31/12/11

Ο Μ. Βασίλειος



Ο Μέγας Βασίλειος, γεννήθηκε περί το 329 μ.Χ. και παρέδωσε το πνεύμα του την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. 

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής ρητορικής και ονομαζόταν επίσης Βασίλειος, καταγόταν από τον Πόντο ενώ η μητέρα του Εμμελεία και καταγόταν από την Καππαδοκία.

Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά.
 
Μεταξύ αυτών ο Γρηγόριος, που έγινε Μητροπολίτης Νύσσης (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης), ο Ναυκράτιος που έγινε ασκητής και θαυματουργός Άγιος, ο Πέτρος που έγινε Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας και η Μακρίνα (Οσία Μακρίνα) που το θαυμαστό της βίο τιμούμε στις 19 Ιουλίου.

Συμφοιτητές του ήταν και δύο νέοι που έμελλε να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Ο πρώτος ήταν ο Άγιος και Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας ο Θεολόγος Γρηγόριος και ο άλλος ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης...

 

Ο Νίκ Μάρβελ και το νησί της Αφροδίτης


Κυκλοφόρησε το 3ο βιβλίο της μυθιστορηματικής σειράς «Ο
ΝικΜάρβελ». Ένα από τα δυνατά πνευματικά αντισώματα στις φρικώδεις λοιμώδεις νόσους τις Νέας Εποχής που με την πονηρία και τα διάφορα θέλγητρα αιχμαλωτίζουν τα παιδιά και τους νέους μας.
 
Τα βιβλία του «ΝικΜάρβελ» μέσα από συναρπαστική και ευχάριστη πλοκή δίδουν τα απαραίτητα στοιχεία της γνώσης, προς αναγνώριση όλων αυτών των  σκοτεινών και σκοταδιστικών οργανώσεων της εποχής μας, αλλά συγχρόνως εισάγουν τον αναγνώστη στην αγάπη για την Ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία. 


Το σημαντικότερο δίδαγμα είναι πως ό,τι και αν καταφέρει ο διάβολος με τα όργανά του θα νικηθεί πολύ εύκολα εφόσον εμείς είμαστε πνευματικώς γυμνασμένοι και συντεταγμένοι με όλη τη δύναμη της ψυχής μας με τον μοναδικό Νικητή!

Τρόποι να προμηθευτείτε τα βιβλία:

Από την Πανελλήνια Ένωση Γωνέων , τηλ 210 6396665
ή από τις Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. τηλ. 2105238305


Η ανατολή


Η ανατολή βρίσκει τον Μέλανα Δρυμό καλυμμένο με πυκνή ομίχλη στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη νοτιοδυτική Γερμανία και τους πυργίσκους του Αγίου Πέτρου να προσπαθούν ν'αναδυθούν από μέσα της. (AFP photo / Rolf Haid)

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

30/12/11

«Ο έχων δύο χιτώνας» στην πράξη




του Λευτέρη Παπαδόπουλου

ΤΑ ΝΕΑ, 28.12.11

Τρεις νέοι και τρεις νέες δεκαοχτώ, δεκαεννιά χρόνων. Και έξι όργανα. Μια κιθάρα, ένα σαντούρι, ένα τουμπελέκι, ένα βιολί, ένα μπάντζο και μια φλογέρα. Μια μικρή κομπανία. Είχαν πάρει θέση απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και έψελναν τα κάλαντα. Όχι τα γνωστά - «καλήν ημέρα άρχοντες» κ.λπ. - που λένε στην Αθήνα. Αλλιώτικα. Παραδοσιακά, αλλά αλλιώτικα. Μάλλον από κάποιο νησί της Δωδεκανήσου. Ωραίες φωνές, χωρίς φάλτσο τα όργανα, μπόλικοι διαβάτες στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Όλ' αυτά παραμονή Χριστουγέννων, από τις 10 το πρωί. Ο κόσμος σταματούσε και άκουγε. Και τα ευρουλάκια πέφταν βροχή. Στάθηκα κι εγώ, κάπου παράμερα. Μου άρεσε πολύ η «συναυλία». Υπήρχε συγκίνηση. Και σοβαρότητα. Η εξαμελής συντροφιά ήξερε τι έκανε. Θα είχαν προηγηθεί πολλές πρόβες πριν από την «παράσταση». Κάποια στιγμή, έπεσε και χειροκρότημα. Γιατί δεν είναι μόνο το έθιμο. Είναι και η απόλαυση.

Χαίρομαι και με τους πιτσιρικάδες που βγαίνουν με τα τριγωνάκια και τα λένε από σπίτι σε σπίτι. Συνήθως όμως αυτοί οι πιτσιρικάδες είναι κακόφωνοι, βιάζονται και το μόνο που σκέφτονται είναι το φιλοδώρημα. Τραγουδούν για δυο λεπτά και τους βλέπεις έτοιμους να φύγουν. Εντάξει - από το ντιπ κι ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Αλλά το ωραίο, είναι ωραίο. Γι` αυτό και μου έκανε εντύπωση η μικρή κομπανία.

Αυτήν τη χρονιά, πάντως, πρέπει να πω, είδα πολλά παιδιά στους δρόμους να χτυπάνε κουδούνια για να πούνε τα κάλαντα. Πριν από δυο χρόνια, πριν από τρία, δεν υπήρχε τέτοια κίνηση. Ένας δωδεκάρης, βαριότανε να πάρει σβάρνα όλες τις πολυκατοικίες, να ρωτάει «να τα πούμε;» και να περιμένει τη θετική απάντηση για ν` αρχίσει το «καλήν ημέρα άρχοντες». Άλλωστε δεν υπάρχουν πια άρχοντες. Δεν υπάρχουν όμως και λεφτά. Το χαρτζιλίκι των γονιών όλο και μικραίνει. Το καταπίνουν οι άλλες προτεραιότητες της οικογένειας.

Μίλησα και με τον Αρχιεπίσκοπο. Ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη διάθεση του κόσμου να βοηθήσει ένα πλήθος ανθρώπων που δύσκολα τα βγάζουν πέρα, που έχουν μεγάλη ανάγκη, ακόμη και το καθημερινό πιάτο φαγητού. Μίλησα και με τον υπεύθυνο της Αρχιεπισκοπής για την πρωτοβουλία «Όλοι μαζί μπορούμε» π. Χρυσόστομο Συμεωνίδη. Μου είπε με ιδιαίτερη συγκίνηση ότι έχουν συγκεντρωθεί για τη φτωχολογιά 150 τόνοι τροφίμων! Μακαρόνια, ρύζι, γάλα, αλεύρι, λάδι. Τα αφήνουν στα σούπερ μάρκετ όσοι πάνε να ψωνίσουν για τις οικογένειές τους. «Ο έχων δύο χιτώνας» στην πράξη. Από τον λαό, για τον λαό.

Όχι σαν κάποιους πολιτικούς, που βλέποντας το πόθεν έσχες τους, τρομάζεις! Πώς - και από πού, κυρίως - έβγαλαν τόσα χρήματα; Πολύ δύσκολα θα πάρουμε απάντηση. Όπως δεν πήραμε 47 χρόνια τώρα: από τότε που ο Γεώργιος Παπανδρέου ψήφισε αυτόν τον νόμο «για την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου». Νόμο, που όπως αποδείχθηκε, προστατεύει μόνο την περιουσία των πολιτικών.

Παρασύρθηκα, όμως. Χρόνια Πολλά.

Για τα κάλαντα και την Πρωτοχρονιά

 
Θα τρέξουμε και πάλι για τα κάλαντα...

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην Αγ. Σκέπη, στο Καραμανδάνειο και στο 409.

Για να ευχηθούμε για την καινούρια χρονιά, να δώσουμε και να πάρουμε χαρά...

Συνάντηση 11.00 έξω απ' τη Χριστιανική Εστία ή 
11.20 π.μ. στην πύλη της Αγ. Σκέπης.

Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους!!!

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!



Να μην υπερπαχύνεις το σώμα σου, 
γιατί εξασθενείς την ψυχή σου.

Μ. Βασίλειος

Από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Χριστ. Εστία


















Στο θεατρικό ΚΑΤΩ ΑΠ' Τ'ΑΣΤΡΟ οι μαθήτριες λυκείου των Χ.Α.

28/12/11

52ο Παιδαγωγικό Συνέδριο: «Ο ιδεολογικός ολοκληρωτισμός και η δύναμη του ενός»



Το Συνέδριο που διεξάγεται τώρα στην Αθήνα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι intv.gr

Παρακολουθήστε το από εδώ



Επί το νέον έτος



Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι, από τα πλέον πολύτιμα δώρα Του Θεού, που είναι ο χρόνος, πως όταν χάνεται δεν επιστρέφει ξανά;
Τα πάντα μπορούμε να αποκτήσουμε και πάλι, εκτός από τον χρόνο που έφυγε...
Και περνούν οι ώρες, οι μέρες, οι μήνες, τα έτη, δεκαετίες (που φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο για οποιοδήποτε άνθρωπο), και κάποτε φτάνουμε στο ορισμένο μας τέλος.

Όλοι μας φέρουμε μια ημερομηνία λήξεως σ΄αυτόν τον κόσμο (τον όμορφο(;) και μετά βεβαιότητος μάταιο!). Το ζητούμενο όμως είναι εάν προϊόντος του χρόνου, ωριμάζουμε. Εάν αξιοποιούμε τον χρόνο μας δημιουργικά, ώστε μέσω της συνειδητής μετάνοιας και της μυστηριακής ζωής, που μας προσφέρει η Εκκλησία μας, εξαγιάζουμε την ύπαρξή μας. Εάν μέρα με την μέρα, μορφώνεται μέσα μας ο Χριστός.

Εάν συνειδητοποιούμε ότι η πολύ σύντομη αυτή ζωή (όσα και αν είναι τα έτη μας), γίνεται ζωή προετοιμασίας για την άλλη, την πραγματική, την μοναδική, την αιώνια ζωή, για την οποία και δημιουργηθήκαμε, τότε έχουμε επιτυχία...

Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος

Κόνιτσα

Email: p.ioil@freemail.gr

 

Ο ληστής

 
 
Όπως οι ληστές κρύβονται στα σκιερά μέρη για να ληστέψουν περαστικούς, έτσι και ο διάβολος κρύβεται στις απολαύσεις για να κυριεύσει την ψυχή μας.

27/12/11

Η γιορτή νεολαίας 2011 στο διαδίκτυο



Η γιορτή νεολαίας 2011 της Ι. Μητροπόλεως Πατρών στο διαδίκτυο.

Παρακολουθήστε την όπως παρουσιάστηκε από τον Τηλεοπτικό σταθμό ΛΥΧΝΟΣ.


Την εμφάνιση της Χ.Φ.Δ. Πατρών μπορείτε να δείτε στο δεύτερο video (47' 25'')

Για την εκδήλωση δείτε εδώ

Η χαρὰ των Χριστουγέννων


Πολλοὶ περιμένουν τὰ Χριστούγεννα ἁπλῶς γιὰ νὰ ξεφύγουν ἀπὸ τὴ ρουτίνα  τῆς καθημερινότητας. Γι’ αὐτοὺς ἡ χαρὰ τῆς ἑορτῆς ἐξαντλεῖται στὰ ἐντυπωσιακὰ  φῶτα καὶ τὰ πολύχρωμα στολίδια, στὰ  δῶρα καὶ τὶς ἐπισκέψεις, σὲ βραδινὲς διασκεδάσεις καὶ ἄλλες παρόμοιες ἐξωτερικὲς ἐκδηλώσεις.
 

Ὅλα αὐτὰ ὅμως ἀπέχουν πολὺ ἀπὸ τὴ γνήσια χαρά. Δὲν μπορεῖ κανεὶς νὰ  αἰσθανθεῖ ἀληθινὴ χαρά, μὲ τὸ νὰ  ἐπιχειρήσει ἁπλῶς νὰ ξεχάσει γιὰ λίγες μέρες τὶς δυσκολίες καὶ τὰ προβλήματά του. Διότι, ὅπως γράφει  καὶ ὁ ἅγιος Συμεὼν ὁ νέος Θεολόγος, κάποτε «θὰ σβήσουν τὰ φῶτα  καὶ θὰ πάει ὁ καθένας στὸ σπίτι του  καὶ αὐτὸς μόνος του θὰ μείνει στὸ  σκοτάδι». Ὅταν δηλαδὴ τελειώσουν  οἱ γιορτὲς κι ὁ ἄνθρωπος ἐπιστρέψει στὴν καθημερινὴ  ρουτίνα, τότε  θὰ αἰσθανθεῖ ἀπογοήτευση μπρο στὰ  στὴ σκληρὴ πραγματικότητα. Ποῦ  βρίσκεται λοιπὸν ἡ ἀληθινὴ χαρὰ τῆς  σημερινῆς ἑορτῆς;
 

Στὴν πραγματικότητα ἡ οὐσία τῆς  χαρᾶς τῶν Χριστουγέννων εἶναι τὸ  ἴδιο τὸ γεγονὸς τῆς θείας Ἐνανθρωπήσεως, ὅπως τὸ ἐκφράζει ὁ ἱερὸς  ὑμνωδὸς σ’ ἕναν ὕμνο τῆς ἑορτῆς:  

«Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ ὕψους ὁ  Σωτὴρ ἡμῶν, ἀνατολὴ ἀνατολῶν, καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ εὕρομεν τὴν ἀλήθειαν‧ καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου ἐτέχθη ὁ Κύριος». Ἀπὸ τὰ ὕψη τοῦ  οὐρανοῦ μᾶς ἐπισκέφθηκε ὁ Σωτήρας μας, ἡ ἀνατολὴ τῶν ἀνατολῶν, κι ἐμεῖς ποὺ κατοικούσαμε στὸ σκοτάδι τῆς πλάνης καὶ στὴ σκιὰ τῆς ἁμαρτίας καὶ τοῦ θανάτου βρήκαμε τὴν ἀλήθεια‧ διότι ἀπὸ τὴν Παρθένο γεννήθηκε ὁ Κύριος...

15.12.11

26/12/11

Ο Ηγούμενος Εφραίμ είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα; - Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος


«Η απόφαση να προφυλακισθή ο Ηγούμενος Εφραίμ εξέπληξε, αλλά κυρίως ελύπησε τον ευσεβή Λαό μας.
 

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι πλήττεται το κύρος του Μοναχισμού και της Εκκλησίας με ένα τρόπο που προκαλεί την κοινή λογική και το θρησκευτικό συναίσθημα, μάλιστα αυτές τις άγιες ημέρες που εορτάζουμε την Σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού.
 

Δικαίως ο καθείς διερωτάται. Ο Ηγούμενος Εφραίμ είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα; Αυτός είναι ο επικίνδυνος για την δημόσια τάξη και ασφάλεια;
 

Πόσοι επικίνδυνοι κακοποιοί και εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα;
Πόσοι αίτιοι πολλών δεινών για την Πατρίδα μας και την κοινωνία μας μένουν ατιμώρητοι; Τι πρέπει να υποθέσουμε, λοιπόν, μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση;
 

Δυστυχώς για όσους από την αρχή εμηχανεύθησαν και ετεχνούργησαν το όλο ζήτημα σχετικά με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και ευτυχώς για τον Εφραίμ, η εν λόγω απόφαση δικαιώνει όλους εκείνους οι οποίοι από την αρχή εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εν λόγω υπόθεση και επίστευσαν στην αθωότητα του Ηγουμένου.
 

Ο Ηγούμενος με τον σταυρό του αυτό, θα καταστή δυνατότερος ψυχικά και θα λάμψη περισσότερο πνευματικά.
Μετά τον Γολγοθά και την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση.
 

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη αψυχολόγητα και γι’ αυτό πρέπει να ανακληθή. Πιστεύομε ότι η Δικαιοσύνη θα αρθή στο ύψος των περιστάσεων».
 

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Στο νοσοκομείο ανήμερα των Χριστουγέννων για τα κάλαντα



 










75 άτομα από τη Χριστ. Εστία συμμετείχαν φέτος στην εξόρμηση στο νοσοκομείο του Ρίου ανήμερα των Χριστουγέννων. Ένα ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε στους μεγάλους διαδρόμους των κλινικών  σκορπίζοντας μελωδίες και ευχές αγάπης κι ελπίδας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται απ' τον πόνο.

Είπαμε τα κάλαντα, ψάλλαμε χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια και το χαμόγελο στα χείλη των ασθενών και των συνοδών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή μας. 

Προπορευόταν και φέτος ο π. Χαρίτων Αθανασόπουλος με την εικόνα της Γεννήσεως και δίπλα του βρισκόταν ο π. Ανδρέας Τζεφριός

Στο τέλος, ο π. Χαρίτων ευχαρίστησε όλους τονίζοντας τη σπουδαιότητα της μαρτυρίας του μηνύματος του Χριστού στον ευαίσθητο χώρο του νοσοκομείου. Τέλος, μας ενημέρωσε για προσπάθειες προσυλητισμού που κάνουν ομάδες Ευαγγελικών και άλλων αιρετικών στο νοσοκομείο και υπογράμμισε ότι το καλύτερο φάρμακο στον πόνο είναι η πίστη, η ελπίδα και η προσευχή.

Όλοι φύγαμε πολύ ευχαριστημένοι ανανεώνοντας το ραντεβού για ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Μετά τη σταύρωση η Ανάσταση

«Ο Αρχιμανδρίτης κύριος Εφραίμ καλείται να ανέλθει τον Γολγοθά του καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Είναι χρέος του και θα το πράξει, ακριβώς σήμερα που η Χριστιανοσύνη εορτάζει την Γέννηση του Θεανθρώπου, τη Γέννηση δηλαδή της Αγάπης και της Ελπίδας»...

Ι. Μ. Κονιδάρης, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Η Πολιτεία να μη προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα του Λαού

«Εμβρόντητος πληροφορήθηκα από τα Μ.Μ.Ε., ότι απεφασίσθη ο εγκλεισμός στις φυλακές του Ιερομονάχου Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, για την γνωστή και πολύκροτη υπόθεση. 
 ...............

Ας προσέξη πολύ η Πολιτεία να μη προκαλή το θρησκευτικό συναίσθημα του Λαού. Τον φθάνει η φτώχεια και η δυστυχία, που του έχουν προκαλέσει άφρονες και ανίκανοι πολιτικοί. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί. Το Έθνος χρειάζεται, πάνω απ’ όλα ενότητα και ομοψυχία, η οποία, όμως, δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες μεθοδεύσεις. Στώμεν καλώς».

Μητρ. Κονίτσης κ.κ. ΑΝΔΡΕΑΣ

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί...


Έγκριτοι νομικοί μάς βεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, για να προφυλακιστεί κάποιος κατηγορούμενος που κατηγορείται για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής ή ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανιστεί στο δικαστήριο να δικαστεί κλπ., ή ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν. 

Επίσης προφυλακίζεται όταν ο κατηγορούμενος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μάλιστα η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης...

Τι από τα παραπάνω ισχύει για την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ;;;

Παραμονή Χριστουγέννων βρήκαν κάποιοι ευκαιρία να βγάλουν τη χολή τους αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. 

Πότε θα μπουν φυλακή αυτοί που αποδεδειγμένα παραδέχτηκαν ότι έκλεψαν το ελληνικό δημόσιο; Γιατί ο νόμος είναι τόσο επιεικής για τους διεφθαρμένους αστυνομικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες, παιδεραστές, βιαστές, μιζαδόρους, καναλάρχες, δημοσιογράφους;;;

Μνήσθητι, Κύριε, Εφραίμ Ιερομονάχου...

24/12/11

Καλά Χριστούγεννα



Αγαπητοί φίλοι,

ευχόμαστε ολόψυχα, ο Θεός που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων να μας αξιώνει να ευαγγελιζόμαστε το γεγονός αυτό ως το πιο χαρμόσυνο μήνυμα του κόσμου ώστε να μεταδίδουμε παντού γύρω μας την αληθινή χαρά κι ελπίδα!

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

 Το Δ.Σ. της ΓΕΧΑ - Ο διαχειριστής του blog 

23/12/11


Ἕνα βασανιστικὸ ἐρώτημα, ὅμως, ἀνεβαίνει, ἀπὸ τὴν καρδιά μας.

Ἔχομε ἆρα γε συνειδητοποιήσει τὸ γεγονὸς τῆς κενώσεως, τοῦ ἀδειάσματος δηλαδή τοῦ Θεοῦ, τῆς ἄκρας Αὐτοῦ οἰκονομίας καὶ συγκαταβάσεως ἢ μήπως ἀλλοτριωμένοι, ἀπὸ τὰ ποικίλα πάθη μας, ἀδυνατοῦμε νὰ συλλάβωμε τὸ μέγιστο θαῦμα;

Θὰ ὑπηρετήσωμε τὸ γεγονὸς τῆς θείας Σαρκώσεως ὡς Ἰωσήφ, ὁποῖος μὲ ταπείνωση καὶ ὑπακοή, ἔκλινε γόνυ ἐνώπιον τῆς Θείας Ἀποκαλύψεως θὰ ἐπιμείνωμε στὴν λογικὴ ἐξήγηση τῶν οὐρανίων πραγμάτων, ἀπολυτοποιώντας τήν φτηνή καί πεπερασμένη ἀνθρώπινη λογική καί θεοποιώντας τὸν ἑαυτό μας;

Θὰ σκύψωμε, νὰ προσκυνήσωμε τόν νηπιάσαντα Κύριο; Θά γίνωμε μέτοχοι τῆς εὐχαριστιακῆς κοινωνίας, στήν ὁποία μᾶς καλεῖ ἤ θὰ τηρήσωμε τὴν στάση τοῦ Ἡρώδη, ἐξορίζοντες ἀπὸ τὴν ζωή μας τὴν ἀγάπη πρὸς τὸν Θεὸ καὶ πρὸς τὸν ἄνθρωπο;

Απόσπασμα από το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου
Πατρών κ. Χρυσοστόμου
 

Οι άρχοντες του κόσμου τούτου δρουν και αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός


 ......
Να γιατί είναι τόσο θλιβερό και ανάρμοστο οι άρχοντες του κόσμου τούτου να δρουν και να αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός. Διότι από όπου εκδιώκεται ο Χριστός, όπου δεν Του παραχωρείται τόπος να γεννηθεί, όπου η διδασκαλία Του περιφρονείται, εκεί επικρατούν η εκμετάλλευση, η απληστία, η αλαζονεία και η μικροψυχία. Εκεί ο άνθρωπος ευτελίζεται και απαξιώνεται. Και τότε εμφανίζονται τραγικές οι συνέπειες, όπως η εξουθένωση και η εκμετάλλευση των φτωχών και των αδύναμων, οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές.

Σήμερα η χαρά και η ελπίδα χτυπούν και πάλι τη θύρα της καρδιάς μας. «Χριστός γεννάται, δοξάσατε!»

Ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης! Οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες δεν μπορούν να μας καταβάλλουν. «Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστιν Χριστός Κύριος...» (Λουκ. 2,10-12).

«Χριστός γεννάται», και μας καλεί να κάνουμε ξανά την εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού τρόπο ζωής και αντίδοτο στις θλίψεις.

Ας ενώσουμε, λοιπόν, τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση, ψάλλοντας χαρμόσυνα: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».


Απόσπασμα από το μήνυμα του Μακ. Αρχιεπισκόπου 
Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΛΙΓΩΝ ΛΕΠΤΩΝ




Κλειστή πρέπει να είναι η τηλεόραση στο σπίτι όταν μέσα σε αυτό ζουν παιδιά. Τελεία και παύλα. Ερευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, ανέφεραν ότι οι γονείς είναι καλό να περιορίσουν το χρόνο που τα παιδιά τους παρακολουθούν τηλεόραση. Μια τελευταία όμως έρευνα, που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν λεπτό τηλεόραση.

Φυσικά, τονίζει η ίδια έρευνα, η απαγόρευση δεν αφορά μόνο την τηλεόραση, αλλά και το σερφάρισμα στο Ιντερνετ και τα βίντεο γκέιμς. Επίσης προσθέτει ότι προς αποφυγή παρανόησης, δεν υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίζουν. Αντίθετα, καλύτερη εκπαίδευση από το δημιουργικό παιχνίδι και την επαφή με άλλους ανθρώπους δεν υπάρχει.

Πιο αυστηρή είναι η έρευνα όσον αφορά τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών που παρακολουθούν τηλεόραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς είναι βέβαιο ότι μεγαλώνουν παιδιά που θα έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξη του λεξιλογίου τους, στη συγκρότηση της σκέψης τους, στην ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και κοινωνικοποίησης.

Απόσπαση προσοχής

Πολλά είναι τα νοικοκυριά που έχουν μόνιμα μια τηλεόραση αναμμένη μέσα στο σπίτι ανεξάρτητα αν παρακολουθεί κανείς. Αυτός ο συνεχόμενος ήχος είναι ό,τι πρέπει για να αποσπάται η προσοχή και να μην υπάρχει ηρεμία στο χώρο του σπιτού.

Ο παιδίατρος δρ Μπράουν ανέφερε ότι «πριν από μία δεκαετία είχαμε παρακαλέσει τους γονείς να επιστήσουν την προσοχή στην πολύωρη έκθεση των παιδιών τους μπροστά στις οθόνες. Φέτος προειδοποιούμε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών είναι μεγάλες». Τονίζει ακόμη ο παιδίατρος ότι «μέσα σε ένα σπίτι μπορεί να υπάρχουν και δέκα οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστές, iPads, smartphones), άρα και οι επιρροές είναι πολλές περισσότερες».

«Τα παιδιά μαθαίνουν σε λιγότερο χρόνο και ευκολότερα όταν έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όχι όταν βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη», επισήμανε ο ψυχολόγος Τζόρτζεν Τρόσεθ, σχετικά με τα δήθεν εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και τα μαθησιακά dvd.

Λιγότερο παιχνίδι

Πολλοί είναι οι γονείς που εξομολογούνται ότι αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης όταν εκείνοι χρειάζονται ησυχία για να κάνουν μια δουλειά, ή όταν μεταδίδεται ένα αξιόλογο παιδικό πρόγραμμα.

Τέλος, η έρευνα επισημαίνει πως για κάθε μία ώρα που ένα παιδί μικρότερο των δύο ετών παρακολουθεί τηλεόραση μειώνεται κατά 50 λεπτά η επαφή του με τους γονείς του και 10% η ασχολία του με το δημιουργικό παιχνίδι.

(Επιμέλεια: ΔΩ. ΠΑΠ.
ΠΗΓΗ: enet.gr

Κάποτε ο διάβολος...



Κάποτε ο διάβολος κάλεσε μια παγκόσμια συνέλευση δαιμόνων. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε:
«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Χριστιανούς να πηγαίνουν στην εκκλησία.
Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να διαβάζουν την Αγία Γραφή και να γνωρίζουν την αλήθεια.
Δεν μπορούμε ούτε ακόμα και να τους εμποδίσουμε να έχουν μια ζωντανή στενή σχέση με τον Σωτήρα τους.
Άπαξ και αποκτήσουν αυτήν τη σύνδεση με τον Ιησού, εμείς χάνουμε κάθε δύναμη πάνω τους.

....Έτσι, το μόνο που μας μένει είναι να τους κλέψουμε το χρόνο τους. Ας πηγαίνουν στην εκκλησία, δεν πειράζει, ας έχουν εκεί τις συνεστιάσεις τους κι όλα τα υπόλοιπα.
Ας έχουν έργο και δράση. Μόνο να μην έχουν χρόνο να αναπτύξουν αυτή τη ζωντανή σχέση με τον Ιησού.

...Να τι θέλω από σας. Αποσπάστε τους την προσοχή από τον Σωτήρα τους και εμποδίστε τους από του να έχουν θερμή και στενή σχέση μαζί Του όλη μέρα. Ας τους παρασύρουμε σε μια χαλαρή σχέση με τον Ιησού, τυπική σχέση, χωρίς γνήσια πίστη και αγάπη γι' Αυτόν.

- Πώς θα το κάνουμε αυτό; ρώτησαν τότε οι δαίμονες.
- Βάλτε τους να ασχολούνται με τα δευτερεύοντα θέματα και βρείτε τρόπους αμέτρητους να κρατάτε απασχολημένο το μυαλό τους, απάντησε.
- Βάλτε μέσα τους τον πειρασμό να ξοδεύουν, να ξοδεύουν, να ξοδεύουν και να δανείζονται χρεώνοντας τις κάρτες τους.
- Πείστε τις γυναίκες τους να πάνε να δουλεύουν πολλές ώρες εκτός σπιτιού και τους άνδρες να δουλεύουν 6-7 μέρες την εβδομάδα, 10-12 ώρες την ημέρα, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του τρόπου ζωής τους.
- Εμποδίστε τους να ξοδεύουν χρόνο με τα παιδιά τους. Έτσι, καθώς θα διασπάται η οικογένειά τους, σύντομα το σπίτι δεν θα αποτελεί πια για αυτούς καταφύγιο από την πίεση της δουλειάς τους.

52 Παιδαγωγικό Συνέδριο - αθήνα 29.12.11




Τήν Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 στό μφιθέατρο το Πολεμικο Μουσείου θηνν θά πραγματοποιηθε τό 52ο Παιδαγωγικό Συνέδριο το τομέως πιστημόνων το Συλλόγου 
« Μέγας Βασίλειος» μέ γενικό θέμα: 
" δεολογικός λοκληρωτισμός καί δύναμη το νός".
Ο ργασίες το Συνεδρίου θά διεξαχθον σέ δύο συνεδρίες μέ τίς ξς εσηγήσεις:
α) Τά λοκληρωτικά στοιχεα το σύγχρονου πολιτισμο, πό τόν κ. πόστολο Νικολαΐδη, Καθηγητή Θεολογικς Σχολς Π.Α.
β) δεολογικός λοκληρωτισμός στήν πνευματική ζωή το τόπου (συζήτηση στρογγυλς τραπέζης), πό τούς κ. Γεώργιο Σπανό, Καθηγητή Φιλοσοφικς Σχολς Π.Α., κ. Σαράντο Καργάκο, στορικό - Συγγραφέα, κ. Θεοδώρα Τζιντζ, Καθηγήτρια Φιλόλογο, καί κ. Δημήτριο Νατσιό, Δάσκαλο.
γ) δυναμική το προσώπου, πό τόν κ. Βασίλειο Γιούλτση, μ. Καθηγητή Θεολογικς Σχολς Α.Π.Θ.
δ) δύναμη το νός, πό τόν π. Κανέλλο-Κων/νο Φερτάκη, Θεολόγο  κπαιδευτικό.
ναρξη το Συνεδρίου θά γίνει τό πρωί τς Πέμπτης 29/12 στίς 9.30΄ π.μ.


22/12/11

Γιορτή για τα Χριστούγεννα - γυμνάσιο Ελλην. Αναγέννησης



Για το κάλαντα στο νοσοκομείο

 
Θα πούμε κι εμείς τα κάλαντα...

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα είμαστε ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων στο νοσοκομείο του Ρίου.

Να τραγουδήσουμε και να ψάλλουμε σκορπίζοντας ελπίδα και αγάπη σε ανθρώπους πονεμένους...

Συνάντηση 10.50 έξω απ' τη Χριστιανική Εστία ή 
11.10 π.μ. μπροστά στο νοσοκομείο (κεντρική διοίκηση).

Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους!!!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
 

Ο μπάρμπα-Νικόλας και τα μέλλοντα που έλεγε



Ο μπάρμπα-Νικόλας πολύ νωρίς πήγε κοπέλι στο Μοναστήρι. Δόθηκε αμισθί στην υπηρεσία των Γερόντων. Μετά την στρατιωτική του θητεία, γύρισε στα παλιά του λημέρια στο Μοναστήρι της Παναγίας. Ανέλαβε την πιο ταπεινή διακονία. Περιποιόταν τα μεταγωγικά ζώα και τα ετοίμαζε για την μεταφορά των Γερόντων στις διάφορες αποστολές. Όταν μεγάλωσα, μου εκμυστηρεύτηκε τους καημούς του.

- Αχ παιδί μου, φοβάμαι πως άνθρωπος δεν θα βρεθεί να φροντίζει τα ζώα για τους παπάδες μας. Θα πιάνουνε τα βρωμισμένα και κατουρημένα σχοινιά κ' έπειτα θα λειτουργούνε. Δύστυχα χρόνια σας περιμένουν. Μόνον καλαμάρια θα βαστούνε και ο εαυτός τους πάνω απ' όλους. Θα απουσιάζει τέλεια από την καρδιά τους η αγάπη, ο σεβασμός και προπάντων το πνεύμα της αυτοθυσίας. Τα χέρια θα τα θέλουν τρυφερά σαν των κοπελούδων. Τα ρούχα καθαρά, ατσαλάκωτα. Λουσάτοι θα περπατούν σκόλη - καθημερινή. Κάθε τι που βρωμίζει τα χέρια θα το αποφεύγουν, αλλά της ψυχής την βρωμιά θα την στοιβάζουν όπως τ' αλώνια τα στάχυα στην θημωνιά.
 

Τις μυρωδιές από μακριά θα τις οσφραίνεσαι. «Έρχεται άνθρωπος - θα λες - περιποιημένος». Αλλά στο πρόσωπό του δεν θα σημειώνεται το φως του Χριστού. Θα είναι απεχθής, αποκρουστικός, και θα λες «Καλύτερα να συναντούσα θηρίο, παρά άνθρωπο». Γιατί και τα ζώα, αν δεν τα τρομάξεις με αγριάδες, έχουν και αυτά χάρη μέσα στον δικό τους χώρο. Εδώ πού κάθομαι, βλέπω και ακούω τα παιχνίδια των πουλιών στον ευκάλυπτο και ευφραίνομαι. Και τα αποκρουστικά ποντίκια έχουνε χαρούμενα παιχνίδια μεταξύ τους.
 

Συνέχισε για πολλή ώρα να αραδιάζει τα σκιρτήματα των ζώων μέσα στη φύση και έλαμπε το πρόσωπο του σαν να χοροπήδαγε και αυτός μαζί τους.

Ο γέρο-Νικόλας είχε το πάθος του καπνίσματος.
- Δυστυχώς -μου έλεγε- μου έμεινε αυτό το πάθος, για να είμαι αφ' εαυτού μου παραγκωνισμένος και από τον Θεό και από τους ανθρώπους. «Άφησε τον -λέγει ο πειράζων-δικός μου είναι, αφού φουμέρνει».
 

Τον ρώτησα αν κάπνισε εντός του Μοναστηρίου.
- Ποτέ, παιδί μου. Πάντα βγαίνω έξω στην άκρια της πεζούλας, γιατί η Παναγία πάνω από την εξώθυρα πολλές φορές με παρηγόρησε. Ο καπνός του τσιγάρου μακριά από τους θησαυρούς της πίστεώς μας.
 

Ο γέροντας Φιλόθεος πολλές φορές του πρότεινε το μοναχικό σχήμα.

- Όχι, δεν συμβαδίζει στον δρόμο της αφιέρωσης τσιγάρο και μοναχισμός. Στο χέρι του μοναχού πάντα το κομποσκοίνι και ο Σταυρός υπάρχει. Θα σας πω εγώ πότε θα είμαι έτοιμος για τα ενδύματα των μοναχών.
 

Σαν διάβηκαν τα χρόνια και κόντυναν οι μέρες της ζωής του, τον αμείβει ο Θεός, προβλέποντας τον θάνατό του. Καλεί τον ηγούμενο στο κελί του.
 

- Γέροντα, σε σαράντα μέρες φεύγω. Τελείωσε με μοναχό. Να μη σας αποχωριστώ ούτε στην άλλη ζωή, γιατί άκουσα από τούς παλαιούς πατέρες, πώς άλλος ο τόπος των μοναχών στην αιώνια ζωή και άλλος των λαϊκών.

Έγινε μοναχός μέσα σε μια βαθειά κατάνυξη. Κανείς δεν πίστεψε την πρόρρησή του. Όμως σε τεσσαράκοντα μέρες μετέστη, για να λάβη τα γέρα των κόπων του. Στην ταφή του ευωδίασε άρρητη μυρωδιά. Οι άνθρωποι πού κατέβασαν το σώμα στον τάφο έλεγαν:
 

- Αν δεν μας πιστεύετε, μυρίστε τα χέρια μας.
 

Ο Γέρων πρόσταξε να γονατίσουν όλοι προς ανατολάς. Όταν τελείωσαν την προσευχή, κάλυψαν τον τάφο. Σ' όλους έμεινε η βεβαιότητα. «Ο Κύριος τον συγκαταρίθμησε μετά των απ' αιώνος Οσίων».
 

Η ευχή του να μας κρατήσει στην ταπείνωση και την αγία αφανή διακονία. Αμήν.

Περιοδικό ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ, ΤΕΥΧΟΣ 701.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΡΧ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΖΟΥΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ.


ΠΗΓΗ