3/4/25

Πνευματική άνοδος

 


... Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε στην εποχή των ασανσέρ και των ανέσεων, η πνευματική άνοδος δεν μπορεί να συμβεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Η Κλίμακα των αρετών μας καλεί να επιλέξουμε τον δύσκολο αλλά αληθινό δρόμο της άσκησης και της αρετής, ώστε να φτάσουμε στην αληθινή θέωση. Άλλωστε και οι γιατροί για το καλό της υγείας μας, συνιστούν να περπατάμε και να ανεβοκατεβαίνουμε σκαλοπάτια. Ας μην παρασυρθούμε από την ψευδαίσθηση της εύκολης πνευματικής προόδου, αλλά ας ακολουθήσουμε την οδό των Αγίων Πατέρων, ανεβαίνοντας σκαλοπάτι-σκαλοπάτι την Κλίμακα που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού. Αμήν!


Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου, Θεολόγος – ΜΑ (Ορθόδοξη Θεολογία)

Ἡ Ἐποποιΐα τοῦ 1955-59

 


ταν μισὴ ὥρα μετὰ τὰ μεσάνυχτα τῆς 1ης Ἀπριλίου τοῦ 1955, ὅταν σειρὰ ἐκρήξεων συντάραξαν τὴ Λευκωσία, τὴ Λάρνακα, τὴ Λεμεσὸ καὶ ἄλλα μέρη τῆς Κύπρου.

Ἐκείνη τὴν ἡμέρα ἀντήχησε στὴν Κύπρο ἡ φωνὴ τοῦ Ἀρχηγοῦ Διγενῆ καὶ ἄρχιζε ὁ τιτάνιος Ἀγώνας τῆς ΕΟΚΑ (Ἐθνική Ὀργάνωση Κυπρίων Ἀγωνιστῶν). Ἡ προκήρυξή του ξεκαθάριζε τὸν ἱερὸ σκοπὸ τοῦ Ἀγώνα: «Μὲ τὴν βοήθειαν τοῦ Θεοῦ, μὲ πίστιν εἰς τὸν τίμιον ἀγῶνα μας, μὲ τὴν συμπαράστασιν ὁλοκλήρου τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ μὲ τὴν βοήθειαν τῶν Κυπρίων, ἀναλαμβάνομεν τὸν ἀγῶνα διὰ τὴν ἀποτίναξιν τοῦ ἀγγλικοῦ ζυγοῦ…»

Ἡ Κύπρος τότε, ἔπειτα ἀπὸ μακραίωνη δουλεία πολλῶν αἰώνων ἀπὸ τὸ 1191 (Σταυροφόροι, Ἐνετοί, Τοῦρκοι), ἦταν ὑπὸ Ἀγγλικὴ κυριαρχία ἀπὸ τὸ ἔτος 1878. Ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια τῆς Ἀγγλοκρατίας διεκδικοῦ­σε τὴν ἐλευθερία της καὶ τὴν ἕνωση μὲ τὴν Ἑλλάδα.

Ἡ ἐπίμονη ἄρνηση τῆς Ἀγγλίας νὰ δεχθεῖ τὸ παλλαϊκὸ αἴτημα, ὁδήγησε στὸν ἔνοπλο Ἀγώνα τοῦ 1955-59. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος καὶ ὁ στρατηγὸς Γρίβας – Διγενὴς ὁ­δηγοῦσαν τὴ μεγάλη ἐξέγερση.

Ἦταν μιὰ τιτανομαχία!

Τὰ μέλη τῆς ΕΟΚΑ ἦταν, ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖ­στον, νέοι καὶ οἱ περισσότεροι προέρχοντ­αν μέσα ἀπὸ τὶς Χριστιανικὲς Ὁμάδες τῆς Ἐκ­κλησίας. Οἱ Ἄγγλοι (σὲ συνεργασία μὲ τοὺς Τούρκους) ἀντέδρασαν βίαια. Ἄρχισαν τὶς ἐ­κτελέσεις τῶν ἀγωνιστῶν ποὺ συνελάμ­βαναν.

Στὶς 10 Μαΐου 1956 ὁ Μιχαὴλ Καραολῆς καὶ ὁ Ἀνδρέας Δημητρίου ἀπαγχο­­νί­ζονται στὶς κεντρικὲς φυλακὲς τῆς Λευ­κω­σίας γιὰ τὴ δράση ποὺ εἶχαν ὡς μέλη τῆς ΕΟΚΑ. Ἐνταφιάζονται ἐκεῖ, στὶς κεντρικὲς φυλακές. Στὸν ἴδιο χῶρο ἀργότερα θὰ ταφοῦν ἄλλα ἕνδεκα μέλη τῆς ΕΟΚΑ. Αὐτὰ εἶναι τὰ συγκλονιστικὰ «Φυλακισμένα Μνήματα». Μετὰ τὴν ἀνεξαρτησία τῆς Κύπρου τὰ «Φυλακισμένα Μνήματα» ἔγιναν ἱερὸ προσκύνημα Ἑλλήνων καὶ ξένων ἐπισκεπτῶν.

Ὁ ἡρωικὸς Ἀγώνας ταπείνωσε τὴν ἀλαζονικὴ Βρετανικὴ αὐτοκρατορία, ἀλλὰ ἡ δολιότητα τῶν Ἄγγλων δὲν ἐπέτρεψε τὴν πλήρη δικαίωσή του γιὰ ἕνωση μὲ τὴν Ἑλλάδα. Ἡ Κύπρος ἀπέκτησε ἀνεξαρτησία καὶ στὶς 16 Αὐγούστου 1960 ἐγκαθιδρύθηκε ἡ Κυπρια­κὴ Δημοκρατία.

Ὅμως ἀλλεπάλληλα λάθη στὴ συνέχεια, κυρίως Ἑλληνικῶν Κυβερνήσεων, ἐπέφε­ραν τὴ φρικτὴ εἰσβολὴ τῆς Τουρκίας καὶ τὴν κατοχὴ ἀπὸ τὰ στρατεύματα τοῦ «Ἀττίλα» σχεδὸν τοῦ 40% τοῦ μαρτυρικοῦ νησιοῦ.

Ἑβδομήντα χρόνια μετὰ τὴν ἔναρξη τοῦ τιτάνιου Ἀγώνα τιμοῦμε τὶς ἡρωικὲς μορφές του. Ὅλοι τους μεγάλοι! Μᾶς ἐμπνέουν! Ὁ τρόμος τῶν Ἄγγλων, ὑπαρχηγὸς τῆς ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αὐξεντίου. Ὁ Ἰάκωβος Πατάτσος, ὁ ἅγιος τοῦ Κυπριακοῦ Ἀγώνα. Ὁ τελευταῖος ἀπαγχονισμένος ἥρωας (14 Μαρτίου 1957) Εὐαγόρας Παλληκαρίδης, 19 μόλις ἐτῶν. Καὶ οἱ ἄλλοι. Ὅλοι τους μεγάλοι!

Σκύβουμε μὲ δέος μπροστὰ στὴν ἱερή τους μνήμη. Μᾶς ἐμπνέουν, μᾶς δείχνουν τὸν δρόμο, μᾶς ὁδηγοῦν!

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

 


Στην 70η επέτειο της έναρξης του Κυπριακού Αγώνα οι Εκδόσεις Έαρ πραγματοποίησαν εκδήλωση-αφιέρωμα την Τρίτη 1 Απριλίου 2025 στο Πνευματικό κέντρο της ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων, με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων «Μετά την απόδραση» και «Γράμματα και Άρματα».

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους των εκδόσεων Έαρ και του Συλλόγου του Μ. Βασιλείου ο πρωτοδίκης κ. Ιωάννης Κουτρίκης.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την 1η προβολή Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. από τη Χριστιανική Φοιτητική Δράση Αθηνών που έθεσε τη γενική ιστορική γραμμή και μάς συνέδεσε με τα πρόσωπα των νεαρών αγωνιστών του 1955-59.

Στη συγκινητικότερη ίσως στιγμή της βραδιάς είχαμε τη μοναδική τιμή να συνδεθεί μαζί μας ζωντανά από την Κύπρο η αδελφή του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κα Μαρούλα Παλληκαρίδη-Βρυωνίδου, η οποία ζώντας μαζί μας ξανά τις ηρωικές στιγμές του αδελφού της περιέγραψε λιγότερο γνωστά περιστατικά από τη δράση του, τη σύλληψη και τη φυλάκισή του. Το να έχεις μπροστά σου την αδελφή ενός ήρωα-συμβόλου στην οποία απευθύνεται και το τελευταίο γράμμα που έγραψε πριν τον απαγχονισμό του ο 18χρονος Ευαγόρας ήταν μια μοναδική τιμή για όσους είχαμε την τύχη να είμαστε παρόντες!

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης, εκπαιδευτικός-φιλόλογος και συγγραφέας,  Κύπριος στην καταγωγή, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος των εισηγήσεων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γράμματα και Άρματα» κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, εκπαιδευτικός-φιλόλογος ανέβηκε στο βήμα και ο λόγος του ήταν μια συλλογή ατόφιων ιστορικών στοιχείων. «Δε μπορώ να χαρακτηρίσω το βιβλίο ιστορικό μυθιστόρημα» είπε «γιατί δεν έχει μέσα ούτε ίχνος μυθοπλασίας!». 

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Ιστορικός, Πολιτικός Επιστήμονας και συγγραφέας, μίλησε για την ουσιαστική αξία του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα και γιατί έχει νόημα να αναζητάμε στοιχεία και να αναφερόμαστε σε αυτόν σήμερα. Τεκμηρίωσε πώς η Ιστορία είναι το κλειδί που απαντάει σε απορίες που ενδεχομένως δημιουργούνται, όπως για την Ελληνικότητα του Κυπριακού λαού, στον οποίο, όπως σημείωσε, αναφέρεται με τον όρο Έλληνες Κύπριοι και όχι Ελληνοκύπριοι.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά χορωδία και ορχήστρα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών που απέδωσαν υπέροχα το «Θα πάρω μιαν ανηφοριά» του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλα σχετικά με την Κύπρο τραγούδια.









Ανταπόκριση από την ΓΕΧΑ Αιγίου - Θεατρική παράσταση "Νικηταράς ο Τουρκοφάγος

 


Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η θεατρική παράσταση "Νικηταράς, ο Τουρκοφάγος" που παρουσιάστηκε στη Γ.Ε.Χ.Α. Αιγίου για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. 

Το θεατρικό έργο παρακολούθησαν δεκάδες συμπολίτες μας που χειροκρότησαν ζεστά την ερμηνεία των ρόλων αλλά και γνώρισαν την γενναία και αγνή ηρωική μορφή του ΄21, τον Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταράς). 

Το έργο επιμελήθηκε η θεατρική ομάδα της Χ.Φ.Δ. Πατρών, οι οποίοι δραματοποίησαν σκηνές από τη ζωή του ήρωα (τη φυγή του στο βουνό για να γίνει κλέφτης, το ηρωικό μαρτύριο του αδελφού του Ιωάννη Τουρκολέκα, τη μύηση στη Φιλική Εταιρεία, τη νίκη στα Δερβενάκια και την περίθαλψη ενός Τούρκου αιχμαλώτου, τον κλονισμό της υγείας του από την άδικη φυλάκισή του και τέλος το κατάντημα να γίνει επαίτης με την άδεια του κράτους στον Πειραιά), ενώ η χορωδία των αγοριών του κατηχητικού του Αιγίου απέδωσε θαυμάσια τα σχετικά τραγούδια.

Την επισφράγιση της γιορτής έκαναν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μάρκος Τζανακάκης, οι οποίοι απηύθυναν λόγους πατριωτικούς προς το πολυπληθές ακροατήριο ενώ δεν παρέλειψαν να επαινέσουν τους συντελεστές της εκδήλωσης.
















2/4/25

Αποχαιρετούμε τον πατέρα μας Αθανάσιο Νικ. Σπηλιόπουλο - της Μαγδαληνής Σπηλιοπούλου

 


Αποχαιρετούμε τον πατέρα μας 

Αθανάσιο Νικ. Σπηλιόπουλο

(της Μαγδαληνής Σπηλιοπούλου)


Λατρευτέ μας πατέρα, σεβαστέ μας παππού,

Σήμερα, που φεύγεις για το μεγάλο ταξίδι, θέλουμε να θυμηθούμε τη διαδρομή σου σε αυτόν τον κόσμο.

Γεννήθηκες το 1939 στην Αρεόπολη της Μάνης, με καταγωγή από τη Δάφνη Καλαβρύτων. Από την αρχή της ζωής σου κουβαλούσες την ανδρεία των Καλαβρυτινών, τη μαχητικότητα και το πείσμα των Μανιατών. Ήσουν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά που κατάφεραν να θρέψουν οι γονείς σου, Νικόλαος και Μαγδαληνή, προερχόμενος από υπερπολύτεκνη οικογένεια, καθώς ο πατέρας σου είχε δεκαοκτώ αδέλφια.  Οι γονείς σου φρόντισαν να σε θωρακίσουν με τις ανώτερες αξίες: την αγάπη για τον Θεό και την πατρίδα, τη συμπόνια για τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα τον αδύναμο.

Ως παιδί αγωνίστηκες σκληρά για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες της ζωής. Συχνά μας έλεγες για τις ατέλειωτες ώρες που περπατούσες για να φτάσεις στο σχολείο, για την αγάπη σου για τη μάθηση και τις δυσκολίες που ξεπέρασες.

Εισήχθης στη Σχολή Ευελπίδων και, αφού ολοκλήρωσες τις σπουδές σου και αποκαταστάθηκες επαγγελματικά, θέλησες να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Σπούδασες Νομική, φοίτησες στο τότε «Μικρό Πολυτεχνείο» και στη συνέχεια απέκτησες εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να μπορείς να προσφέρεις στον Ελληνικό Στρατό τα μέγιστα. Αποδείχθηκες άξιος εργάτης για τον στρατό και την πατρίδα. Εξάλλου τόσο αγάπησες και τα δύο.

Νυμφεύτηκες τη μητέρα μας, Ουρανία, και πορευτήκατε μαζί μέχρι το τέλος. Αποκτήσατε τα τέσσερα παιδιά σας και μας αναθρέψατε με όλες τις αξίες και τις πολιτισμικές αρχές που επιβάλλει η ελληνική παιδεία και παράδοση.

Ήσουν άξιος πατέρας, στυλοβάτης της οικογένειάς μας. Μας ενέπνεες με το ήθος σου, μας καθοδηγούσες με τις συμβουλές σου, μας προσκαλούσες να σε μιμηθούμε με το παράδειγμά σου. Ήσουν επιεικής στα λάθη μας και πάντοτε μας στήριζες όταν το χρειαζόμασταν. Μας δίδαξες ότι η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας και οφείλουμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, να μην μένουμε στάσιμοι, να έχουμε το βλέμμα στραμμένο προς τα πάνω.

Στάθηκες βράχος δίπλα στη μητέρα μας στον μακροχρόνιο αγώνα της υγείας της.

 Όμως, όλα αυτά τα θαυμαστά για την εποχή μας δεν θα είχαν αξία πέρα από έναν επιφανειακό ηθικισμό, αν δεν συνοδεύονταν από τη μεγαλύτερη αγάπη σου: τον Χριστό. Μας έλεγες ότι η ανθρώπινη ύπαρξη χωρίζεται στην προ Χριστού και στη μετά Χριστόν εποχή – και αυτή είναι η αλήθεια που καθοδηγεί τον κόσμο. Με τη συμμετοχή σου στα μυστήρια της Εκκλησίας και την πνευματική σου ζωή, μας ενέπνευσες να είμαστε κοντά Του.

Εργάστηκες ακούραστα προς δόξαν Θεού! Με μεγάλη αγάπη υπηρέτησες την ιεραποστολή, γιατί, όπως έλεγες, δεν γίνεται να αγαπάς τον Χριστό και να αγνοείς τον διπλανό σου. Όλος σου το είναι δόθηκε για να διαλύσει τα σκοτάδια της άγνοιας και τις ομίχλες από τα μάτια των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων σου. Έγινες στρατιώτης του Χριστού!

Και έτρεξες στα νοσοκομεία με την Πρόνοια της Χριστιανικής Εστίας, παρασύροντας και άλλους στο σπουδαίο αυτό έργο.

Και έτρεξες στις φυλακές με τους κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής, γνωρίζοντας το φως του Χριστού σε ανθρώπους πληγωμένους βαριά από τη ζωή.

Και έτρεξες  εκεί που υπάρχει ο μεγάλος πόνος,  στους γονείς των παιδιών που πάλευαν με την επάρατη νόσο, στο Ίδρυμα «Ελπίδα».

Οργάνωνες κύκλους και συναντήσεις, προσφέροντας σταλαγματιές παρηγοριάς και αγάπης σε όσους η ζωή δοκιμάζει στο έπακρο.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της ζωής σου δοκιμάστηκες βαριά. Το τραγικό ατύχημα σε καθήλωσε στο κρεβάτι, αλλά πολέμησες αγόγγυστα. Ήσουν παράδειγμα δύναμης και πίστης για όλους μας. Πολλές φορές, μέσα στην καταστολή των φαρμάκων και των πόνων, σε ακούγαμε να ψιθυρίζεις λόγια προσευχής.

Ο Θεός σε αξίωσε, λίγες ώρες πριν το μεγάλο σου ταξίδι, να κοινωνήσεις για τελευταία φορά και να φύγεις μαζί με τον Χριστό, για τον Χριστό!

Σεβαστέ μας πατέρα, λατρευτέ μας παππού, στρατηγέ της ζωής και του πνευματικού αγώνα, καλό ταξίδι, καλό Παράδεισο και καλή αντάμωση!

Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, αγαπητοί φίλοι και συγγενείς, παρακαλούμε να εύχεστε να είναι αιώνια η μνήμη του και να τον συναντήσουμε μια μέρα στους ουρανούς.


ΠΗΓΗ: anastasiosk.blogspot.com

Αγρυπνία Ακαθίστου Ύμνου

 

-20% σε όλα τα παιδικά βιβλία και μόνο για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου)

 



1/4/25

ΕΟΚΑ 1955-2025 - Η πρώτη προκήρυξη

 


Η πρώτη Προκήρυξη του Διγενή, που είχε αποτελέσει το εγερτήριο σάλπισμά του, ήταν ιστορική:

«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΙΝ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ, με σύνθημα εκείνο, το οποίον μάς κατέλειπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην ”Ή ΤΑΝ ΉΕΠΙ ΤΑΣ”.

»Από τα βάθη των αιώνων μάς ατενίζουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν διά να διατηρήσουν την ελευθερίαν των, οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι. Μας ατενίζουν οι αγωνισταί του ’21, οι οποίοι μάς εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με ΑΙΜΑ. Μας ατενίζει ακόμη σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος και μας παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν.

– Ας απαντήσωμεν με έργα ότι θα γίνωμεν πολλώ κάρρονες τούτων.

– Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι ΑΔΙΚΟΣ και εν πολλοίς ΑΝΑΝΔΡΟΣ, η κυπριακή ψυχή είναι γενναία. Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν τη λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσουμε με τα ίδια μας τα ΧΕΡΙΑ και με το ΑΙΜΑ μας.

– Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμη μια φορά ότι και του σημερινού Έλληνος ”ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει”. Ο αγών θα είναι σκληρός, ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν.

– Ημείς διαθέτομεν την ΨΥΧΗΝ. Έχομεν και το ΔΙΚΑΙΟΝ με το μέρος μας. Γι’ αυτό θα ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ.


» ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑΙ

» Ατενίσαμε το έργον σας. Είναι αίσχος εν εικοστώ αιώνι οι λαοί να χύνουν το αίμα των για να αποκτήσουν την λευτεριά των, το θείον αυτό δώρο για το οποίο και εμείς επολεμήσαμεν παρά το πλευρό των λαών σας και για το οποίον εσείς, τουλάχιστον, διατείνεσθε ότι επολεμήσατε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού.


» ΕΛΛΗΝΕΣ,

» Όπου και αν ευρίσκεσθε ακούσατε την φωνήν μας:

» ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ.


Ε.Ο.Κ.Α. Ο Αρχηγός ΔΙΓΕΝΗΣ».


Η Ακολουθία του Μ. Κανόνος

 


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΩΝ 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 

Μιαούλη 57 


ΜΕΓΑΣ KANONAΣ 


Την ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Απριλίου 2025 

θα τελεσθεί ο Μέγας Κανών   

στο παρεκκλήσιο της Χριστ. Εστίας. 

Ώρα ενάρξεως 6.00 μ.μ.


ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ – Δύο νεαροί φίλοι μαζί στην ΕΟΚΑ - Νέα έκδοση

 


Ο αέρας, που από τον Απρίλιο του 1955 φύσαγε στην Κύπρο, σήκωσε πολύ ψηλά τις καρδιές της νεολαίας της Μεγαλονήσου. Έτσι ο δυο φίλοι στην Αθήνα πια, μέλη ήδη της Οργάνωσης από καιρό και με αξιόλογη δράση μάλιστα, δεν αναμένουν οδηγίες από αυτή για την περαιτέρω δραστηριότητά τους. Μόνοι τους και απόλυτα αυτόβουλα επιδιώκουν επανασύνδεση και συμμετοχή πλέον στις ένοπλες ανταρτικές ομάδες.

Κατά τον τετραετή αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. όχι μόνο οι νεαροί αγωνιστές, αλλά ολόκληρος ο Ελληνισμός της Μεγαλονήσου έγραψε λαμπρές σελίδες θυσιών, ηρωισμού και δόξας. Κύριο, όμως, χαρακτηριστικό του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν το ανυπέρβλητο ήθος των αγωνιστών. Κάποια από τα αγνά αυτά παλληκάρια υπερέβησαν κατά πολύ το πρότυπο του «καλού καγαθού» των αρχαίων προγόνων και στοιχήθηκαν στο χριστιανικό «άγιοι γίνεσθε».


Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

Εκδόσεις ΕΑΡ

Σελίδες: 528

Κωδ. Βιβλίου: 05-176

(1955 - 2025) 70 χρόνια ΕΟΚΑ - Επίκαιρα βιβλία

 




Κανείς δεν πήγε με άνεση στον Ουρανό - ΓΕΧΑ Αιγίου