3/1/14

Βρετανία: 750.000 νέοι δηλώνουν πως δεν έχουν κανένα λόγο να ζουν


Οι νέοι στη Βρετανία που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ανεύρεση δουλειάς είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της αυτοκτονίας, δεν βρίσκουν λόγο να ζουν και είναι πιθανοί χρήστες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Αυτά τα τρομακτικά στοιχεία φέρνει στο φως η έκθεση της Prince's Trust.

Πρόκειται για τη φιλανθρωπική οργάνωση που είχε ιδρύσει το 1976 ο πρίγκιπας Κάρολος με στόχο την παροχή βοήθειας στους νέους. Με την έκθεσή της, που έγινε έπειτα από έρευνα στους νέους, η οργάνωση ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα, προκειμένου να «μην γίνουν οι άνεργοι νέοι, απελπισμένοι νέοι».

Σύμφωνα με την έκθεση, έως και 750.000 νέοι της Βρετανίας ίσως αισθάνονται πως δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν να ζουν. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των μακροχρόνια ανέργων νέων έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από συνεντεύξεις με 2.161 νέους ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Σχεδόν ένας στους δέκα συμφώνησε με τη δήλωση «δεν έχω κανένα λόγο να ζω». Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21% για τους νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή πρακτικής.



Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι όσοι νέοι δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από έξι μήνες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αναλογιστεί την πιθανότητα αυτοκτονίας, ενώ ένας στους τέσσερις έχει αυτοτραυματιστεί.

Συνολικά το 40% των ανέργων νέων έχουν εμφανίσει συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, όπως σκέψεις αυτοκτονίας, αισθήματα αυτολύπησης και κρίσεις πανικού ως άμεση συνέπεια της ανεργίας. Επιπλέον, το 72% των μακροχρόνια ανέργων νέων είπαν ότι δεν έχουν κάποιον στον οποίο νιώθουν ότι μπορούν να εκμυστηρευτούν τις σκέψεις τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Prince's Trust Μαρτίνα Μίλμπερν δήλωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η ανεργία ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων, που διαρκούν επί μακρό διάστημα.

Αντιδρώντας στην έκθεση, που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη Βρετανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους νέους να βρουν εργασία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του περασμένου μήνα από την εθνική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 99.000 στα 2,39 εκατομμύρια. Περίπου 440.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι νέοι.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: