22/1/13

Πωλούνται νησάκια κοντά στη Λέσβο




Αγγελία πώλησης με τιμή εκκίνησης τα 4.000.000 € δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.privateislandsonline.com για τις νησίδες Τοκμάκια (34,50 στρέμματα) που βρίσκονται στα ανοικτά του Μανταμάδου, απέναντι από την Β.Α ακτή της Λέσβου.

Στο πωλητήριο αναφέρονται οι φυσικές ομορφιές του τόπου και τα διάσημα γειτονικά νησιά (Λέσβος, Κως, Χίος, Μυτιλήνη). Μέχρι σήμερα, τα νησάκια ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους, σε βοσκούς. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.lesvosreport.gr, οι μικρονησίδες θεωρούνται «εξαιρετικώς ευαίσθητα οικοσυστήματα και εάν αποσταθεροποιηθούν επέρχεται η καταστροφή τους».
Ειδικότερα το σύμπλεγμα των νησιών Τοκμάκια εντάσσονται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, και αποτελούν σημαντικό χώρο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου Larus audouinii, προστατευόμενου είδους που εμφανίζεται σε μικρούς αριθμούς μόνο στη Μεσόγειο, και οι λίγες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή σήμερα (κτηνοτροφία, ψάρεμα και μικρή τουριστική κίνηση από πλωτά μέσα) έχουν επιτρέψει την προστασία του.

Επιπλέον τα νησιά αυτά εντάσσονται στο δίκτυο των προστατευόμενων νήσων του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 9379/2002 του υπουργείου Αιγαίου, έχουν χαρακτηριστεί ως νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» όπου επιτρέπεται η άσκηση μόνο παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία και μελισσοκομία) ενώ επιτρέπεται η κατασκευή νέων οικοδομημάτων μικρής κλίμακας για λόγους εξυπηρέτησης της εθνικής άμυνας, φαροφύλαξης, αρχαιολογίας ή επιστημονικής έρευνας (πάντα βέβαια προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον).

Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι η περιοχή του Β. Αιγαίου είναι ευαίσθητη και "κρίσιμη" για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι ο όμιλος τουρκικών συμφερόντων Dogus απέκτησε πρόσφατα (Μάιος 2012) τη μαρίνα της Λέσβου...


 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...Λες και ήταν χτες!"κι ας πέρασαν 17 χρόνια απ'την τραγική βραδιά που ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστοδουλος Καραθανάσης κι ο Ἑκτορας Γιαλωψός έγιναν ολοι φως Αιγαίο και Ιμια! Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί και οι..περιστασεις. Με το Αιγαίο,τα Ιμια και τα Τοκμάκια θα ασχολούμαστε τώρα;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΠΆΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΆΡΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ