30/8/12

Αφιέρωμα της Ερτ στην Μικρασιατική καταστροφή

 

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου στις 16.00 θα προβληθεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» και ακολουθούν στις 16.30 το πρώτο μέρος του επεισοδίου «ΣΜΥΡΝΗ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ» από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», στις 17.05 το επεισόδιο «Α. Αποστολίδη» από τη σειρά «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», στις 17.15 το δεύτερο μέρος του επεισοδίου «Γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου» από τα «ΙΧΝΗ ΨΥΧΗΣ», στις 17.35 το επεισόδιο «Ανδριανούπολη» από τις «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ» και στις 18.15 το δεύτερο μέρος του επεισοδίου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ».

Στις 18:45 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Σερντάρη «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ». Η αιματηρή τραγωδία, ο βίαιος διωγμός των μικρασιατών Ελλήνων η φυγή τους και η περιπέτεια της υποδοχής και εγκατάστασης στον ελλαδικό χώρο, η αφομοίωση και προσφορά τους, είναι βασικός άξονας του ντοκιμαντέρ.

Στις 20.00 θα μεταδοθεί το επεισόδιο «ΚΛΕΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ», από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Γιώργου Πετρίτση. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος μιλά για τις εμπειρίες του από την καταστροφή της γενέτειράς του Σμύρνης. Τονίζει την προσφορά του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις επιτυχίες καθώς και τα λάθη του Ελευθερίου Βενιζέλου και περιγράφει την προέλαση του ελληνικού στρατού στα βάθη της Μικράς Ασίας, τη ζωή στη Σμύρνη την εποχή εκείνη καθώς και τη μέρα εισβολής του τουρκικού στρατού. 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν πατρίδες.
Όλοι είμαστε ένα.
Πατρίδα είναι αυτή που σου προσφέρει εργασία για να ζεις.

Κώστας Κωλέττης είπε...

Δυστυχώς. Με το προαιώνιο σαράκι των απανταχού Ελλήνων, τη φοβερή διχόνοια, και μεταγενέστερα με τη ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση και το δέλεαρ του ευδαιμονισμού και την κατά καιρούς απομάκρυνσή μας από το Θεό, οδηγηθήκαμε σε απανωτές εθνικές συμφορές και ταπεινώσεις.Κωνσταντινούπολη 1453,ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897,Μικρά Ασία-Πόντος 1922,Κύπρος 1960 και 1974, Ίμια 1995, υποδούλωση στν "Τρόικα' το2010 και...καλή μας συνέχεια! Κώστας Κωλέττης Σμύρνιος δεύτερης γενιάς