8/10/18

259 θάνατοι από ...selfies

Αποτέλεσμα εικόνας για τι είναι selfie

Η φρενίτιδα των selfies (η φωτογραφία δηλ. που βγάζει κάποιος τον εαυτό από το κινητό του τηλέφωνο) δεν αποτελεί μόνο μία παγκόσμια μόδα που προβάλλεται κατά κόρον από τα social media κυρίως για εμπορικούς σκοπούς και για προώθηση συσκευών που ενσωματώνουν υψηλής ποιότητας φωτογραφικές μηχανές αλλά και ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο οδηγεί ακόμα και στον θάνατο.

Σύμφωνα με την έρευνα του All India Institue of Medical Sciences - κατά την οποία εξετάστηκαν αναφορές θανάτων από το 2011 έως το 2017 - τουλάχιστον 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, προσπαθώντας να τραβήξουν μια selfie υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Τα περισσότερα θύματα καταμετρώνται στην Ινδία (159) και ακολουθούν Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν. Το 72% των νεκρών είναι άνδρες κάτω των 30 ετών και αυτό επειδή είναι πιο ριψοκίνδυνοι. Αν και οι γυναίκες τραβούν περισσότερες selfies, οι άνδρες είναι αυτοί που προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω στις φωτογραφίες τους (π.χ. να βγάλουν μια selfie στην άκρη ενός γκρεμού, λίγο πριν έρθει το τρένο, πάνω σε ένα δέντρο κλπ).

Το φαινόμενο κλιμακώνεται προκαλώντας θλίψη. Η μανία να αποθανατίζουμε τον εαυτό μας οποτεδήποτε και οπουδήποτε, συχνά "πειράζοντας" και την φωτογραφία για να νιώσουμε καλύτερα, φανερώνει το ναρκισσισμό και την ματαιοδοξία μας - πάθη τελικά θανάσιμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: