9/2/13

Πού να το περίμενες, Ευαγόρα...


Μας φάνηκε απίστευτο αυτὸ που διαβάσαμε στὸ άρθρο «Τα Θρησκευτικὰ και τα Φυλακισμένα Μνήματα» του κ. Σάββα Ιακωβίδη (στην εφημερίδα «Σημερινὴ» της Κύπρου της 27-1-2013).

Ότι δηλαδὴ η Ἐπίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο κ. Λήδα Κουρσουμπά «ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των επισκέψεων μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα, για να μην προκαλούνται… ψυχολογικὰ τραύματα (!!!) απὸ τη θέαση της αγχόνης και των μνημάτων των εκεί θαμμένων ηρώων της ΕΟΚΑ». Κι όμως είναι ἀληθινό.




Πράγματι η κ. Επίτροπος στις 20-9-2012, απαντώντας σε άρθρο με τίτλο «Παιδιὰ στα Φυλακισμένα Μνήματα», το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» στις 18-9-2012, έγραψε τα εξής:

«Αντλώντας και απὸ τις ίδιες τις αντιδράσεις των παιδιών (αισθήματα δυσφορίας απέναντι στη σκληρότητα με την οποία έρχονται σε επαφή), γίνεται εύκολα αντιληπτὸ ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί εικόνες και ενδεχομένως δημιουργεί παραστάσεις τις οποίες, ανεξάρτητα απὸ το νόημα με το οποίο τις επενδύει η ευρύτερη κοινωνία, θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών να αποφύγουν». Αυτὰ για τα παιδιὰ του Δημοτικού. Όσον αφορά τα παιδιὰ Γυμνασίου και Λυκείου η κ. Επίτροπος θεωρεί ότι «οι επισκέψεις αυτὲς θα μπορούσαν να γίνονται, αφού προηγηθεί διάλογος μαζί τους».

Είναι Αλήθεια θλιβερὸ να γράφεται επισήμως ότι είναι «προς το συμφέρον των παιδιων να αποφύγουν» την επίσκεψη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», «αυτὸ το μέγιστο θυσιαστήριο ελευθερίας», όπως γράφει ο κ. Ἰακωβίδης, που προσθέτει ότι τα παιδιὰ που το επισκέπτονται «όχι μόνο δεν υποφέρουν από… ψυχολογικὰ τραύματα, αλλ’ απεναντίας είναι υπερήφανα που είναι Έλληνες και απόγονοι ευκλεών ηρώων».

Κυρία Επίτροπε, τα «Φυλακισμένα Μνήματα» πρέπει να τα επισκέπτονται τα παιδιὰ όλου του κόσμου! Τα «Φυλακισμένα Μνήματα» είναι η δόξα της Κύπρου, η δικαίωση του ανθρώπου, το προσκυνητάρι του παγκόσμιου πολιτισμού! Πώς τολμήσατε και γράψατε τέτοιο λόγο;

Πού να το περίμενες αυτό, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, όταν στις 14 Μαρτίου 1957 ανέβαινες, τελευταίος εσύ, στην αγχόνη των μόνιμων τυράννων της Κύπρου Άγγλων...!

Ω Εὐαγόρα! Για τέτοια Κύπρο θυσίασες τη 18χρονη νιότη σου;

πηγή: Ο ΣΩΤΗΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: