14/3/12

Ο εκάστοτε υπουργός παιδείας οφείλει δημόσια να αναγνωρίζει το ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία


Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη μετά τη συνάντηση με το Μακ.Αρχ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
 

«Επισκέφθηκα το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο όχι μόνο γιατί το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανέλαβα, είναι και Θρησκευμάτων. Αυτό είναι ένας τυπικός λόγος. Για μένα η επίσκεψη αυτή έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα γιατί ο ίδιος έχω βαθιά πίστη, αυτή που έχει όλος ο απλός ελληνικός λαός. Μάλιστα, αυτές τις μέρες,  είναι επίκαιρη αυτή η επίσκεψη  γιατί θα γιορτάσουμε την παλιγγενεσία του έθνους, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η οποία συνδέεται έντονα με την παρουσία του κλήρου. Η επανάσταση  συντελέστηκε και επιτεύχθηκε με το κίνημα του Διαφωτισμού στον  οποίο ο κλήρος είχε έντονη παρουσία. Εκεί δίπλα στον Κοραή ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κων/νος ο Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, δηλαδή ένα πλήθος ιερωμένων όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συνετέλεσαν στην αφύπνιση και στην έμπνευση των αγωνιστών.  Μέσα στους αγωνιστές  βέβαια  δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον πεσόντα στον αγώνα, τον Αθανάσιο Διάκο.
 

Επομένως όποιος έχει μία γνώση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και του νεότερου ελληνισμού γνωρίζει το ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική παράδοση, στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας οφείλει δημόσια να το αναγνωρίζει. Η παιδεία μας δεν μπορεί να αφίσταται από την ορθοδοξία, που είναι ένα έτερο σκέλος.

Ήρθα λοιπόν να δω το Μακαριώτατο και να συζητήσουμε διάφορα θέματα της εκκλησίας με πολύ σεβασμό στο πρόσωπό του και με ευγνωμοσύνη, εκ μέρους μου, ως απλού έλληνα πολίτη για όσα προσφέρει η ορθόδοξη εκκλησία υπό την ηγεσία του Μακαριώτατου στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Τον ευχαριστώ, τον συγχαίρω και θα είμαι κοντά σε ό,τι επιτελεί η εκκλησία μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: