28/8/12

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ERT ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΕΡΤ: Μεγάλο αφιέρωμα στη Mικρασιατική Kαταστροφή

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 90 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με ιστορικά ντοκιμαντέρ, ειδικές εκπομπές και σειρές εποχής, θα μεταδώσει η ΕΡΤ από την Τετάρτη 29 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, μέσα από τις συχνότητες της ΝΕΤ και της ΕΤ1.


Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 29 Αυγούστου:


Στη ΝΕΤ

Συγκεκριμένα, η ΝΕΤ την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 16.00 θα μεταδώσει το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του Νίκου Γκίνη «ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ». Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης, που αποτέλεσε σπουδαιότατο πνευματικό και εμπορικό κέντρο της Ιωνίας. Η Διδώ Σωτηρίου θυμάται διαβάζοντας αποσπάσματα από τα «Ματωμένα Χώματα»

Ακολουθεί στις 16.30 το ντοκιμαντέρ της Σοφίας Σφυρόερα «ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ». Είναι η στιγμή  που ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει. Στις Σέβρες πραγματώνεται η Μεγάλη Ιδέα. Ο ελληνικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Από τη μια μεριά δύο νεαρά κορίτσια, δύο αδελφές: Γεωργία και Νεφέλη Δεσποτοπούλου. Από την άλλη οι «εθνικοί αδελφοί», πολεμιστές από το μέτωπο της Μικρασίας. Συνδετικός τους κρίκος ένα ξεχασμένο σήμερα σωματείο «Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ». Μες απ’ τα γράμματά τους θα ζωντανέψει ολόκληρη η κρίσιμη πενταετία 1918 – 1922. Ο εθνικός διχασμός, η απομόνωση από τους συμμάχους, η Μικρασιατική εκστρατεία, η πορεία του ελληνικού στρατού μέσα στην έρημο της Ανατολίας, κάτω από τον αδυσώπητο ήλιο, οι κακουχίες, οι αρρώστιες, οι ηρωισμοί και τέλος, η συμφορά, η εθνική καταστροφή και η πυρπόληση της Σμύρνης.
Στις 17:10 θα προβληθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», με τίτλο «Απόβαση στη Μικρά Ασία». Μέσα από τα ολιγόλεπτα επεισόδια της σειράς, καταγράφονται μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Αμέσως μετά, στις 17:15 ακολουθεί το πρώτο μέρος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «ΙΧΝΗ ΨΥΧΗΣ», με τίτλο «Γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου», σε σκηνοθεσία Φωτεινής Τσαλίκογλου και Πένης Παναγιωτοπούλου

Ακολουθεί στις 17:35 το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ», με τίτλο «Διδώ Σωτηρίου»

Στις 18:15 θα προβληθεί το πρώτο μέρος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Πανταζή «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», με τίτλο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ». Η τραγική μοίρα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, μετά την καταστροφή του 1922 περιγράφεται μέσα από τον κοινό λόγο των ανθρώπων που βίωσαν γεγονότα. Οι περισσότεροι μιλούν για τα βιώματά τους αυτά και καταγράφουν χαρακτηριστικά γεγονότα της ιστορίας του εκδιωγμένου από τις πατρογονικές κοιτίδες του Ελληνισμού.

Τρία επεισόδια της σειράς του Λάκη Παπαστάθη «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», θα προβληθούν στις 18.40. Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «ΒΑΣΙΛΕΙΑ», καταγράφεται η εξορία της βασιλικής οικογένειας το 1917, μέχρι την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου.  Στο δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ», περιλαμβάνονται πλάνα από τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τα παζάρια, και τους Έλληνες στρατιώτες. Στο τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» παρουσιάζονται εικόνες από τον τραγικό Αύγουστο του 1922 στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο ελληνικός στρατός υποχωρεί, η Σμύρνη καίγεται. Η μεγάλη πυρκαγιά που σαρώνει την πόλη. Η Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγελική Παπάζογλου θυμάται εκείνες τις μέρες.

Στις 20.10 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ της Ρέας Αποστολίδη «ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ». Με σημείο εκκίνησης τη Συνθήκη της Λωζάνης μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία των πιο σημαντικών ανταλλαγών πληθυσμού του 20ου αιώνα. Συνδυάζοντας προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, εξετάζει τα αίτια αυτών των μετακινήσεων και το πώς επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: