26/3/10

Γ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ – Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ


Λίγοι γνωρίζουν ότι στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, ο κυνηγός Γ. Γούναρης ήταν κοντά στον αφέντη του Ομέρ Βρυώνη, και γνώριζε τα σχέδιά του, κυρίως την επίθεση που προγραμμάτιζε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1822 κατά του Μεσολογγίου. 

Σαν γνήσιος Έλληνας και Ηπειρώτης, ενημέρωσε κρυφά τους πολιορκημένους Έλληνες για τα σχέδια αυτά του Πασά, η επίθεση απέτυχε και το Μεσολόγγι σώθηκε. Ο Πασάς κατάλαβε ποιος ήταν ο προδότης, αλλά ο γενναίος αυτός άντρας κατόρθωσε και ξέφυγε της μανίας του. Τότε όμως ο πασάς ξέσπασε στην άμοιρη οικογένειά του στην Άρτα. Τους σκότωσε όλους για εκδίκηση… 

Με την απελευθέρωση της πατρίδας έγινε καλόγερος και έχτισε το πρώτο εκεί στην «Κλεισούρα» εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Παναγία την Ελεούσα.



Οι φωτογραφίες είναι από τη σημερινή γιορτή στη Χριστ. Εστία

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΥΠΕΡΟΧΗ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΡΘΩ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...
Μ.Π

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΓΙΟΡΤΗ!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΕΣ Κ ΙΔΑΝΙΚΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ Κ ΞΕΝΟΦΟΒΙΣΜΟΥ..

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΓΙΟΡΤΗ!!
ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ!!
ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΟ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πρώτο το θατρικό. Ο λόγος του π. Σωτηρίου εθνεγερτικός