3/3/10

Ετήσια σύναξη Κατηχητών Ι.Μ. Πατρών

  
............
Ανάμεσα στα άλλα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ αναφέρθηκε στον σύγχρονο τρόπο κατήχησης χρησιμοποιώντας πλήθος παραδειγμάτων από την προσπάθεια που γίνεται στα κατηχητικά της Μητροπόλεως και έκανε κάποιες βασικές διαπιστώσεις:

1. Το κατηχητικό με την παλιά του μορφή (ο παπάς που χτυπούσε την καμπάνα) δεν υπάρχει πλέον ούτε συγκινεί τα σημερινά παιδιά.
 

2. Τα παιδιά έχουν μπουχτίσει σήμερα από τα πολλά και ωραία λόγια. Θέλουν το παράδειγμά μας, χρειάζονται τον καλό το λόγο και προπαντός την αγάπη και το στοργικό ενδιαφέρον μας.
 

3. Είναι πολύ χρήσιμο να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών, να αφουγκραστούμε τον παλμό της νιότης τους και τις αγωνίες τους.
 

4. Να προσπαθήσουμε στις κατηχητικές συναντήσεις μας να λέμε όχι τόσο καινούρια πράγματα αλλά με νέο, σύγχρονο τρόπο αυτά που θέλουμε ώστε να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά.
 

5. Στον αιώνα του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών έχουμε χρέος να μιλήσουμε στα παιδιά και για τους κινδύνους που κρύβονται εκεί ώστε κριτικά να στέκονται απέναντι σε καθετί καινούριο που εισβάλλει στη ζωή τους.

Τέλος, ο Σεβ. αναφέρθηκε και σε καινούριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική Εκκλησία και που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των νέων όπως είναι η καύση των νεκρών, οι μεικτοί γάμοι, η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας με την είσοδο πολλών χιλιάδων μεταναστών κ.α. Τόνισε την ανάγκη να είμαστε όλοι σε εγρήγορση ώστε σε κάθε περίσταση η Εκκλησία να προβάλλει ανόθευτα το σωτήριο μήνυμά της προς κάθε κατεύθυνση.


Σημειώσεις από την εισήγηση του Μητροπολίτου Πατρών 
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ στην ετήσια σύναξη 
των κατηχητών της Ι. Μητροπόλεως Πατρών (1.3.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια: