8/12/09

Παιδική παχυσαρκία - Συμβουλές προς τους γονείς

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, το 26 % των αγοριών και το 19 % των κοριτσιών ηλικίας 6 έως 17 ετών κρίνονται υπέρβαρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα 12χρονα παιδιά στην Κρήτη αγγίζει το 39 %. Διεθνής μελέτη για τη συχνότητα παχύσαρκων και υπέρβαρων εφήβων έφερνε το 2003 την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Και μπορεί οι επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η απουσία ολοκληρωμένων ερευνών σε εθνικό επίπεδο για το θέμα κινδυνεύει να μετατρέψει το παιχνίδι των αριθμών σε παιχνίδι εντυπώσεων, όμως η ουσία είναι πως όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα βάρους στην παιδική και την εφηβική ηλικία.




Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

1. Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό. Όταν το παδί φεύγει για το σχολείο χορτάτο, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να τσιμπολογήσει λιπαρές και ανθυγιεινές τροφές στο διάλειμμα.

2. Ξυπνάμε 5-10 λεπτά νωρίτερα,για να προγευματίσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Με το παράδειγμά μας, τους δείχνουμε τη σημασία του πρώτου γεύματος της ημέρας. Για να μη χάνουμε χρόνο, μπορούμε π.χ. να έχουμε στο ψυγείο από το βράδυ ένα τοστ, το οποίο θα ψήσουμε ενώ ετοιμαζόμαστε για τη δουλειά. Μαζί με ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο, του εξασφαλίζουμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τη μέρα.
 
3. Για να αποφύγουμε το ντελίβερι, μπορούμε να μαγειρεύουμε κάποια από τα γεύματα της εβδομάδας το Σαββατοκύριακο και να τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Δεν χρειάζεται να... ξορκίσουμε το σουβλάκι ή την πίτσα, μπορούμε όμως να τα περιορίσουμε σε μία φορά τη βδομάδα ή το δεκαήμερο.
 
4. Λύσεις για σπιτικό και υγιεινό φαγητό στα γρήγορα για όλη την οικογένεια υπάρχουν πολλές. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορούμε να ετοιμάσουμε ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και τυρί, χορτόσουπα, ρύζι με λαχανικά εποχής, ομελέτα (τηγανισμένη σε αντικολλητικο τηγάνι) με μια φέτα ψωμί και ένα κομμάτι τυρί ή μια σαλάτα με βραστά λαχανικά και 2 φέτες βραστή γαλοπούλα.
 
5. Καταναλώνουμε τα γεύματα ως οικογένεια σε σταθερό μέρος και -ει δυνατόν- σε συγκεκριμένη ώρα. Όταν τρώμε, κλείνουμε την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια.

6. Εντάσσουμε την άθληση στην καθημερινότητα του παιδιού. Είναι σημαντικότερο να αθλείται τακτικά από το να συρρικνώνουμε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του με πλήθος δραστηριοτήτων που ίσως, αντί να το ευχαριστούν, το αγχώνουν και το πιέζουν.

7. Η γυμναστική δεν είναι συνώνυμη της επίπονης άσκησης. Με το παράδειγμα μας δείχνουμε στο παιδί πως, αντί να πάρουμε το ασανσέρ για δύο ορόφους, είναι πιο ωφέλιμο να ανεβοκατεβούμε με τις σκάλες. Καθιερώνουμε το περπάτημα μαζί του για τις κοντινές αποστάσεις και μετακινήσεις.

8. Δεν υποβάλλουμε αυθαίρετα και με δική μας πρωτοβουλία το παιδί σε δίαιτες, τις οποίες διαβάσαμε σε κάποιο περιοδικό ή είδαμε στην τηλεόραση. Πρώτη μας κίνηση είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή του παιδιάτρου που το παρακολουθεί και εκείνος θα μας κατευθύνει στις επόμενες κινήσεις μας.

9. Δεν αγχώνουμε το παιδί με σχόλια του τύπου «πάχυνες», «αδυνάτισες» κ.λ.π. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πιο θετικούς όρους, όπως «πρέπει να είμαστε καλύτεροι, πιο γεροί κ.λ.π.».

10. Εμπιστευόμαστε τον άνθρωπο που αναλαμβάνει τη θεραπεία της παχυσαρκίας του παιδιού μας. Σε κάποια περιστατικά μπορεί να κριθεί ενδεδειγμένη και η συνδρομή ψυχολόγου, όμως αυτή δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρουμε μόνοι μας, αλλά σε συνεννόηση με τον ειδικό.

από το περ. Κ. της Καθημερινής, 6.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: