31/10/12

Ποιος κυβερνά την ιστορία; - Ηλ. Σκόνδρας (Α)


Η εντεινόμενη οικονομική κρίση, που μαστίζει  τον τόπο μας,  είναι φυσικό να μας ανησυχεί και να μας επηρεάζει. Παράδειγμα το κύμα ανεργίας…

Η διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για την πρόνοια του θεού  (απόδειξη η έξαρση αυτοκτονιών…) και ο προγραμματισμένος  παραγκωνισμός της εκκλησίας είναι επίσης φυσικό να μας δημιουργεί αμφιβολίες και ερωτήματα για το μέλλον του καθενός χωριστά και της πατρίδας μας γενικά.
 

Και επειδή  υπάρχουν στιγμές που το κακό ξεπερνάει κάθε μέτρο και γίνεται θρασύ, προκλητικό, υβριστικό, αλαζονικό και επεκτείνεται όλο και περισσότερο η αναστάτωση, η αμηχανία και η αγωνία για το τι θα μας ξημερώσει (τι τέξεται η επιούσα), αναφύεται και διατυπώνεται το  αδυσώπητο  ερώτημα:

Ποιος κυβερνάει την ιστορία; είμαστε παραδομένοι σε σχέδια σκοτεινά και δυνάμεις ανεξέλεγκτες; Ο αρχέκακος διάβολος κυβερνάει; Στο  ερώτημα «ποιος κυβερνάει την ιστορία» η ορθόδοξη διδασκαλία απαντά με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα: Ο Κύριος μας και ο Θεός μας!


Π. Σωτ. Χαντάντ: Ο Ελληνορθόδοξος ιερέας που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία


Στις 25 Οκτωβρίου 2012, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας  πρόσθεσε ακόμη ένα μάρτυρα στην αγκαλιά του Χριστού μας . Πρόκειται για τον Ελληνορθόδοξο ιερέα  Σωτήρη (Φάντι)  Χαντάντ ο οποίος υπηρετούσε στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στη μικρή πόλη Κανάτα με 15.000 κατοίκους, 20 χιλιόμετρα έξω από την Δαμασκό.

Ο μάρτυρας ιερέας βρέθηκε στραγγαλισμένος και με τα μάτια του βγαλμένα, ενώ το σώμα του ήταν γεμάτο από μώλωπες που δημιουργήθηκαν από τα  φρικτά βασανιστήρια που πέρασε.

Το μαρτύριο του 43χρονου ιερά Σωτήρη  Χαντάντ  άρχισε στις 19 Οκτωβρίου όταν απήχθη από ισλαμιστές αντάρτες  καθώς πήγε για να τους συναντήσει και να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση ενός Χριστιανού γιατρού της ενορίας του που είχαν απαγάγει από πριν.
 

Η ιστοσελίδα του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου



Επισκεφτείτε τη νέα ιστοσελίδα 
του Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου και 
Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.



30/10/12

Ποιος είναι ο αμαρτωλός;

 

«Ποιος είναι ο αμαρτωλός; Το παιδί που κλέβει ή εμείς που το φέραμε σ' αυτή τη θέση;», αναρωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο αρχιεπίσκοπος, στη συνέντευξή του, διηγήθηκε μια συγκινητική ιστορία ενός μικρού παιδιού που «πιάστηκε» να κλέβει τα κεριά μιας εκκλησίας.

Ο λόγος; «Δεν έχουμε φως στο σπίτι... και παίρνουμε τα κεράκια, τα κάνουμε ματσάκι και τα βάζουμε στο τραπέζι και τα ανάβουμε, για να διαβάζουμε με τον αδερφό μου», απάντησε το παιδάκι, σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος κατέληξε: «Ποιος είναι ο αμαρτωλός; Το παιδί που κλέβει ή εμείς που το φέραμε σ' αυτή τη θέση;».


Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

29/10/12

Οδοιπορικό ενός μοναχού στον πόλεμο τού '40


Διαβάστε το Οδοιπορικό ενός μοναχού
στον πόλεμο του '40
(28.10.1940 – 11.6.1941)

του Αρχιμανδρίτου
ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγουμένου Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας 

 

Ο διαιτητής που κρέμασε τη σφυρίχτρα και φόρεσε ράσο και πετραχήλι

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΝΑΟΥΜ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ (ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 2.500 ΑΓΩΝΕΣ) ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΕΑΣ


του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΖΟΥΛΗ - Κυριακάτικη δημοκρατία 28.10.12

 
Ξύπνησε ήρεμος το πρωί της Κυριακής και επιστρέφοντας από την εκκλησία ετοίμασε τη στολή του με προσοχή, όπως έκανε πριν από όλα τα μεγάλα ματς. Το απόγευμα δεν είχε έναν τυχαίο αγώνα αλλά ντέρμπι. Ετοιμάστηκε, μελέτησε τις σημειώσεις του για τους παίκτες, χαιρέτησε την οικογένεια του και ξεκίνησε για το γήπεδο. Πριν φτάσει όμως στο αθηναϊκό στάδιο έπρεπε να «οπλιστεί» κατάλληλα για όσα θα αντιμετώπιζε. Ήξερε ότι το περιβάλλον θα ήταν φορτισμένο και οι απαιτήσεις πολλές. Έπρεπε να είναι έτοιμος. Το αυτοκίνητο του σταμάτησε στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Κατέβηκε, προσκύνησε και προσευχήθηκε. Τώρα ήταν πλέον έτοιμος να σφυρίξει στο μεγάλο ματς.

Αυτό έκανε για 20 χρόνια ο Ναούμ Σταύρου πριν από τους 2.500 περίπου αγώνες που διαιτήτευσε. Από το 1986 στο τοπικό πρωτάθλημα της Φλώρινας έως το 2006 που κρέμασε τη σφυρίχτρα του ως διαιτητής της Α' Εθνικής (και μάλιστα διεθνής) είχε σύμμαχο και βοηθό του μέσα στο γήπεδο μόνο τον Θεό. Η βαθιά του πίστη ήταν γνωστή άλλωστε στην πατρίδα του τη Λίμνη Ευβοίας.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Δεν τον αναζήτησε κανείς... Νεκρός 15 χρόνια πριν !




Χωρίς συγγενείς και φίλους στην καθημερινότητά του, κανείς δεν ενόχλησε έναν ηλικιωμένο Γάλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι αστυνομικοί που πήγαν στην εγκαταλελειμένη κατοίκια, κάπου στη Λιλ στη βόρεια Γαλλία, αντίκρυσαν στην είσοδο έναν μεγάλο σωρό από φακέλους αλληλογραφίας, την οποία οι άνθρωποι των ταχυδρομείων παρέδιδαν κανονικά τα τελευταία χρόνια.

Προχωρώντας μέσα στο σπίτι, αντελήφθησαν γιατί κανείς δεν είχε ανοίξει όλους αυτούς τους φακέλους: στο κρεβάτι ήταν ξαπλωμένος ένας ηλικιωμένος άντρας, σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης πλέον, ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν ο ένοικος, ο οποίος δεν είχε συγγενείς εν ζωή ή φίλους.

Τα παλαιότερα από τα γράμματα είχαν χρονολογία από το 1996, γεγονός που οριοθετεί τόσο το τέλος της ζωής του πραγματικά μοναχικού αυτού Γάλλου, όσο και την 15ετή αδιαφορία ταχυδρομικών και κάθε άλλου είδους δημόσιων λειτουργών για την τύχη του...


ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Η έρημος δίπλα μας ολοένα μεγαλώνει...

 

Γεώργιος Λ. Καφοῦρος (1923-2012)


Πλήρης ἡμερῶν, 90 ἐτῶν, πλήρης καρπῶν πνευματικῶν, πλήρης ἀγαθῶν ἔργων, πλήρης θυσιαστικῆς, ἀφανοῦς καὶ ὁλοκαρδίου διακονίας στὸν ἀμπελώνα τοῦ Κυρίου ἀνεπαύθη εἰρηνικὰ ἐν Κυρίῳ τὴν Κυριακὴ 16 Σεπτεμβρίου ὁ ἀδελφὸς Γεώργιος Λ. Καφοῦρος. Ἔγραφε τὴν 21η Νοεμβρίου 1989, ἡμέρα τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου, στὸ προσωπικό του ἡμερολόγιο: «Ἀράμενος τὸν τοῦ Χριστοῦ Σταυρὸν θέλω ἐν ἀληθείᾳ νὰ διανύσω τὴν τρίβον τῆς ἀσκήσεως καὶ πᾶσαν ἀρετὴν ἐκτελῶν νὰ νικήσω τὰς μηχανὰς τοῦ δράκοντος, ὥσπου τῶν Εἰσοδίων μου νὰ ἔλθη ἡ θεία Ὥρα».

Δὲν ὑπῆρξε εὔκολη ἡ πορεία τῆς ζωῆς του. Τελειώνοντας τὸ Πρακτικὸ Λύκειο Ἀθηνῶν τὸν πρῶτο χρόνο τῆς φοβερῆς Γερμανικῆς Κατοχῆς γράφτηκε στὴ Χημεία, στὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν. Γιὰ τὰ δύσκολα ἐκεῖνα χρόνια ὁ φοιτητὴς Γ. Καφοῦρος ἔγραψε: «Ὁ πόθος σὲ μένα νὰ βοηθήσω τὴν Πατρίδα μου, ποὺ τόσο δοκιμαζόταν ἀπ’ τὴ σκληρότητα τοῦ κατακτητοῦ, ἱκανοποιήθηκε μὲ ὅ,τι ἀνώτερο: μὲ τὴν προσφορὰ εἰς τὸ Χριστιανικὸ Φοιτητικὸ Κίνημα, τὸ ὁποῖο τόσες εὐκαιρίες μοῦ ἔδωσε γιὰ δράση».

Στὴν περίοδο τῆς πείνας, γιὰ νὰ ἐπιζήσει αὐτὸς καὶ ἡ οἰκογένειά του, ἀναγκάσθηκε νὰ δουλέψει πάρα πολὺ σκληρά. Ἡ ἐπιτυχημένη ἐπιχείρηση ἐπιπλοποιΐας τοῦ πατέρα του, ποὺ εἶχε πουληθεῖ λίγους μῆνες πρὶν ἀπὸ τὴν κήρυξη τοῦ Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ἐξοφλήθηκε, λόγῳ τῆς πτώσεως τῆς δραχμῆς, «μὲ χαρτονόμισμα ἀξίας ἑνὸς σιγαρέτου», ὅπως γράφει. Ἔτσι ὁ νεαρὸς Γεώργιος ἀναγκάσθηκε νὰ δουλεύει καὶ ἑορτὲς καὶ Κυριακὲς ἀπὸ τὶς 5 π.μ. – 7 μ.μ. ὡς «ματσακονιστὴς» στὰ «καρνάγια» τοῦ Περάματος μὲ ἡμερομίσθιο ἐξευτελιστικὸ καὶ μισὴ κουραμάνα κάθε Σάββατο! Ἐπιπλέον νὰ ἀνεβοκατεβαίνει ἀπὸ τὴν Ἀθήνα στὸ Πέραμα καθημερινὰ μὲ μυρίους κινδύνους.

Ημερολόγιο για το 2013 - Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών



Αφιερωμένο στους Ρουμάνους Νεομάρτυρες του 20ου αιώνος (του αθειστικού καθεστώτος) με την ευχή σύντομα να τους τιμήσουμε "από τη φυλακή στο Συναξάρι".




28/10/12

Χρόνια Πολλά





Μολονότι έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τη λήξη του πολέμου, οι προσδοκίες και τα οράματα, που ενέπνεαν τότε τον ελληνικό λαό, ευτυχώς δεν έχουν ακόμα σβήσει. Η φιλοπατρία, η αυταπάρνηση και αυτοθυσία, η πίστη στο Θεό, αλλά και στο δίκαιο του Αγώνα, η αίσθηση του χρέους συνεχίζουν να αποτελούν σταθερές αρχές και αξίες που ζητούν και πάλι  τη βίωση και πραγμάτωσή τους. 
Και είναι βέβαιο ότι θα τραβήξουμε μπροστά. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε την ιστορία αυτού του τόπου που μας χαρίστηκε ελεύθερος. Οι καιροί που έρχονται θα μας κρίνουν γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε το Χρέος. Αχθοφόροι και φύλακες μιας Πατρίδας γεμάτης καπνό και στάχτη. Μιας Πατρίδας που δεν κουράστηκε να σηκώνει τόσο ήλιο και τόσο θάνατο… 
 γιαν. παν.

"Από το δικό μου, κυρία!" Υπέρ αναμνήσεως μιας υπέροχης δασκάλας! (της Λότης Πέτροβιτς)


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy0h7jUPcaJTz-I5q_3i56zkiV6-Tm8J3cIJe_ipvED-cDScP6JO7ZhGSy_-SAE3RqIco755PHxIPbS8rfVUbaIaouYTSn1K3RSW1VWYzNdFlAgRYNIp_vA2QEbuYtnnSLqQsLl9MqMA65/s400/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE

Το παρακάτω κείμενο αφιερώνεται στους δασκάλους εκείνους που δεν σταματούν να αναλώνονται, να πεθαίνουν συναισθηματικά, να αδειάζουν κυριολεκτικά όλο το μέσα τους για χάρη των μαθητών τους. Σ΄ αυτούς που δεν υπολογίζουν κόπους ούτε και λογαριάζουν αν ο μισθός είναι λίγος και δε φτάνει, που δεν δειλιάζουν ούτε φοβούνται να εκτεθούν. Μην τους ψάχνετε σε μουσεία, βρίσκονται ανάμεσά σας …

 
“….. Το Δεκέμβρη του 1943, αρχή ενός ακόμα χειμώνα πείνας και παγωνιάς, άχνισε κάτι ζεστό ξαφνικά στην αυλή του σχολείου μας. ‘Ηταν ένα μεγάλο καζάνι και μέσα είχε συσσίτιο για τα παιδιά. Γύρισα στο σπίτι περήφανη, κρατώντας με προσοχή ένα τενεκεδάκι γεμάτο σούπα πηχτή. «Γιατί δεν την έτρωγες στο σχολείο, καρδούλα μου;» λαχτάρισε η μάνα μου. «Αν σου χυνόταν στο δρόμο;» «Θα φάτε λίγη σούπα κι εσείς, αλλιώς δεν τρώω καθόλου», δήλωσα ορθά κοφτά. «Το ίδιο κι εγώ», φώναξε ο Μάνος, ο αδερφός μου. Κι έτσι γινόταν από κείνη τη μέρα σε κάθε συσσίτιο που κουβαλούσαμε οι δυο μας από το σχολείο. Η σούπα ερχόταν τακτικά, πάντα η ίδια, άνοστη και πηχτή.

Ωσπου μια μέρα, μας μοίρασαν κάτι ξεχωριστό. Μπήκαμε στη γραμμή και μας έβαλαν στα τενεκεδάκια κάτι σα μέλι, αλλά σκούρο κοκκινωπό. “Γλυκόζη” το είπαν. Βουτούσαν τα παιδιά το δάχτυλο στη γλυκόζη, το έγλειφαν με απόλαυση και γελούσαν ευτυχισμένα, πειράζονταν μεταξύ τους. ΄Ενα μεσημέρι, γυρίζοντας ο αδερφός μου από το σχολείο, δεν ήθελε να βάλει μπουκιά στο στόμα του – ούτε από τη σούπα ούτε από τη γλυκόζη. Ταραγμένος φαινόταν, έτοιμος να βάλει τα κλάματα. «Τι συμβαίνει παιδί μου;» ανησύχησε η μαμά. Εκείνος δεν έβγαζε λέξη. Κι όσο δε μιλούσε, τόσο επέμενε η μάνα μου να μάθει, τόσο μεγάλωνε και η δική μας η περιέργεια. Με τα πολλά, αποφάσισε τελικά να μιλήσει. Κι αυτό που μας είπε γράφτηκε στη μνήμη μου ανεξίτηλα.

 

Στην αυλή για το συσσίτιο βρισκόταν με της τάξης του τα παιδιά. «Σκαρώνουμε κάτι;» άκουσε έναν από τους συμμαθητές του– “πειραχτήρης” ήταν το παρατσούκλι του – να ψιθυρίζει στον διπλανό, μόλις πήρε τη γλυκόζη στο τενεκεδάκι του. Ο άλλος έγνεψε “ναι”. Τότε ο πειραχτήρης κάτι του είπε στ’ αυτί, κρυφογέλασαν οι δυο τους πονηρά κι εξαφανίστηκαν στη στιγμή. Σε λίγο χτύπησε το κουδούνι να μπούνε στην τάξη. Πρώτα έμπαιναν τα κορίτσια. ‘Υστερα τ’ αγόρια. Τελευταία η δασκάλα, που κόντευε να μην ξεχωρίζει από τα παιδιά, έτσι που είχε απομείνει πετσί και κόκαλο. Καταλάβαινες πως ήταν μεγάλη από τα μάτια της μόνο, που τα σκοτείνιαζαν ολόγυρα δυο μαύροι κύκλοι. ‘Οταν μπαίνανε όλοι στην τάξη, έκλεινε την πόρτα, μετρούσε τα παιδιά σειρά σειρά, έλεγε «εντάξει, φρόνιμα τώρα, μην ακούσω μιλιά» κι αρχίζανε αμέσως το μάθημα. 

Το «εντάξει, φρόνιμα τώρα, μην ακούσω μιλιά» τη φορά εκείνη δεν το είπε. Ούτε να τους μετρήσει την είδανε. Κοντά στην πόρτα της τάξης στεκόταν σκυφτή, σαν να ψαχούλευε κάτι. «Μα τι κάνει η κυρία εκεί;» ρώτησε παραξενεμένος ο Μάνος που δεν καλόβλεπε, τα περισσότερα παιδιά ήταν όρθια ακόμα. «Πασαλείψαμε το χερούλι με γλυκόζη», χασκογέλασε από δίπλα ο πειραχτήρης, «για να κολλήσουν τα χέρια της να γελάσουμε!» Δε γελάσανε. Καθίσανε τελικά στα θρανία τους και δε μιλούσε κανείς. Βλέπανε τη δασκάλα τους τώρα όλοι βουβοί, σαστισμένοι… Είχε σκύψει κι έγλειφε με λαχτάρα μια το χερούλι της πόρτας, μια την παλάμη της… ‘Υστερα γύρισε και τους κοίταξε με παράπονο. 


Στα μάγουλά της έτρεχαν δάκρυα. «Μην τη σπαταλάτε τη γλυκόζη, χρυσά μου, για τ’ όνομα του Θεού!», είπε ξέπνοα. «Σας τη δώσαμε όλη, ούτε μια σταγονίτσα δεν κρατήσαμε εμείς οι δάσκαλοι, για να τη φάτε να δυναμώσετε εσείς τα παιδιά. Μην τη σπαταλάτε, σας παρακαλώ, είναι κρίμα! Είν’ αμαρτία!» Την πήραν πάλι τα δάκρυα. Κι έκλαιγε, έκλαιγε…

Μαζευτήκαν όλοι τριγύρω της. Μονάχα ο πειραχτήρης έμεινε στο θρανίο του με το κεφάλι κατεβασμένο. Οι άλλοι σπρώχνονταν ποιος πρώτα να την αγκαλιάσει, ποιος να της πρωτοπεί «από το δικό μου, από το δικό μου, κυρία, να πάρετε λίγο!» Ούτ’ ένα τενεκεδάκι δεν άγγιξε η δασκάλα. Μόνο έκλαιγε, έκλαιγε… “


(Απόσπασμα από το βιβλίο “Ο καιρός της σοκολάτας”)


Πηγή: fdathanasiou.wordpress.com

27/10/12

Εορτάζει η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ

 
 
Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2012 εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Σκέπης (οδός Αγίας Σκέπης 3, Αρόη Πατρών) του Ευγηρείου της Χριστιανικής Εστίας Πατρών με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 27η Οκτωβρίου 2012 ώρα 6 μ.μ. 
Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος υπό του Αρχιμανδρίτου π. Δανιήλ Παπαδημητράκη.

Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2012.
 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του Αρχιμανδρίτου π. Σωτηρίου Τσάφου
Έναρξις όρθρου 7 π.μ. 
 

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή της αγίας Σκέπης


Η εορτὴ της Αγιας Σκέπης, τελούνταν απὸ παλαιοτάτων χρόνων τὴν 1η Ὀκτωβρίου, εις ἀνάμνηση του θαύματος το οποίο φανέρωσε η Θεοτόκος στον Όσιο Ανδρέα, κατὰ τη διάρκεια μιας αγρυπνίας στο παρεκκλήσι της «Αγίας Σορού» τού ναού τών Βλαχερνών στὴν Κωνσταντινούπολη.
 

Στα χρόνια του βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου (457-474 μ. Χ.) ζούσε στην Κων/πολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόν σαλός. Σαλός είναι ο τρελλός και κατά Χριστόν σαλοί ονομάζονται κάποιοι άγιοι, οι οποίοι κάνανε κάποια περίεργα και παράλογα πράγματα, με απώτερο σκοπό να τους θεωρούν παλαβούς ή παλιανθρώπους και να μη τους τιμούν οι άνθρωποι· και έτσι αυτοί να μπορούν να ζουν εν ταπεινώσει και αφανεία.
Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας, μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο (τον μετέπειτα πατριάρχη Κων/πόλεως (520-536 μ. Χ.), είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο (οφαλμοφανώς και όχι σε όραμα) να μπαίνει από τὶς βασιλικὲς (κεντρικές) πύλες του ναού και να βαδίζει προς το άγιο θυσιαστήριο. Την συνόδευαν λευκοφορεμένοι οι παρθένοι Άγιοι, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν ὁ Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Ιωάννης ο Θεολόγος, καθώς και πλήθος αγγέλων. Όταν έφθασε στο θυσιαστήριο, γονάτισε και προσευχήθηκε ώρα πολλή, με δάκρυα θερμά, υπέρ της σωτηρίας των πιστών, ενώ την βλέπανε μόνο ο Ανδρέας και ο Επιφάνιος.
 

Μόλις ολοκλήρωσε την δέησή της, σηκώθηκε, πήρε μέσα από το ιερό (όπου φυλασσόταν) το μαφόριο της (δηλαδή το τσεμπέρι της) και με μία κίνηση το άπλωσε σαν σκεπὴ επάνω απὸ τὸ εκκλησίασμα, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει. Έτσι απλωμένο το έβλεπε για αρκετὴ ώρα ο Όσιος Ανδρέας μαζὶ με τον Επιφάνιο, που τον συνόδευε. Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερὴ εσθήτα να σκορπίζει τη Χάρη της. Όταν εκείνη άρχισε νὰ ανεβαίνει προς τον ουρανό, άρχισε και η Θεία Σκέπη να συστέλλεται και σιγὰ – σιγὰ νὰ χάνεται. Τὸ ιερὸ αυτὸ μαφόριο ποὺ φυλασσόταν ἐκεῖ συμβόλιζε τὴν Χάρη καὶ τὴν προστασία ποὺ παρέχει ἡ Παναγία στοὺς πιστοὺς.
 


Αυτό είναι το γεγονός το οποίο στάθηκε αφορμή η Εκκλησία μας να καθιερώσει την γιορτή της Αγίας Σκέπης δηλαδή τη γιορτή προς τιμή της Παναγίας, η οποία σαν τη φωτοφόρο νεφέλη που σκέπαζε τη μέρα και φώτιζε τη νύχτα τους Ισραηλίτες στην έρημο, σκέπει και προστατεύει το λαό του Θεού και φωτίζει τους πιστούς στο δρόμο για την τελείωση. Πως μας σκεπάζει και πως μας προστατεύει η Παναγία μας; Με τις προσευχές της, με τις παρακλήσεις της και με τα δάκρυά της.
 

Διαβάζουμε: «Τῇ αὕτῃ ἡμέρᾳ τὴν ἀνάμνησιν ποιούμεθα τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμών Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας ἤτοι τού ἱερού αὐτῆς Μαφορίου, τού ἐν τῷ σορῷ τού Ἱερού Ναού τών Βλαχερνών, ὄτε ὁ Ὅσιος Ἀνδρέας ὁ διὰ Χριστὸν σαλὸς κατεῖδεν ἐφηπλωμένην αὐτὴν ἄνωθεν καὶ πάντας τοὺς εὐσεβεῖς περισκέπουσαν».

ΠΗΓΗ: Ι. Ν. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

26/10/12

Ιστορικά





"Αφιέρωμα στα 100 χρόνια των νικηφόρων βαλκανικών πολέμων"


Την Κυριακή  28/10/2012 & ΩΡΑ 6.00 μ.μ.

στη Χριστ. Εστία Πατρών θα πραγματοποιηθεί 
εκδήλωση με θέμα:

"Αφιέρωμα στα 100 χρόνια των 
νικηφόρων βαλκανικών πολέμων"

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Z' Λουκά

Ας το εννοήσουμε πλέον καλά. Μόνο με Ελληνορθόδοξους Άνδρες και ψυχωμένους ηγέτες υπάρχει ελπίδα το Ελληνικό μας Έθνος να βαδίσει και πάλι μπροστά. Ειδ' άλλως, εάν έχουμε δάκρυα, ας τα δώσουμε για τις επερχόμενες συμφορές που δικαίως και νομοτελειακώς έρχονται επι των ανοήτων κεφαλών, των διεστραμμένων ψυχών και σωμάτων και κυρίως των «μακαρίως υπνούντων» ποιμένων.
 

Είθε η Οδηγήτρια Θεοτόκος, να χαρίσει σε κλήρο και σε λαό νηνευιτική μετάνοια, διότι οι κίνδυνοι που μας περιβάλλουν είναι πολλοί και μεγάλοι. Και έχουμε ανάγκη, εκτός της μετανοίας και την Εθνική ομοψυχία και ενότητα.
 

Ας μας την δωρίσει ο Υιός της Παρθένου, ώστε ο λαός μας, έτσι πάντοτε ενωμένος να προχωρεί και να είναι δυνατός, όχι μόνο στις ειρηνικές περιόδους της ζωής του, αλλά και όταν η ανάγκη το καλέσει, να υπερασπίσει τα Εθνικά μας Ιδανικά.
 

Ήδη οι σάλπιγγες ηχούν. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω. «Εξεγείρατε τους μαχητάς,  ο δε πραύς έστω μαχητής» (Ιωήλ Δ΄ 9 & 11). Αμήν.
 

Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος
Κόνιτσα.
Email: ioil.konitsa@gmail.com

24/10/12

Επιγραφές



Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης...
«αιέν αριστεύειν (Πάντα να αριστεύεις)



ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
«Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα».

Η φωτογραφία απεικονίζει την είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου 

Ένα παιδί




Ανακουφιστική Φροντίδα: Η μετάλλαξη του πόνου σε αγάπη και ελπίδα. Το πρότυπο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Δείτε, αγαπητοί φίλοι, στο διαδικτυακό κανάλι intv.gr την ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου με θέμα:

Ανακουφιστική Φροντίδα: Η μετάλλαξη του πόνου σε αγάπη και ελπίδα. Το πρότυπο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Hotel Patras Palace - Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ομιλητές:     

Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος
Τσερκέζογλου Αλίκη, Γυναικολόγος Ογκολόγος
Επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»
Πατηράκη Ελισάβετ, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ
Υπεύθυνη εκπαίδευσης και Έρευνας της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»





22/10/12

Φως στο μυστήριο του πόνου

Φως στο μυστήριο του πόνου έριξε ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου χθες το απόγευμα με την ομιλία του στη Χριστ. Εστία Πατρών.

Με βάση τους λόγους των θεοφωτίστων Πατέρων της Εκκλησίας απάντησε εμπεριστατωμένα στα ερωτήματα:

- Πώς μπήκε στη ζωή μας ο πόνος;

- Έχει κάποια σκοπιμότητα;

- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

- Ποια είναι η τελική απάντηση στο μεγάλο μυστήριο του πόνου;

Την ομιλία μπορείτε να ακούσετε πατώντας στην εφαρμογή που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της σελίδας.




21/10/12

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β’ στα σχολεία ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ







Την 20η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο και Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των μακαριστών πρωτεργατών ιεραποστόλων της Κανάγκα π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι και αδελφής Όλγας Παπασαράντου.

Εν συνεχεία, μετέβη στα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών», όπου παρακολούθησε εόρτια σχολική εκδήλωση. Κατά την ομιλία Του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή Του για την άρτια οργάνωση και την εν γένει εύρρυθμη και λυσιτελή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων, ενώ επήνεσε την όμορφη παρουσίαση της σχολικής εκδηλώσεως. Τέλος, προσέφερε δώρα σε όλους τους μαθητές.

Ακολούθησε συνάντηση της ΑΘΜ με τους εκπαιδευτικούς, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθησαν θέματα αφορώντα στο παιδαγωγικό έργο.


ΠΗΓΗ: ROMFEA.GR
 

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην πόλη Κανάγκα








Την 19η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Νάρκισσο Γκάμμο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ.Αθανάσιος», αφίχθη στο αερολιμένα της πόλης Κανάγκας, όπου τον υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος και Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιος.

Ακουλούθησε επίσημη υποδοχή στο Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Ανδρέας» και τέλεση δοξολογικής δεήσεως, κατά την οποία ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβ.Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «...μέσα σε μια πενταετία δυο φόρες ήρθατε να αφουγκραστείτε τον κτύπον της καρδιάς μας, τους πόνους και τις χάρες των παιδιών σας και να τους ευλογήσετε με την τίμια δεξιά σας».

Και ο Σεβ.Μητροπολίτης Πενταπόλεως επεσήμανε: «…είναι βέβαιο ότι η παρουσία σας θα αποτελέσει αναζωπύρωση του ζήλου των πιστών και περαιτέρω εξάπλωση της ορθόδοξου Εκκλησιάς μας ,για την οποίαν οι ευσεβείς Κονγκολέζοι δείχνουν ιδιαίτερο και θερμό ενδιαφέρον».

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την  θερμή υποδοχή και εξέφρασε τον θαυμασμό για την πρόοδο της ιεραποστολής στην περιοχή του δυτικού Κογκό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους σκαπανείς της ιεραποστολής και στις κυρίες της αδελφότητος «Σωτήρ» που επί σειρά ετών διακονούν θυσιαστικώς κοντά στον Σεβ.Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ.Ιγνάτιο.  

Σημειώνεται ότι το Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Ανδρέας» της Κανάγκας είναι το πρώτο ιεραποστολικό κέντρο στην κεντρική Αφρική με  πρωτεργάτες τους αειμνήστους πατέρες Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και Χαρίτωνα Πνευματικάκι, οι οποίοι άρχισαν την ιεραποστολική προσπάθεια από το έτος 1972 με 30 πιστούς, ενώ σήμερα, Χάριτι Θεού, υπερβαίνουν τις 50.000 σε είκοσι Ενοριακές Κοινότητες.

Το απόγευμα ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Tshilumba, όπου και στεγάζεται και δημοτικό σχολειό. Η υποδοχή του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας υπήρξε αυθόρμητη και συγκινητική, όπως ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η αναφορά του Σεβ.Πενταπόλεως στην ιστορία του Ναού, ο οποίος αποτελεί της οικογενείας Παλαμιώτη, εις μνήμη του κεκοιμημένου υϊού τους, Κωνσταντίνου Παλαμιώτη, ιπταμένου πυροσβέστη.

ΠΗΓΗ: ROMFEA.gr

20/10/12

Η τιμία κάρα του Αποστόλου Ανδρέου στην Αττική

 
 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
19-10-2012


Ἐνεκρίθη ἀπό τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ μεταφορά τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου, στήν Ἱερά Μητρόπολη Καισαριανῆς, πρός εὐλογία καί ἁγιασμό τοῦ πιστοῦ Λαοῦ τόσον τῆς παραπάνω Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ὅσο καί γενικώτερα τοῦ Λαοῦ τῆς Πρωτευούσης καί τοῦ Λεκανοπεδίου τῆς Ἀττικῆς.
 
Ἡ παρουσία τῆς χαριτοβρύτου Κάρας στήν περιοχή τῆς Πρωτευούσης τῆς Ἑλλάδος θά προσφέρῃ πνευματικό ἐπιστηριγμό καί ἐλπίδα στό Λαό σέ ὧρες δύσκολες λόγῳ τῆς πολυεπίπεδης κρίσεως, ἡ ὁποία μαστίζει τή χώρα μας.
 
Ἡ ὑποδοχή τῆς Τιμίας Κάρας θά πραγματοποιηθῇ μετά πάσης ἐκκλησιαστικῆς τιμῆς στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Νέας Ἑλβετίας, ὅπου θά παραμείνῃ ἀπό 24 ἕως 29 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
 
 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 – ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ - Ο Ἀπόστολος



Προς Γαλάτας επιστολή Παύλου (α΄ 11–19)
     
Γνωρίζω ὑμῖν, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ' ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον· οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτὸ οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι' ἀποκαλύψεως Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἠκούσατε γὰρ τὴν ἐμὴν ἀναστροφήν ποτε ἐν τῷ Ἰουδαϊσμῷ, ὅτι καθ' ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπόρθουν αὐτήν, καὶ προέκοπτον ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ ὑπὲρ πολλοὺς συνηλικιώτας ἐν τῷ γένει μου, περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων.
Ὅτε δὲ εὐδόκησεν ὁ Θεὸς ὁ ἀφορίσας με ἐκ κοιλίας μητρός μου καὶ καλέσας διὰ τῆς χάριτος αὐτοῦ ἀποκαλύψαι τὸν υἱὸν αὐτοῦ ἐν ἐμοί, ἵνα εὐαγγελίζωμαι αὐτὸν ἐν τοῖς ἔθνεσιν, εὐθέως οὐ προσανεθέμην σαρκὶ καὶ αἵματι, οὐδὲ ἀνῆλθον εἰς Ἱεροσόλυμα πρὸς τοὺς πρὸ ἐμοῦ ἀποστόλους, ἀλλὰ ἀπῆλθον εἰς Ἀραβίαν, καὶ πάλιν ὑπέστρεψα εἰς Δαμασκόν.
Ἔπειτα μετὰ ἔτη τρία ἀνῆλθον εἰς Ἱεροσόλυμα ἱστορῆσαι Πέτρον, καὶ ἐπέμεινα πρὸς αὐτὸν ἡμέρας δεκαπέντε· ἕτερον δὲ τῶν ἀποστόλων οὐκ εἶδον εἰ μὴ Ἰάκωβον τὸν ἀδελφὸν τοῦ Κυρίου.
   
Ἀπόδοση στη νεοελληνική:
  
Σᾶς κάνω γνωστόν, ἀδελφοί, ὅτι τὸ εὐαγγέλιον, τὸ ὁποῖον ἐκηρύχθηκε ἀπὸ ἐμέ, δὲν εἶναι ἀνθρώπινον, διότι οὔτε τὸ ἐπῆρα οὔτε τὸ ἐδιδάχθηκα ἀπὸ ἀνθρώπους ἀλλὰ δι’ ἀποκαλύψεως Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἔχετε ἀκούσει, βέβαια, τὴν ἄλλοτε διαγωγήν μου εἰς τὸν Ἰουδαϊσμόν, ὅτι δηλαδὴ ὑπερβολικὰ κατεδίωκα τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν πολεμοῦσα. Καὶ εἶχα μεγαλύτερες προόδους εἰς τὸν Ἰουδαϊσμὸν ἀπὸ πολλοὺς συνομηλίκους συμπατριώτας μου, μὲ τὸν ὑπερβολικὸν ζῆλον ποὺ ἔδειχνα διὰ τὰς πατρικάς μου παραδόσεις.
 
Ὅταν ὅμως εὐδόκησε ὁ Θεός, ὁ ὁποῖος μὲ ξεχώρισε ἀπὸ τὴν κοιλιὰ τῆς μητέρας μου καὶ μὲ ἐκάλεσε διὰ τῆς χάριτός του, νὰ ἀποκαλύψῃ μέσα μου τὸν Υἱόν του, διὰ νὰ κηρύττω αὐτὸν εἰς τὰ ἔθνη, ἀμέσως δὲν συμβουλεύθηκα ἀνθρώπους, οὔτε ἀνέβηκα εἰς τὰ Ἱεροσόλυμα πρὸς ἐκείνους ποὺ ἦσαν ἀπόστολοι πρὶν ἀπὸ ἐμέ, ἀλλ’ ἔφυγα εἰς τὴν Ἀραβίαν καὶ πάλιν ἐπέστρεψα εἰς τὴν Δαμασκόν.
 
Ἔπειτα, ὕστερα ἀπὸ τρία χρόνια, ἀνέβηκα εἰς τὰ Ἱεροσόλυμα διὰ νὰ γνωρίσω τὸν Πέτρον καὶ ἔμεινα κοντά του δέκα πέντε ἡμέρας. Ἄλλον ἀπὸ τοὺς ἀποστόλους δὲν εἶδα παρὰ τὸν Ἰάκωβον, τὸν ἀδελφόν τοῦ Κυρίου.


19/10/12

Αλήθειες

 


Η τραγωδία της ζωής είναι ότι γερνάμε πολύ γρήγορα

 και μαθαίνουμε πολύ αργά.


Χριστός και παιδιά (Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης)

o xristos kai ta paidia

— Όταν ένα παιδί μπλέξει με κακές παρέες και εγκαταλείψει το σπίτι του, ενώ δεν έχει πάρει πολύ Χριστό μαζί του, υπάρχουν ελπίδες να επανέλθει;

— Αγάπη πήρε μέσα του; Όταν μέσα στο σπίτι υπάρχει αγάπη και το ίδιο το παιδί το περιβάλλουμε με αγάπη και φύγει και να μπλέξει με παρέες και με γλέντια, θα δει κάποια στιγμή ότι έξω δεν υπάρχει αγάπη. Θα δει ότι υπάρχει παντού υποκρισία και θα γυρίσει στο σπίτι. Ενώ αν θυμάται εχθρότητα και μίσος, δε θα του κάνει καρδιά να πάρει τη στράτα του γυρισμού.


— Όταν γνωρίσουμε το Χριστό αργά, δηλαδή ενώ τα παιδιά μας έχουν ήδη μεγαλώσει, τι πρέπει να κάνουμε για να τα βάλουμε στο δρόμο του Θεού;


— Εδώ μόνο η προσευχή φέρνει αποτέλεσμα. Πρέπει να ζητήσουμε από το Θεό με πολλή πίστη έλεος γι’ αυτά τα παιδιά, που δεν ευθύνονται για την απιστία τους. Να αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη είναι μόνο δική μας, να ταπεινωθούμε και να μετανοήσουμε ειλικρινά και ο Θεός θα τα βοηθήσει. Έχει Εκείνος τον τρόπο του. Όλο και κάποιο σωσίβιο θα τους ρίξει για να σωθούν.

Πηγή:
Περιοδικό «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, περίοδος γ΄, έτος κβ΄, αρ. 7, Ιούλιος 2012, Παραλίμνι – Κύπρος.

19χρονη ξύπνησε από κώμα την ώρα που θα της αφαιρούσαν τα όργανα


 
Η 19χρονη Καρίνα μετά από ένα φοβερό αυτοκινητιστικό ατύχημα έπεσε σε κώμα και σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν απίθανο να συνέλθει. Η 19χρονη νοσηλευόταν σε κατάσταση κώματος στο νοσοκομείο Aarhus στη Δανία και οι γιατροί θεωρούσαν τόσο απίθανο το έφηβο κορίτσι να συνέλθει με αποτέλεσμα να πείσουν την οικογένειά της να σταματήσει η θεραπεία και να δωρίσουν τα όργανά της.

Την ώρα που γιατροί προετοιμάζονταν για να της αφαιρέσουν τα όργανα, έκπληκτοι οι υπάλληλοι του νοσοκομείου τούς ενημέρωσαν πως το κορίτσι άνοιξε τα μάτια του και κούνησε τα πόδια της. Η Καρίνα, ζωντανή απόδειξη ότι συμβαίνουν θαύματα, αυτήν την περίοδο αναρώνει σ ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης και μάλιστα μπορεί και περπατάει, μιλάει και ιππεύει και το αγαπημένο της άλογο!
 
Oι γονείς του κοριτσιού που στάθηκε την τελευταία στιγμή τυχερή και έζησε, αποφάσισαν να μηνύσουν τους γιατρούς του νοσοκομείου και μάλιστα καταγγέλουν πως κάτι ύποπτο βρίσκεται πίσω από την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανα της κόρης τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, το παιδί τους νοσηλευόταν μόλις 3 ημέρες και οι γιατροί βιάστηκαν να τους πείσουν πως δε θα ζήσει. Υποστηρίζουν πως οι γιατροί έιχαν κάποιο λόγο που ήθελαν να "σκοτώσουν" την κόρη τους για να πάρουν τα ζωτικά της όργανα.
 
Από την άλλη οι γιατροί υποστηρίζουν πως δεν έγινε σωστή συνεννόηση με τους γονείς του κοριτσιού και πως η θεραπεία που της χορήγησαν ουσιαστικά την έσωσε. Η υπόθεση θα συνεχιστεί στα δικαστήρια... Το μόνο σίγουρο είναι πως η Καρίνα κέρδισε τη ζωή της!
 
ΠΗΓΗ: NewsIt.gr

18/10/12

"Φως στο μυστήριο του πόνου"

Την Κυριακή  21/10/2012 & ΩΡΑ 6.00 μ.μ.

στη Χριστ. Εστία Πατρών ομιλητής θα είναι

ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου
Αρχιμανδρίτης

με θέμα: 
"Φως στο μυστήριο του πόνου"

17/10/12

Η Ελλάδα στις Φλόγες του Πολέμου 1940-1944 - Φαναριώτης Π.


Μια μοναδική στο είδος της εμπεριστατωμένη περιγραφή του Έπους του '40 και των επιπτώσεων της Ελληνικής αντίστασης στις εξελίξεις του πολέμου.
 
Για τη πληρέστερη τεκμηρίωση των γεγονότων, γίνεται χρήση πηγών που προέρχονται και από μελέτες ξένων αναλυτών, κυρίως δε από την πλευρά των αντιπάλων, οι οποίες φωτίζουν από μιαν άλλη οπτική γωνία τον αποφασιστικό ρόλο της Ελλάδος στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Εκδόσεις Σταμούλη









Να εξετάζουμε

 

Και όλη η προσπάθεια θα είναι αυτή. Κάθε τί που κινείται μέσα μας, το εξετάζομε· κάθε σκέψη, κάθε ερεθισμός που προκαλείται μέσα μας, τον αρπάζουμε και τον ρωτούμε: Είσαι δικός μας ή εχθρός, «ημέτερος ει ή των υπεναντίων;»

Εξετάζουμε τί σκοπό έχει αυτή η σκέψη, τί σκοπό έχει αυτός ο λογισμός. Και εάν πραγματικά και ειλικρινά το ερευνούμε, αμέσως βρίσκομε την αφορμή και τότε με κατάλληλη μέθοδο πολεμούμε και αποβάλλουμε τις σκέψεις τις εμπαθείς από τη σύλληψή τους. Έτσι αποφεύγομε να συγκρουστούμε με τα πάθη και τις αμαρτίες.

του Γέροντος (†) Ιωσήφ Βατοπαιδινού

16/10/12

Εκδηλώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών διοργανώνει τις ετήσιες εκδηλώσεις του επ’ ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του Αγίου, Ιατρού, Ευαγγελιστή Λουκά, προστάτη των Ιατρών, στις 14 και 18 Οκτωβρίου 2012, στην πόλη μας.

Α. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012:
Θεία Λειτουργία, μετά αρτοκλασίας καθώς και μνημοσύνου για τους συναδέλφους γιατρούς που έχουν φύγει από την επίγεια ζωή, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας (Μητρόπολις).

Β. Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 8:30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο Patras Palace: 


Στρογγύλη Τράπεζα με θέμα:

“Ανακουφιστική Φροντίδα: Η μετάλλαξη του πόνου σε αγάπη και ελπίδα. Το πρότυπο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»”

- Έναρξη της Εκδήλωσης από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Απόστολο Σωτηρούδη.
- Χαιρετισμοί από τις Αρχές της περιοχής μας.
 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
    -Τσερκέζογλου Αλίκη:  Γυναικολόγος Ογκολόγος - Επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».
    -Πατηράκη Ελισάβετ: Καθηγήτρια Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Υπεύθυνη εκπαίδευσης και έρευνας της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».
    -Λως Καρολίνα: Υπεύθυνη του τομέα Εθελοντών της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:   Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος

Συζήτηση – Συμπεράσματα,  Λήξη



Σχεδόν δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη

 
Ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις έχει στην σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων, η οικονομική κρίση καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι δείκτες κατάθλιψης στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών, 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες, έχουν σοβαρή κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, σε αυτήν την κατάσταση έχουν συμβάλλει η γενικευμένη ανασφάλεια, το αβέβαιο μέλλον καθώς και η κρίση.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.

Όπως είπε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, η άμεση καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.

Πηγή: iefimerida.gr

Έκθεση για το Βυζάντιο στην Κάτω Αυστρία


Τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία της σύγχρονης Ευρώπης η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με την πρωτεύουσά της Κωνσταντινούπολη να δεσπόζει για πάνω από 1.100 χρόνια ως το σημαντικότερο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, αναδυκνείει η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», που φιλοξενείται από τις 31 Μαρτίου έως τις 4 Νοεμβρίου, στα ξακουστά «Ανάκτορα της Αναγέννησης του Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία.

Τον υπ'αριθμόν 100.000 επισκέπτη υποδέχτηκε πανηγυρικά ο αναπληρωτής κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Ζομπότκα.

Τα εκατοντάδες καλλιτεχνήματα, που εκτίθενται στην έκθεση σε πάνω από 1.300 τετραγωνικά μέτρα και δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο χώρο της Κεντρικής Ευρώπης και γενικότερα σε ευρύ κοινό, είναι προιόντα της πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας της περιόδου από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, το 330 μ.Χ., έως την Αλωσή της, το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους και προέρχονται από 60 διαφορετικά μουσεία.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, προγράμματα για παιδιά και μαθητές σχολείων - που βρέθηκαν ήδη στην έκθεση σε πολλές χιλιάδες στο πλαίσιο διοργανωμένων επισκέψεων από όλη την Αυστρία αλλά και τις γειτονικές χώρες - όπως επίσης παρουσίαση της πλούσιας βιβλιογραφίας και των ερευνών, παλιών και σύγχρονων, γύρω από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


14/10/12

Η εικόνα του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ στη Θεσσαλονίκη

 
Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «'Αξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία πορεύονται για να στηρίξουν όσους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού, με τη Βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».

Ο πρωτοεπιστάτης Μάξιμος είπε ότι η μεταφορά τής εικόνας στη Θεσσαλονίκη προσφέρει πνευματική ανακούφιση, τόνωση του ηθικού και ευλογία στον ελληνικό λαό.
Η εικόνα του «'Αξιον Εστί» σπάνια εξέρχεται από το 'Αγιον Όρος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά (οι προηγούμενες ήταν το 1963, 1985, 1987, 1999) και η δεύτερη για τη Θεσσαλονίκη μετά το 1985.

Η έξοδός της αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, 'Ανθιμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα θα παραμείνει έως το τέλος του Οκτωβρίου στο ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Αγιασμός και πρώτη ομιλία στη Χριστ. Εστία