14/12/09

Τουρνουά σκάκι - οι παρτίδες

Στο τουρνουά σκάκι που διεξήχθη στο χώρο της Χριστιανικής Εστίας μαζί με όλους τους άλλους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν για τις ομάδες των Χ.Α. και τα κατηχητικά σχολεία στις 13-12-2009, δήλωσαν συμμετοχή λίγα παιδιά αλλά πολύ καλοί παίκτες:
 
1. Αστεριώτης Θεόδωρος, Β’ Γυμν. (Ανάληψη)
2. Δενδραμής Αντώνιος, Β’ Γυμν. (Χρ. Εστία)
3. Κάλλιστρος Αλέξιος Β’ Γυμν. (Χρ. Εστία)
4. Φέρρης Παναγιώτης Β’ Γυμν. (Ανάληψη)

Μετά από κλήρωση τα ζευγάρια προέκυψαν ως εξής :


Αστεριώτης (λευκά) – Κάλλιστρος (μαύρα)
Φέρρης (λευκά) – Δενδραμής (μαύρα)

Δύο λόγια για τις παρτίδες
 

Η πρώτη παρτίδα ήταν ένα παιχνίδι τακτικών κινήσεων και εύρεσης των αδυνάτων σημείων του αντιπάλου. Τα άσπρα πλήρωσαν πολύ ακριβά την προώθηση ενός στρατιώτη των μαύρων μπροστά από την άμυνά τους, το οποίο ούτε εξ αρχής κατόρθωσαν να το απωθήσουν, ούτε εν συνεχεία να το ανταλλάξουν με άλλο κομμάτι κάτω από οποιοδήποτε κόστος. Το στρατιωτάκι παρέμεινε στην θέση του μέχρι το τέλος της παρτίδας κατάλληλα στηριζόμενο βέβαια λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχε, παρέχοντας εν τέλει την στήριξη για την βασίλισσα των μαύρων που οδήγησε αναπόφευκτα στο ματ του λευκού βασιλιά.

Η δεύτερη παρτίδα ήταν άλλης φιλοσοφίας παιχνίδι. Από την αρχή αμοιβαία ανταλλαγή κομματιών και ξεκαθάρισμα του πεδίου δράσης, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος κίνησης των μεγάλων κομματιών. Μετά από ένα αμφίρροπο παιχνίδι κι ενώ τα λευκά είχαν πολλές ευκαιρίες να αποκτήσουν από νωρίς πλεονέκτημα εκμεταλλευόμενοι λάθος επιλογές των μαύρων, κατάφεραν τα πρώτα να πάρουν το παιχνίδι.

Τα ζευγάρια που προέκυψαν μετά τα δύο αυτά παιχνίδια ήταν:


Μεγάλος Τελικός: Κάλλιστρος (μαύρα) – Φέρρης (λευκά) και
Μικρός Τελικός: Δενδραμής (λευκά) – Αστεριώτης (μαύρα)

Νικητής του μικρού τελικού αναδείχθηκε ο Δενδραμής Αντώνιος ενώ του μεγάλου τελικού, που πήρε και το έπαθλο (ένα σκάκι), αναδείχθηκε ο Κάλλιστρος Αλέξιος. Η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής :

1. Κάλλιστρος Αλέξιος (2 νίκες)
2. Φέρρης Παναγιώτης (1 νίκη)
3. Δενδραμής Αντώνιος (1 νίκη)
4. Αστεριώτης Θεόδωρος (0 νίκες)


Δύο λόγια για τον Μεγάλο Τελικό
Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο για αρκετή ώρα, ώσπου φτάνουμε στο κομβικό σημείο όπου τα λευκά κάνουν το λάθος να μην ανταλλάξουν τον αξιωματικό τους με το μαύρο αλογάκι. Αυτό στοίχησε στην συνέχεια με δύο κινήσεις του αλόγου την απώλεια ενός εκ των πύργων των λευκών κάνοντας ταυτόχρονα ρουά - πύργο.
Τα λευκά αντέδρασαν παρά την σημαντική αυτή απώλεια, ισορρόπησαν το παιχνίδι και κλείσαν τα μαύρα ατάκτως στην άμυνά τους. Όμως τα μαύρα είχαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναν πύργο παραπάνω και δύο στρατιωτάκια γεγονός που έγειρε τελικά την πλάστιγγα της νίκης υπέρ των μαύρων.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθεια και την συμμετοχή τους. Και του χρόνου!




Υπεύθυνος για το τουρνουά σκάκι και διαιτητής ήταν 
ο κ. Ηλ. Ραυτογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: