4/2/25

Κατάφερες τo 3 ώρες off; Μήπως το δοκίμασες και ήσουν πολύ κοντά;

 


Είναι το μόνο που μου χρειάζεται. Όταν βγαίνω από το σπίτι, είναι το μόνο που παίρνω μαζί μου. Με βοηθάει σε όλα: με αυτό πληρώνω, μου λέει την ώρα, τον καιρό, το επόμενο λεωφορείο, τις ειδήσεις, πόσο έληξε το ματς χθες το βράδυ. Θα μου θυμίσει να κάνω γυμναστική, να πιώ νερό και ίσως έχει και κάποιες προσευχές για να διαβάζω. Καλά μέχρι εδώ.

Χωρίς αυτό, βαριέμαι. Αυτό έχει πάντα να μου πει κάτι που μου τραβάει την προσοχή. 5 δευτερόλεπτα για το πως να καθαρίζω εύκολα τις ζάντες στο νέο tesla, 7 δευτερόλεπτα για ανάποδες βουτιές από τον βατήρα. Έχει κι άλλα να μου πει, αλλά άστο καλύτερα. Ο αντίχειράς μου ταξιδεύει με άνεση πάνω στην οθόνη. Τα βίντεο πέφτουν το ένα μετά το άλλο. 2 δευτερόλεπτα για να μου τραβήξει την προσοχή. 5 δευτερόλεπτα βλέπω με ενδιαφέρον και μετά αναρωτιέμαι πότε τελειώνει. Λογικά, το επόμενο θα είναι καλύτερο. Πάντα βρίσκει κάτι που με ενδιαφέρει περισσότερο.

Με ενημερώνει για όλα. Στην ομαδική της τάξης συζητάμε για κάτι. Στην ομαδική του μπάσκετ για κάτι άλλο, στην ομαδική του χορού έχουμε άλλο θέμα. Μαθαίνω όλα τα νέα. Σε κάθε notification τινάζομαι: είναι πάλι κάτι άσχετο ή θα έρθει επιτέλους αυτό που περιμένω; Ελέγχω την οθόνη. Την είχα ελέγξει και πριν από δύο λεπτά. Τίποτα. Αλλά, μισό λεπτό, τι είπαμε περιμένω;

——————————————————

3 ώρες off . Ας πάει για ύπνο. Ας κρυφτεί στο συρτάρι της κουζίνας ή στην εργαλειοθήκη ή στην τσάντα της γιαγιάς ή στο πατάρι ή… Να ελευθερωθώ, έστω για τρεις ώρες. Να μη νιώθω ότι έχω και κάτι άλλο να δω ή να μάθω. Να μην περιμένω άλλη ειδοποίηση, άλλη κουβέντα, άλλο emoji , άλλο… Να κοιτάξω έξω από το παράθυρο, να ονειρευτώ ελεύθερα, να σκεφτώ καθαρά. Να μη δω άλλα βίντεο. Να ψάξω με τα μάτια μου το δρόμο ή τα πρόσωπα των ανθρώπων ή τον ουρανό.

3 ώρες off, να ζήσω λίγο αλήθεια, επιτέλους!


Αδαμαντίνη


Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Ιανουάριος 2025

3/2/25

Νέα έκδοση για τον Μητροπολίτη κυρό ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ

 


Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 η εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ θα προσφέρει στους αναγνώστες της το νέο βιβλίο για τον βίο και το έργο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα όλης της χώρας.

Για τον Επίσκοπο που σε όλη την διάρκεια της Ποιμαντορίας του (1967-1994) στην ακριτική Κόνιτσα αφιέρωσε τη ζωή του, με Πίστη στον Θεό και Αγάπη στην Πατρίδα, στην υπεράσπιση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

Συγγραφέας ο φιλόλογος- συγγραφέας Γεώργιος Κουρκούτας, που επί έτη συνεργάστηκε με τον μακαριστό Σεβαστιανό από τις τάξεις της ΣΦΕΒΑ.


Τολμηρὴ διακήρυξη



Tὴν πεποίθηση ὅτι τὸ ἐκπαιδευτικὸ σύστημα τῆς Ἑλλάδος ὀφείλει καὶ πρέπει νὰ βγάζει Ἕλληνες Χριστιανοὺς Ὀρθόδοξους, ἐξέφρασε ὁ Διδάκτωρ Γεωπολιτικῆς, καθηγητὴς εὐρωπαϊκῶν θεμάτων καὶ ἀναλυτὴς διεθνῶν ζητημάτων κ. Γεώργιος Φίλης. «Σὲ ἀντίθετη περίπτωση, θὰ ὑπάρξει τεράστιο ζήτημα γιὰ τὴ χώρα μας», εἶπε. Καὶ πρόσθεσε: «Ἡ Ἑλλάδα πρῶτον καὶ κύριον εἶναι ὁ πνευματικὸς πατέρας τῆς Δύσης. Ἡ Δύση μᾶς ἀνήκει! Ἐμεῖς τοὺς φτιάξαμε αὐτούς. Καὶ ὅταν λέμε Ἀνατολὴ καὶ Δύση, τί ἐννοοῦμε; Ἐμεῖς εἴμαστε, δὲν θέλω νὰ πῶ τὸ κέντρο τοῦ κόσμου, θὰ τὸ πῶ ἐπιστημονικά, ὑπάρχει ἐνδιάμεσος χῶρος μεταξὺ Ἀνατολῆς καὶ Δύσης. Πολιτισμικὸς καὶ γεωγραφικός!» («aktines.blogspot.com» 14-12-2024).

Εἶναι ἰδιαίτερα ἀξιοπρόσεκτες οἱ παραπάνω δηλώσεις τοῦ πανεπιστημιακοῦ καθηγητῆ, ὁ ὁποῖος διατυπώνει τόσο ξεκάθαρη θέση γιὰ τὸν καθοριστικὸ ρόλο τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ τῆς Ὀρθοδοξίας στὸν 21o αἰώνα. Διότι, δυστυχῶς, πολλοὶ θεωροῦν του­λάχιστον ἀναχρονισμὸ τὸ νὰ διακηρύσσει κάποιος τὴν ἱστορικὴ ἀλήθεια χωρὶς παρωπίδες… Στὴν κρισιμότατη καμπὴ στὴν ὁποία βρίσκεται σήμερα ὁ Ἑλληνικὸς λαός, εἶναι ἀνάγκη ν᾿ ἀκούσουμε μὲ προσοχὴ τὴ διαφωτιστικὴ φωνὴ τοῦ διεθνολόγου κ. Γ. Φίλη. Ἐπιπλέον πρέπει ν᾿ ἀναλάβει ὁ καθένας μας τὴν εὐθύνη ποὺ τοῦ ἀναλογεῖ ἀπέναντι στὴ νέα γενιὰ καὶ τοὺς ἀπογόνους της, ἂν θέλουμε νὰ ἐπιβιώσει τὸ Ἑλληνορθόδοξο Γένος μας, συνεχίζοντας τὸν διαφωτιστικό του ρόλο μέσα στὴν Οἰκουμένη.


Χαιρετισμός στο 40ο Παιδαγωγικό συνέδριο της ΧΕΠ

 


Πανοσιολογιότατε π. Χριστοφόρε, εκπρόσωπε του Σεβ/του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου,

Σεβαστοί πατέρες, 

κύριε πρόεδρε του 40ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, 

κυρίες και κύριοι εισηγήτριες και εισηγητές, 

κυρίες και κύριοι σύνεδροι, 

Καθώς συμπληρώνουμε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και το συνέδριό μας αριθμεί ήδη 40  χρόνια διεξαγωγής, σάς καλωσορίζουμε και φέτος στον φιλόξενο χώρο της Χριστιανικής Εστίας Πατρών. 

Το Διοικητικό Συμβούλιό της με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με σκοπό να παιδαγωγήσουν την νεότητα του σήμερα και την κοινωνία του αύριο, θέτει για άλλη μια φορά το δάκτυλο «επί των τύπων των ήλων» για να αναδείξει κάποιες πλευρές του «σχολείο του σήμερα». Προφανώς, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι μόνο εμάς απασχολεί «το σχολείο του σήμερα» ούτε, ότι εμείς μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Θέλουμε όμως, να συνεισφέρουμε στην περιγραφή και την διάγνωση των προβλημάτων και να προτείνουμε λύσεις, τόσο μέσα από τη γνώση του σήμερα, όσο και από την δυσχιλιετή παράδοση της ορθόδοξης πίστης μας, που παραμένει μεν σταθερή και ακλόνητη, μεταφράζεται ωστόσο στην ανάγκη κάθε εποχής!  

Θέμα του φετινού συνεδρίου: Δάσκαλος σήμερα! 

40ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Χριστιανικής Εστίας Πατρών - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


«Δάσκαλος σήμερα»

Με τον τίτλο αυτόν διοργανώθηκε και φέτος το 40ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του τομέα  Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών στις 1 & 2 Φεβρουαρίου 2025. Σκοπός του Συνεδρίου, να καταδείξει τις ποικίλες δυσκολίες που συναντούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία σήμερα, καθώς και να ενισχύσει τις αντοχές τους στο κατεξοχήν ευθυνοφόρο έργο τους.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Κωνσταντινίδης και τον χαιρετισμό του Παν. Αρχ. π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη ως εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Τέλος, τους συνέδρους υποδέχτηκε εκ μέρους της Χριστιανικής Εστίας Πατρών ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καραγεωργόπουλος Γ.

Τέσσερις εισηγήσεις έλαβαν χώρα σε δύο απογευματινές συνεδρίες. Η πρώτη, με τίτλο «Ο Δάσκαλος ως πυλώνας ανθεκτικότητας και καθοδηγὸς στο σημερινό σχολείο», από την κ. Παρασκευὴ Λούντου, Φιλόλογο, τ. Διευθύντρια Λυκείου Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία». Η εισηγήτρια πρότεινε τρόπους για την καλ-λιέργεια της ανθεκτικότητας του δασκάλου, ενώ παράλληλα τόνισε και τον ρόλο του ως προτύπου για τους μαθητές, ως υποστηρικτή και εμπνευστή τους. «Το να διδάσκεις σημαίνει να αγγίζεις για πάντα μια ψυχή», υπογράμμισε.

Ακολούθησε η δεύτερη, με τίτλο «Η εικόνα του σημερινού σχολείου: Μια βιωματική προσέγγιση». Η εισηγήτρια κ. Μαρία Κοτρώνη – Σανίδα, καθηγήτρια Αγγλικών και Δρ. Ψυχογλωσσολογίας και Γλωσσικής Κατάκτησης ΑΠΘ, έδωσε μια σκιαγράφηση της ζωής του εκπαιδευτικού ως «ήρωα» της σχολικής κοινότητας, με επίκεντρο τον ρόλο του τόσο μέσα στην τάξη, όσο και εκτός αυτής, μέσα από τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις και τη συνεργασία με τους συναδέλφους του. Όλα τα προβλήματα που συναντά ο σύγχρονος εκπαιδευτικός τέθηκαν «επὶ τάπητος» με την εισήγηση αυτή.

40ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Χριστιανικής Εστίας Πατρών