14/4/13

Τίμησαν στην Παντάνασσα τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε'



Κατάμεστος από πιστούς αλλά και από πολλούς εκπροσώπους των αρχών της πόλης των Πατρών ήταν σήμερα Κυριακή 14 Απριλίου 2013 ο ναός της Παντανάσσης όπου στην πανηγυρική, αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξήρχε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε', του Εθνοιερομάρτυρα και εθελόθυτου «αμνού» υπέρ πίστεως και πατρίδος, που κρέμασαν οι Τούρκοι ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, στις 10 Απριλίου του 1821, καθώς και στον Προστάτη της Τριπόλεως Άγιο Δημήτριο τον Νεομάρτυρα, που η μνήμη του τιμάται σήμερα στις 14 Απριλίου (ημέρα που μαρτύρησε το 1803).

Στη διάρκεια της Θείας λειτουργίας και Δοξολογίας, έγινε και αρτοκλασία από τον Γορτυνιακό Σύνδεσμο Πατρών, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Παντάνασσα την αφιερωματική αυτή εκδήλωση στον Δημητσανίτη Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, το απλό και αγνό τσοπανόπουλο που έφτασε να γίνει σε δύσκολες εποχές για το Γένος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.


Το παιδί αυτό είχε γεννηθεί το 1746 στη Δημητσάνα από φτωχούς γονείς, τον βοσκό Ιωάννη και την Ασημίνα Αγγελοπούλου ενώ το κοσμικό όνομά του ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη όπου τον Απρίλιο του 1821 λίγο αφ’ ότου είχε ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος, φυλακίστηκε και στη συνέχεια απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου και παρέμεινε κρεμασμένος από τους Τούρκους για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.
Κατόπιν το σώμα του κατέληξε στον Βόσπορο ωστόσο το σκήνωμα του επέπλευσε και μεταφέρθηκε από έναν Κεφαλονίτη πλοίαρχο στην Οδησσό όπου και ετάφη. Ο κ.κ. Χρυσόστομος στάθηκε ιδιαίτερα στη χρονιά 1871 όταν και τα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ μεταφέρθηκαν και επαναπατρίστηκαν με ιδιαίτερη ευλάβεια και τιμές στην Αθήνα.

Η υποδοχή τους είχε γίνει από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόφιλο Βλαχοπαπαδόπουλο, ο οποίος σημειωτέον ότι είχε γεννηθεί στην Πάτρα και μάλιστα είχε διατελέσει και διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού και ενθυμείτο όλα τα γεγονότα της ύψωσης του Λαβάρου της Ελληνικής Επαναστάσεως στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.

Μία άλλη άγνωστη λεπτομέρεια που αποκάλυψε ο κ. Χρυσόστομος ήταν ότι ο αρχιμανδρίτης που το 1871 εκφώνησε λόγο κατά την ανακομιδή και υποδοχή στην Αθήνα των λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, ήταν ο π. Νικηφόρος Καλογεράς, μετέπειτα Μητροπολίτης Αχαιοήλιδος.

Να σημειώσουμε ότι μετά την Δοξολογία ακολούθησε λιτανευτική πομπή της εικόνας του Αγ. Γρηγορίου του Ε’ στην πλατεία Παντανάσσης όπου και έχει ανεγερθεί μαρμάρινη προτομή του Αγίου, με δαπάνες της οικογένειας Δούρου.

Στην προτομή έγινε κατάθεση στεφάνων, εψάλη δέηση, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ η Μπάντα του Δήμου Πατρέων ανέκρουσε τον Εθνικό μας ύμνο.

 Πηγή: thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: