4/2/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Χριστιανικής Εστίας Πατρών προς το 34ο Παιδαγωγικό Συνέδριο


Σεβασμιώτατε,
σεβαστοί πατέρες,
κυρίες και κύριοι σύνεδροι.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου “Ανθρώπινα δικαιώματα: καπήλευση και διασφάλιση”, μπορεί χωρίς αμφιβολία να αποτελέσει θέμα όχι ενός παιδαγωγικού συνεδρίου αλλά ενός συνεδρίου, που θα αφορά όλες τις επιστήμες.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή «τα κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον», παρόλο που εν σπέρματι εμφανίζονται ήδη στον αρχαίο ελληνικό και κυρίως τον χριστιανικό κόσμο, είναι δημιούργημα της σύγχρονης εποχής.

Καθώς ο δυτικός άνθρωπος απλώνεται σε ολόκληρο το χώρο της υδρογείου ξεφεύγοντας από τα δεσμά του μεσαίωνα και του δυτικού χριστιανισμού, αναζητά μία καινούργια ηθική, έναν κοινό ηθικό κώδικα για όλους ανεξάρτητα από το μεταφυσικό τους πιστεύω, για να στηρίξει τη νέα εποχή που ανατέλλει.

Είναι λοιπόν φυσικό καθώς η ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπλώνεται σιγά σιγά να επιφέρει αλλαγές, που έχουν καρπούς στο δίκαιο εθνικό καταρχάς και διεθνές στη συνέχεια στην επιστήμη, την παιδαγωγική αλλά και κάθε τομέα του κόσμου. Φθάνουμε μάλιστα στο σημείο, μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο η σημασία τους να εξυψώνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε από ορισμένους η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1948 να θεωρηθεί «ιερό κείμενο» και τα ανθρώπινα δικαιώματα να ανακηρυχθούν σε «παγκόσμια κοσμική θρησκεία».

Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο το γιατί στο σημερινό μας συνέδριο μόνο ένας από τους τέσσερις εισηγητές είναι παιδαγωγός. Οι άλλοι τρεις προέρχονται από το χώρο της νομικής της ιατρικής και βεβαίως ένας ποιμενάρχης της ορθοδόξου εκκλησίας μας ο άγιος Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει στα μικρά του χρονικά πλαίσια πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτή η κατάκτηση του σύγχρονου κόσμου κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να γίνει αντικείμενο καπηλείας από αυτούς που επιθυμούν εν τω ονόματί τους να πετύχουν αλλότριους σκοπούς. Ταυτοχρόνως να καταδείξει τα αδιέξοδα του ίδιου του οικοδομήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αδιέξοδα που συνδέονται ευθέως με την καταγωγή και τις ανθρωπολογικές του παραδοχές τον τρόπο δηλαδή που κατανοεί τον άνθρωπο.

Εύχομαι, με νηφαλιότητα να στρέψουμε την προσοχή μας ως επιστήμονες, παιδαγωγοί, πολίτες του κόσμου, αλλά και ορθόδοξοι χριστιανοί, στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να το κατανοήσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά και να επισημάνουμε τις υπαρκτές και αναδυόμενες στρεβλώσεις και καπηλείες τους και τα φυσικά όριά τους, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε όπως τους πρέπει.

Καλή επιτυχία στους ομιλητές και στους συνέδρους.

Σας ευχαριστώ.

Τον χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δ.Σ. 
της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γ. Καραγεωργόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: