19/10/14

"Αγώνας και αγωνία στην οικογένεια" - 1η Συνάντηση στην Άγκυρα


Στην ηλιόλουστη φθινοπωρινή «Άγκυρα» βρέθηκαν σήμερα το πρωί, αγαπητοί φίλοι, 60 νέες οικογένειες και πάνω από 200 άτομα συνολικά για να περάσουν ευχάριστα τη σημερινή ημέρα. Ήταν η πρώτη συνάντηση για νέους γονείς που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Χριστ. Εστίας Πατρών και της ΓΕΧΑ που παρακολουθούν από κοντά την κρίση, τις δυσκολίες, τον αγώνα και την αγωνία που βιώνει σήμερα η ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια.
 

Το πρωί τη θεία Λειτουργία τέλεσαν στον Ι. Ν. των Αγ. Τεσσαράκοντα ο Αρχ. π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης και ο πρεσβύτερος π. Γεώργιος Τζεφριός. Το θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας κ. Ηλίας Σκόνδρας, ο οποίος ανέλυσε τα δώρα που προσφέρει ο Χριστός στον άνθρωπο.
 

Το πρώτο μεγάλο δώρο είναι ο σκοπός της ζωής, ο οποίος συμπίπτει με τον σκοπό της αγωγής. Κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο είναι δυνάμει Άγιος, κατά χάριν και κατά μετοχήν Θεός. Ο σκοπός της ζωής και της αγωγής προκύπτει απ΄ την αιτία της ζωής.
 

Το δεύτερο μεγάλο δώρο είναι η τέχνη της ζωής που σημαίνει να μάθουμε τη δομή της ζωής που έχει και δυσκολίες και περιπέτειες, πτώσεις και λάθη αλλά έχει και ανατάσεις και ανορθώσεις. Επίσης, να μάθουμε να θέλουμε το θέλημα του Θεού και τέλος, να μάθουμε να μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Γιατί η επικοινωνία και η συνεργασία είναι αγάπη.

Στη συνέχεια, η κατασκήνωση προσέφερε πλούσιο πρωινό σε όλες τις οικογένειες. Κατόπιν τα παιδιά ξεχύθηκαν στα γήπεδα και στην παιδική χαρά ενώ τα μικρότερα ανέλαβαν να απασχολήσουν δημιουργικά ομαδάρχες και ομαδάρχισσες – στελέχη της κατασκήνωσης.
 

Την ίδια ώρα όλοι οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα από τον π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη που είχε τίτλο "Αγώνας και αγωνία στην οικογένεια". Ο π. Χριστοφόρος αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά εφόδια που κάθε οικογένεια καλείται να χρησιμοποιήσει για να ξεπεράσει την αγωνία και να ενδυναμωθεί στον αγώνα που έχει μέσα στην οικογένεια ειδικά σήμερα.
 

Το πρώτο είναι η εμπιστοσύνη στο Θεό που γνωρίζει τα προβλήματά μας και φροντίζει για τα παιδιά μας, το δεύτερο είναι η καταφυγή στον Πνευματικό και σε ανθρώπους που ο λόγος τους είναι πνευματικός και ωφέλιμος και το τρίτο είναι η προσευχή, η προσευχή που θα κάνουμε στο Θεό για να δώσει Αυτός το καλύτερο στα παιδιά μας.
 

Στο τέλος της εισήγησης ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη χριστιανική οικογένεια.
 

Ακολούθησε το μεσημεριανό φαγητό ενώ πολλοί έμειναν στον κατασκηνωτικό χώρο μέχρι αργά το απόγευμα.
 

Ευχόμαστε τη συνάντηση αυτή να ακολουθήσουν και άλλες με παρόμοια θέματα ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά ο θεσμός της οικογένειας και να ωφεληθούν πνευματικά όλοι όσοι συμμετέχουν. Ευλογητός ο Θεός!










12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη πρωτοβουλία! Το χαρήκαμε όλοι, γονείς και παιδιά. Ευχαριστούμε πολύ και σίγουρα εις το επανιδείν...

Ανώνυμος είπε...

Ήταν η ευκαιρία που έλειπε απο τις πλούσιες που μας προσφέρει η Χρ. Εστία χρόνια τώρα.
Η θέα και η "φασαρία" των παιδιών ήταν χαρά Θεού.
Μήπως πρέπει να γίνεται πιο συχνά;
Πολύ καλά για αρχή, το άριστα θα μπει στην επόμενη!

Ανώνυμος είπε...

Ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη ευκαιρία...Εύχομαι και σε άλλη παρόμοια.....

Ανώνυμος είπε...

Όλα πολύ ωραία. Και Θ. Λειτουργία, και το κήρυγμα και η εισήγηση και ο διάλογος.
Μήπως θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να μετατραπεί και σε σχολή γονέων που τόσο λείπει απο την Πάτρα (απο πλευράς Εκκλησίας);

Ανώνυμος είπε...

Τόσο εμείς οι μεγάλοι , όσο και τα παιδιά ευχαριστηθήκαμε το κάθε λεπτό αυτής της ημέρας. Ευχαριστούμε πολύ!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική προσπάθεια! Τώρα και σε άλλες τέτοιες συγκεντρώσεις. Πάτερ Χριστοφόρε, σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη στον αγώνα σας και στις αγωνίες σας!!! Ήταν πάρα πολύ ωραία. Άξιζε. Και τέτοιες ευκαιρίες τις χρειαζόμαστε όλοι μας!

Ανώνυμος είπε...

Ωφελήθηκα πολύ απο αυτά που άκουσα και χάρηκα την συναναστροφή με τους άλλους.Ελπίζω να ξαναγίνει!

Ανώνυμος είπε...

Θερμές ευχαριστίες και πολλή ευγνωμοσύνη αισθανόμαστε γαι μία ακόμα φορά προς τους πνευματικά υπευθύνους της Χριστιανικής Εστίας Πατρών γι' αυτήν την καινούρια ευκαιρία που μας προσέφεραν, η οποία ήταν από κάθε πλευρά επιτυχημένη. Περιείχε τα ΠΑΝΤΑ: θεία λατρεία, επικοινωνία μεταξύ νέων οικογενειών, ωραίο θέμα με ουσιαστικές παρεμβάσεις, άφθονο παιχνίδι για τα παιδιά μας μέσα στο φυσικό περιβάλλον της κατασκήνωσής μας και .... πλούσιο πρωϊνό, μεσημεριανό, καφέ....

Με συγκίνησε ιδιαίτερα η αναφορά του καλού μας κ. Ηλία στην τραπεζαρία, όταν μας αποκάλεσε "παιδιά του"...

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Καινούρια προσπάθεια πολύ ωφέλιμη για όλους. Μακάρι να μαζευτούν και πάλι πολλοί παλιοί κατασηνωτές στον χώρο που έχουν τόσο αγαπήσει.
Να συνεχιστεί, να έρθει και ειδικός ομιλητής ή όποιος άλλος νομίζετε

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την οργάνωση της ημέρας. Ήμασταν ήσυχοι να ακούσουμε και τα παιδιά καταχάρηκαν το παιχνιδι

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, καινούρια προσπάθεια. Είχα χρόνια πολλά ν πάω εκεί... μου άρεσε