19/12/09

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - Η μεγάλη σφαγή - 13.12.1943



..........
Η γενιά η δική μας έχει αφήσει ένα κομμάτι από τον εαυτό της σε εκείνες τις ώρες, σε εκείνα τα ματωμένα χώματα. Είμαστε δεμένοι, κατά κάποιο τρόπο, με τον "κόσμο των μεγάλων νεκρών μας", με τις αναμνήσεις.

Ζούσαμε σ' ένα κλίμα τραγικό, αναμετριόμαστε κάθε μέρα και κάθε νύχτα με το θάνατο. Ωστόσο, είτε το θέλουμε, είτε όχι, δεν ανήκουμε ολοκληρωτικά μέσα σ' αυτό το νέο κόσμο που άρχισε να πλάθεται μετά τον πόλεμο.
.........
Το δράμα των Καλαβρύτων δεν θέλει έρευνες. Απαιτεί πόνο και αγάπη. Έχει ανάγκη από στοργή. Το μήνυμά του χαρίζει τη θεία ψυχή στου κόσμου το Κυκλώπειο κορμί. Δεν προσδιορίζεται με όρια γιατί στέκει πάνω από τα γήινα. Είναι δράμα-ιδέα, είναι σύμβολο παναθρώπινο.

Δημ. Καλδίρης, αυτόπτης μάρτυρας 
και συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,  
εκδ. Επτάλοφος


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που στο blog σας αφιερώσατε λίγο χώρο για να τιμήσετε τους Μεγάλους Νεκρούς της μαρτυρικής και ιστορικής πόλεως των Καλαβρύτων!!!!!Ο Δημήτριος ΚΑΛΔΙΡΗΣ είναι πράγματι ένας αυτόπτης μάρτυρας των φρικάλεων εκείνων σκοτεινών στιγμών για την Ανθρωπότητα!!! στο βιβλίο του το ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ παρουσιάζει ανατριχιαστικές σκηνές για το Ολοκαύτωμα και μέσα από τις γραμμές εξωτερικεύει όλο τον πόνο και την αγάπη των Καλαβρυτινών για τον τόπο τους. Τέλος αξίζει κανείς να επισκεφθεί και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων.
ευχαριστώ
φ.χ από Σκεπαστο Καλαβρύτων

ΑΓΚΥΡΑ (Κατασκήνωση) είπε...

Να είστε πάντα καλά και καλή Πρωτοχρονιά να έχετε!

"Εμείς δεν πρόκειται ν' αφήσουμε,
εμείς τη μνήμη δεν θα σβήσουμε"...