17/3/11

Έρευνα για την ψυχική υγεία στην Αμερική

Η είδηση είναι αποκαλυπτική και διδακτική.

«Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς (περίπου 46 εκατομμύρια άτομα) δηλώνουν πως είχαν κάποια ψυχική νόσο τούς τελευταίους 12 μήνες, ενώ 4,4 από τα 11 εκατομμύρια Αμερικανών με «σοβαρή ψυχική νόσο» (δηλαδή νόσο που δυσκολεύει ή απαγορεύει τουλάχιστον μια σημαντική καθημερινή δραστηριότητα) δεν υποβάλλονται σε καμία θεραπεία.

Αυτά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης της Αρχής για την Κατάχρηση Ουσιών και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (SAMHSA) των ΗΠΑ, που φέρνει ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα του ψυχολογικού τμήματος της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες. Συγκλονιστικοί είναι εν γένει οι αριθμοί. Ενδεικτικά: 8,4 εκατομμύρια ενήλικοι Αμερικανοί σκέφτηκαν πέρυσι την αυτοκτονία, ενώ ένα εκατομμύριο ανάμεσα τους επιπλέον την επιχείρησαν ή σοβαρή ψυχική νόσος βαραίνει ιδίως τους νέους: 30% των ατόμων έως 25 ετών πάσχει από συμπτώματα, σε αντίθεση με το 13,7% των άνω των 50 ετών. Περισσότερο κινδυνεύουν οι άνεργοι (27%) από τούς εργαζομένους (17,1%) και οι γυναίκες (23,8%) από τούς άνδρες (15,6%). Το 19% των ανθρώπων με κάποια ψυχική νόσο βρέθηκε να κάνει κατάχρηση ουσιών». («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 5.12.10).

Δεν θέλουμε να πούμε, σχολιάζοντας την είδηση αυτή, τίποτε άλλο, παρά ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Είναι επόμενο σε μια χώρα πού στόχο της έχει μόνο την υλική ευμάρεια να παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα. Η ζωή του πλούτου και των ανέσεων δε χαρίζει ψυχική ειρήνη και ευτυχία. Και επί πλέον σε μια χώρα, που είναι η κοιτίδα των σατανοκίνητων νεοφανών αιρέσεων ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν ψυχικές διαταραχές και ασθένειες. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πιστεύουν και δε λατρεύουν ορθά τον Θεό, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Μυστήριο Ιεράς Εξομολογήσεως, ούτε κοινωνούν Σώμα και Αίμα Χριστού. Πώς λοιπόν να είναι ήρε­μοι ψυχικά και να μη ταλαιπωρούνται μ' όλες αυτές τις ψυχικές ασθένειες;


Μακάρι να τους φωτίσει ο Θεός, ώστε να διδαχθούν από τη θλιβερή ψυχική κατάστασή τους και να καταφύγουν στον μόνο Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, που χαρίζει την αληθινή ευτυχία.

Μάρτιος 2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άκρως Ενδιαφέρον!