28/10/16

Η γιορτή για την 28η Οκτωβρίου 1940 στη Χριστιανική Εστία Πατρών


Ένα ευλαβικό αφιέρωμα στο γεγονός του  "βομβαρδισμού της Πάτρας" την 28η Οκτωβρίου 1940 παρουσίασε φέτος στο κοινό της πόλεώς μας η Χριστιανική Εστία Πατρών στην εθνική εορτή που διοργανώνει κάθε χρόνο ανήμερα της εθνικής επετείου. 

Την εισαγωγή στη γιορτή έκανε ο θεολόγος κ. Δημ. Κεχαγιάς παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας στην Πάτρα. Ακολούθησαν γραπτές μαρτυρίες από ημερολόγια και βιβλία Πατρινών συγγραφέων που έζησαν τα γεγονότα και προβολή βίντεο με εικόνες από την Πάτρα του 1940 και τα κατεστραμμένα κτίρια από τους βομβαρδισμούς που προξένησε η ιταλική αεροπορία. 


Το τέλος της γιορτής περιελάμβανε ζωντανή μαρτυρία των γεγονότων εκείνης της ημέρας όπως τα έζησε ο συμπολίτης μας κος Σωτηρόπουλος Βασίλης, σήμερα 90 ετών, επί πολλά χρόνια μέλος του Δ. Σ. της Χριστιανικής Εστίας Πατρών. Η γλαφυρή αφήγησή του ήταν συγκινητική και άγγιξε τις καρδιές όλων. 

Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε και την παρουσία της βυζαντινής χορωδίας της Χ. Φ. Δ. που παρουσίασε τροπάρια από την υμνολογία της ημέρας καθώς και τη χορωδία των φοιτητριών που παρουσίασε επίκαιρα εθνικά τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και δύο νέες συνθέσεις της καθηγήτριας μουσικής κας Κατ. Φιλιππάτου.

Το επισφράγισμα της εορτής έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος αφού μετέφερε τις εόρτιες ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ευχαρίστησε τους συντελεστές της εορτής και μίλησε με ζέση ψυχής για το πνεύμα του ΄40. Στο τέλος, σκόρπισε μηνύματα αισιοδοξίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός είναι πάντα έτοιμος να γράψει και πάλι ιστορία αν οι καιροί το καλέσουν.














Δεν υπάρχουν σχόλια: