4/1/10

Απόδωσε εικαστικά έναν από τους στίχους:

Προτεινόμενοι στίχοι:

• ανάβλεψον δη εις τον ουρανόν και αρίθμησον τους αστέρας, ει δυνήση εξαριθμήσαι αυτούς. (Γεν. ιε' 5)

• Υμείς εστέ το φως του κόσμου, ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη (Ματθ ε' 14)

• και γίνεται λαίλαψ ανέμου μεγάλη, τα δε κύματα επέβαλλεν εις το πλοίον, ώστε ήδη αυτό βυθίζεσθαι. και ην αυτός επί τη πρύμνη επί το προσκεφάλαιον καθεύδων και διεγείρουσιν αυτόν και λέγουσιν αυτώ. διδάσκαλε, ου μέλει σοι ότι απολλύμεθα; και διεγερθείς επετίμησε τω ανέμω και είπε τη θαλασση σιώπα, πεφίμωσο. και εκόπασεν ο άνεμος, και εγένετο γαλήνη μεγάλη. (Μάρκ δ' 37-39)

• εγώ ειμί η θύρα. δι' εμού εάν τις εισέλθη, σωθήσεται, και εισελεύσεται και εξελεύσεται, και νομήν ευρήσει. ο κλέπτης ουκ έρχεται ει μη ίνα κλέψη και θύση και απολέση. εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν. εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός, ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων (Ιωάν. ι' 9-11)

• Πας ος αν ομολογήση εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, και ο υιός του ανθρώπου ομολογήσει εν αυτώ έμπροσθεν των αγγέλων του Θεού - ο δε αρνησάμενός με ενώπιον των ανθρώπων απαρνηθήσεται ενώπιον των αγγέλων του Θεού.  (Λουκ. ιβ' 8-9)   

Η Ερμηνεία τους:

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Σήκωσε, λοιπόν, ψηλά το βλέμμα σου στον ουρανό και μέτρησε τα αστέρια του ουρανού, αν μπορείς ποτέ να τα μετρήσεις! (Γεν. ιε' 5).

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σεις είσθε με το φωτεινό παράδειγμά σας και τους λόγους του Ευαγγελίου το φως του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν μια πόλη που είναι κτισμένη πάνω στο βουνό να κρυφτεί. (Έτσι και η δική σας ζωή θα πέφτει στην αντίληψη όλων). Ούτε ανάβουν οι άνθρωποι λυχνάρι και το βάζουν κάτω από τον κάδο (που μετράνε το σιτάρι), αλλά το τοποθετούν πάνω στο λυχνοστάτη και φωτίζει με τη λάμψη του όλους όσοι είναι στο σπίτι. (Ματθ. ε' 14).

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Και (ξαφνικά) γίνεται μεγάλη ανεμοζάλη, τα δε κύματα χτυπούσαν πάνω στο πλοίο, ώστε αυτό να κινδυνεύει να βυθισθεί. Και Αυτός (ο Κύριος) εξακολουθούσε να κοιμάται στη πρύμνη, στο προσκέφαλο που ήταν στο κάθισμα. Και Τόν ξύπνησαν και Του είπαν: Διδάσκαλε, δεν Σε νοιάζει που χανόμαστε; Και Εκείνος, αφού σηκώθηκε, μίλησε αυστηρά στον άνεμο και είπε στη θάλασσα: Σιώπα. Βουβάσου. Κατέπεσε τότε ο άνεμος και έγινε μεγάλη γαλήνη. (Μαρκ. δ' 37-39).

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ
Εγώ είμαι η θύρα. Αν δι' εμού μπει κανείς (στην μάνδρα-την Εκκλησία) θα σωθεί. Και θα εισέλθει ως πρόβατο στη μάνδρα για ανάπαυση και ασφάλεια (τη νύκτα) και θα εξέλθει (το πρωί) για βοσκή και θα βρει τροφή. Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά για να κλέψει και να σφάξει και να καταστρέψει. Αντίθετα εγώ ήρθα για να έχουν τα πρόβατα ζωή και περίσσεια αγαθών πνευματικών. Εγώ είμαι ο ποιμένας (βοσκός) ο καλός. Ο ποιμένας ο καλός παραδίδει και τη ζωή του ακόμη, για να προφυλάξει τα πρόβατα από κάθε κίνδυνο. (Ίωάνν. Γ 9-11).

Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ
Καθένα που θα με ομολογήσει ως Σωτήρα του και Θεό του μπροστά στους ανθρώπους, και ο Υιός του ανθρώπου, ο Θεάνθρωπος Κύριος θα τον ομολογήσει και θα τον διακηρύξει ως πιστό Του ακόλουθο μπροστά στους αγγέλους του Θεού κατά την ημέρα της Κρίσεως. (Λουκ. ιβ' 8-9).



Δεν υπάρχουν σχόλια: