16/12/13

Αποτελέσματα απογραφής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο


Ολοκληρώθηκε εντός των προθεσμιών που είχαν οριστεί απ’ το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, η διαδικασία Καταγραφής Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα της Γενικής Απογραφής και Πληθυσμού που διενεργήθηκε στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011 σε ό,τι αφορά στην εθνική καταγωγή, την μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα των πολιτών και έλαβε την απόφαση να πραγματοποιήσει μόνη της την απογραφή των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται. 

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα σχετικά έντυπα ερωτηματολόγια καθώς και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτούργησε για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη υποστεί την βασική επεξεργασία και παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πρώην δήμαρχο Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνο. Γενικά συμπεράσματα και στατιστικά ευρήματα που προκύπτουν και αφορούν στα αριθμητικά μεγέθη και τη γεωγραφία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας παρουσιάζονται περιληπτικά ακολούθως:


Συμπληρώθηκαν συνολικά 286.852 ατομικά δελτία, εκ των οποίων τα 86.000 στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκτιμάται πως η διαδικασία Καταγραφής άγγιξε το 85% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) σε ολόκληρο το κόσμο.

Με βάση τα κατά τόπους παραρτήματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συμπληρώθηκαν: 85.841 ατομικά δελτία στην περιφέρεια Αυλώνα, 51.067 ατομικά δελτία στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, 33.561 ατομικά δελτία στην περιφέρεια Κορυτσάς και 32.298 στο υπόλοιπο της Αλβανίας.

Το 50% των απογραφέντων έχει σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, διατηρεί όμως πολύ καλή επαφή με τη γενέτειρα, καθώς πάνω απ’ το 70% αυτών επισκέπτονται περισσότερες των τριών περιόδων τα χωριά και της πόλεις τους.

Στο ερώτημα της θρησκευτικής πίστης, οι απογραφέντες απάντησαν σε ποσοστό άνω του 90% ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ενώ το υπόλοιπο απλώς δεν απάντησε στη σχετική ερώτηση.

186.454 απογραφέντες (ποσοστό 65%) δήλωσαν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί η Βλάχικη διάλεκτος με παράλληλη γνώση της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσας.

Τα στοιχεία των γενικών αποτελεσμάτων που αφορούν στην ηλικιακή δομή των μελών της ΕΕΜ, το μορφωτικό επίπεδο, τους γάμους και τα μεγέθη των οικογενειών βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα κοινοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Τα αποτελέσματα της Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία θα είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα εσωτερικά της και την επεξεργασία θέσεων αλλά και οδηγός για τα αναμενόμενα από μια κρατική διαδικασία που θα σέβεται την ελεύθερη έκφραση πάνω στα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια εθνική ή πολιτιστική μειονότητα, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

http://strategyreports.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: