31/8/12

ΕΡΤ: Μεγάλο αφιέρωμα στη Mικρασιατική Kαταστροφή




Την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 16.00 θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», που είναι αφιερωμένο στη Διδώ Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Χ. Παληγιαννόπουλου. Η συγγραφέας μιλά για τις επιρροές που άσκησε στο έργο της η ζωή στη Μικρά Ασία, για τα γεγονότα του 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και την εγκατάστασή της στην Αθήνα. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα της, ενώ η ίδια η αναλύει το περιεχόμενο των βιβλίων, με παράλληλη αναφορά στην περίοδο του Μεταξά, της Κατοχής και της Χούντας.

Ακολουθούν στις 16:30 το δεύτερο μέρος του επεισοδίου «ΣΜΥΡΝΗ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ» από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», στις 17.05 το επεισόδιο «Απόβαση στη Μικρά Ασία» από τη σειρά «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», στις 17.15 το τρίτο μέρος του επεισοδίου «Γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου» από τα «ΙΧΝΗ ΨΥΧΗΣ» και στις 17.35 το επεισόδιο «Α. Αποστολίδη» από τις «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ».

Στις 18.15 θα προβληθεί το επεισόδιο «ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πανταζή. Ένας ηλικιωμένος άνδρας μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις επαγγελματικές ασχολίες της οικογένειάς του, την έντονη θρησκευτική ζωή του χωριού του. Κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού ήταν μόνο Έλληνες. Ακολουθεί αναφορά στον πρώτο διωγμό απ’ τους Τούρκους το 1914, την ανταλλαγή πληθυσμών, τις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν, την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, ο άνδρας θυμάται την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη και την οριστική απομάκρυνση μετά την αποτυχία του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική εκστρατεία. Παράλληλα, προβάλλονται φωτογραφίες απ’ τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, ενώ γίνεται λόγος για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας

Ακολουθεί στις 18:45 η πρώτη τηλεταινία του Α’ κύκλου της σειράς «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Παίζουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Μαρία Τζομπανάκη, Άντζελα Γκερέκου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Μούτσιος, Χρήστος Πάρλας, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Μαρία Αναστασίου, Τάσος Αντωνιάδης, Αρτώ Απαρτιάν, Ελένη Αποστολοπούλου, Γκάρυ Βοσκόπουλου κ.α..

Στις 22:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ, 1922 – 1924» και στις 23.00 το επεισόδιο με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» της εκπομπής «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» με τη Βίκυ Φλέσσα. Ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Εφραίμογλου εξηγούν στη Βίκυ Φλέσσα γιατί ίδρυσαν αυτόν τον κόμβο της μνήμης, ώστε να μην επέλθει η λήθη για τις χαμένες πατρίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: