3/2/25

40ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Χριστιανικής Εστίας Πατρών - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


«Δάσκαλος σήμερα»

Με τον τίτλο αυτόν διοργανώθηκε και φέτος το 40ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του τομέα  Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών στις 1 & 2 Φεβρουαρίου 2025. Σκοπός του Συνεδρίου, να καταδείξει τις ποικίλες δυσκολίες που συναντούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία σήμερα, καθώς και να ενισχύσει τις αντοχές τους στο κατεξοχήν ευθυνοφόρο έργο τους.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Κωνσταντινίδης και τον χαιρετισμό του Παν. Αρχ. π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη ως εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Τέλος, τους συνέδρους υποδέχτηκε εκ μέρους της Χριστιανικής Εστίας Πατρών ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καραγεωργόπουλος Γ.

Τέσσερις εισηγήσεις έλαβαν χώρα σε δύο απογευματινές συνεδρίες. Η πρώτη, με τίτλο «Ο Δάσκαλος ως πυλώνας ανθεκτικότητας και καθοδηγὸς στο σημερινό σχολείο», από την κ. Παρασκευὴ Λούντου, Φιλόλογο, τ. Διευθύντρια Λυκείου Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία». Η εισηγήτρια πρότεινε τρόπους για την καλ-λιέργεια της ανθεκτικότητας του δασκάλου, ενώ παράλληλα τόνισε και τον ρόλο του ως προτύπου για τους μαθητές, ως υποστηρικτή και εμπνευστή τους. «Το να διδάσκεις σημαίνει να αγγίζεις για πάντα μια ψυχή», υπογράμμισε.

Ακολούθησε η δεύτερη, με τίτλο «Η εικόνα του σημερινού σχολείου: Μια βιωματική προσέγγιση». Η εισηγήτρια κ. Μαρία Κοτρώνη – Σανίδα, καθηγήτρια Αγγλικών και Δρ. Ψυχογλωσσολογίας και Γλωσσικής Κατάκτησης ΑΠΘ, έδωσε μια σκιαγράφηση της ζωής του εκπαιδευτικού ως «ήρωα» της σχολικής κοινότητας, με επίκεντρο τον ρόλο του τόσο μέσα στην τάξη, όσο και εκτός αυτής, μέσα από τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις και τη συνεργασία με τους συναδέλφους του. Όλα τα προβλήματα που συναντά ο σύγχρονος εκπαιδευτικός τέθηκαν «επὶ τάπητος» με την εισήγηση αυτή.

Η τρίτη εισήγηση είχε τον τίτλο «Γέφυρες επικοινωνίας δασκάλου-οικογένειας» και αναπτύχθηκε από τον κ. Νικόλαο Μάνεση, Δρ. Παιδαγωγικής, Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Μάνεσης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών προς όφελος των παιδιών που βρίσκο-νται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επισήμανε τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι σημερινοί μαθητές, καθώς και τη δυσαρμονία που παρατηρείται όχι σπάνια στη συνεργασία των γονέων τους με τους εκπαιδευτικούς. Τόνισε τους διακριτούς ρόλους του δασκάλου και της οικογένειας και όρισε τα όρια της δικαιοδο-σίας τους έναντι των παιδιών.

Την πνευματική θεώρηση του θέματος έδωσε με την εισήγησή του ο τέταρτος, κατά σειράν, εισηγητής π. Ευάγγελος Πριγκιπάκης, Θεολόγος, Δρ Θεολογίας ΕΚΠΑ, Δρ Φιλοσοφίας ΠαΠελ. Τίτλος της εισηγήσεως: «Δάσκαλος στο σημερινό σχολείο: Διάκονος κοινωνίας προσώπων». Ο π. Ευάγγελος παρουσίασε την πνευματι-κή διάσταση της όλης παρουσίας του δασκάλου ως Ορθόδοξου Χριστιανού παιδαγωγού στο σημερινό σχολείο. Αποτύπωσε δε επιτυχώς τη διαρκή μέριμνα του δασκάλου, προκειμένου να συμβάλει στον αναπροσανατολισμό και στη μετατροπή του σχολείου σε μια υγιή κοινωνία προσώπων.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, αφού μετέφερε τις θερμές ευχές και ευλογίες του Μητροπολίτου Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί από την Πολιτεία, την Εκκλησία, την οικογένεια ώστε με ψυχική δύναμη να επιτελούν το σημαντικότατο έργο τους. Τους προέτρεψε δε να μιλούν στους μαθητές για τον Θεό και να παρακαλούν τον Θεό για τους μαθητές τους. 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η ξεχωριστή συνάντηση - επικοινωνία που είχαν 45 εν ενεργεία εκπαιδευτικοί με τις Συμβούλους Εκπαίδευσης κ. Παπάζογλου Ευρ. (Θεολόγων) και Βαρδάλου Ελ. (Οικονομίας) καθώς και με τους εισηγητές π. Ευάγ. Πριγκιπάκη και κ. Νικ. Μάνεση. 

Το συνέδριο προσείλκυσε φέτος περισσότερους από 500 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και γονείς, μαγνητοσκοπήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ και ευελπιστούμε ότι τα μηνύματα που άφησε, θα αξιοποιηθούν από όλους για τη στήριξη του δασκάλου στο σημερινό σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: