθήκαμε στο ξενοδοχείο, όπου θα καταλύαμε. Η κούραση ήταν έκδηλη γι' αυτό πήγαμε όλοι στα δωμάτια για ξεκούραση.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

Ο θόρυβος της πόλης μας ξύπνησε. Ετοιμαστήκαμε και βγήκαμε για να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα. Το ξενοδοχείο βρισκόταν κεντρικά, έτσι δεν χρειάστηκε να περπατήσουμε πολύ. Το κέντρο δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις ευρωπαϊκές πόλεις. Καταπράσινο πάρκο, μεγάλοι δρόμοι, κεντρική πλατεία, μουσεία, όπερα, ξενοδοχεία και θόρυβος. Μετά από την επίσκεψη μας στο μουσείο, όπου εκτίθεται πλήθος θησαυρών του ελληνικού πολιτισμού, κατευθυνθήκαμε προς το ναό της Αναστάσεως και την Αρχιεπισκοπή. Ο πανέμορφος και μεγαλοπρεπής ναός, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα τόσο για τους ορθοδόξους όσο και τους ξένους επισκέπτες της πόλης. Μετά το προσκύνημα ακολούθησε η επίσκεψή μας στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος μας υποδέχτηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχιεπισκοπής με πολλή αγάπη.

Παρότι διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του ο φλογερός αρχιεπίσκοπος και ιεραπόστολος μας μίλησε με ενθουσιασμό και φλόγα για το έργο, που γίνεται στην Αλβανία τα τελευταία 25 χρόνια. Δυσκολίες πολλές και μεγάλες, η βοήθεια λίγη ή και μηδαμινή, ωστόσο η Εκκλησία ακμάζει και επεκτείνεται συνεχώς, αριθμώντας εβδομήντα ιερείς και πλήθος εκκλησιών και μοναστηριών. Μας προέτρεψε να διατηρήσουμε τον ιεραποστολικό ζήλο εντός και εκτός συνόρων και εμείς του αφιερώσαμε παλιά χριστιανικά τραγούδια, τα οποία του θύμισαν το παρελθόν στις χριστιανικές μαθητικές ομάδες. Ύστερα από μια ώρα, η οποία πέρασε πολύ γρήγορα ήρθε η ώρα να αναχωρήσουμε.

Ξενοδοχείο, τακτοποίηση των πραγμάτων και αναχώρηση με προορισμό την Χειμάρα. Ο δρόμος πλέον γνωστός αλλά το ίδιο κουραστικός και μακρύς. Κατάκοποι φτάσαμε βράδυ στην όμορφη Χειμάρα και ύστερα από μια σύντομη βόλτα στη γραφική παραλία της πόλης βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο για ύπνο.











4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές είναι εκδρομές, συνδυασμένες με ιεραποστολή...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα καλά μας παιδιά. Μας δίνεται παράδειγμα αγάπης, ιεραποστολής και γνήσιας φιλοπατρίας. Και εις άλλα με υγεία...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους νεαρούς ιεραποστόλους και τους ζηλωτές υπευθύνους τους. Άξιος ο κόπος σας. Υπακούτε στην προσταγή του Κυρίου μας πρός τους μαθητές Του: "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη". Κι εσείς πορευθήκατε σε ένα τόσο πληγωμένο έθνος από την κακία και το μίσος πονηρών ανθρώπων και της στρατευμένης αθεΐας. Άλλωστε αυτό ήταν ανέκαθεν και πρέπει να συνεχίζει να είναι το πνεύμα της Ορθοδοξίας μας. Όχι κλεισμένοι στις αίθουσες και τους κλειστούς τοίχους που δημιουργούν ορισμένοι -δυστυχώς και μέσα σε ιεραποστολικές αδελφότητες. Αντίθετα πρέπει να τρέχουμε, να διαδίδουμε τον θείο λόγο, όπου μας καλεί ο Θεός, εντός και εκτός Ελλάδος. Αναμένουμε μιμητές των ιεραποστολικών σας προσπαθειών. Και πάλι μπράβο στους φοιτητές της ΧΦΔ Πατρών. Ας ελπίσουμε και άλλοι φοιτητές από πολλές πόλεις της πατρίδος μας και κυρίως μεγαλουπόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας. Κρατήστε το υπόδειγμα που σας έδωσε αυτή η μεγάλη και φλογερή προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, του αναμορφωτού της Εκκλησίας της Αλβανίας!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια... Προχωράτε μπροστά!