2/1/10

Εντυπώσεις από το Συνέδριο

Στις 27-28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 3ο πανελλήνιο συνέδριο νεανικών στελεχών, στο οποίο είχα τη ευκαιρία να συμμετάσχω και εγώ. Το συνέδριο περιελάμβανε δύο κεντρικούς θεματικούς άξονες στους οποίους στηρίχθηκαν και οι εισηγήσεις των ομιλητών.
 

Ο πρώτος κεντρικός άξονας περιελάμβανε δύο εισηγήσεις, οι οποίες στρέφονταν γύρω από το πρόσωπο του ομαδάρχη. Στην αρχή μίλησε ο ιατρός και ομαδάρχης κ. Νεόφυτος Ευαγγέλου, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα του τίτλου του ομαδάρχη.
 

Εν συνεχεία ανέπτυξε τους πειρασμούς που κυκλώνουν τους, νέους κυρίως, ομαδάρχες. Οι πειρασμοί αυτοί έχουν να κάνουν με ερωτήματα όπως «είμαι εγώ άξιος να γίνω ομαδάρχης;». Επίσης ο κ Ευαγγέλου αναφέρθηκε και στους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ομαδάρχης, τόσο στη σχέση του με τα παιδιά, όσο και στη σχέση του και με τους άλλους συνομαδάρχες. Ο πρώτος άξονας έκλεισε με την εισήγηση του π. Μιχαήλ Σαντοριναίου, η οποία είχε ως τίτλο: «Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ακλόνητο στήριγμα και πρότυπο του ομαδάρχη». Ο π. Μιχαήλ με λιτό και πρακτικό τρόπο έδωσε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που προέκυψαν από τους πειρασμούς και κινδύνους του ομαδάρχη, όπως τους ανέπτυξε ο κ Ευαγγέλου. Έτσι τελείωσε ο πρώτος κεντρικός άξονας του συνεδρίου.

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου περιελάμβανε το δεύτερο κεντρικό άξονα συζήτησης, ο οποίος στρεφόταν κυρίως γύρω από το πρόσωπο του παιδιού. Αρχικά ο λόγος δόθηκε στον παιδοψυχίατρο κ. Βάιο Νταφούλη, ο οποίος μίλησε για την ψυχολογία του παιδιού σήμερα. Επίσης ανέφερε με επιστημονικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σεβαστός π. Χρισ. Κογιώνης ο οποίος επεσήμανε την πνευματική σχέση του ομαδάρχη με τα παιδιά. Με τη φράση «να εκπαιδεύει και να εκπαιδεύεται» ο π. Χριστόδουλος τόνισε το έργο του ομαδάρχη, «στον οποίο μόνο ο Θεός δίνει δύναμη να οδηγήσει την ψυχή των παιδιών καθαρή και αγνή, μέσω των μυστηρίων της εκκλησίας, στον Ουράνιο Πατέρα».

Έπειτα οι σύνεδροι χωρισθήκαμε σε ομάδες σύμφωνα με την εμπειρία του καθενός και μάς δόθηκαν απλές και πρακτικές συμβουλές για τη συγκέντρωση ομάδας, το εντευκτήριο και τη κατασκήνωση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καταληκτική ομιλία του πατρός Αστερίου Χατζηνικολάου με τίτλο:«Νέοι κρίκοι στην αλυσίδα των αποστόλων». Ο π. Αστέριος επικέντρωσε το λόγο του στη σημαντική βοήθεια των ομαδαρχών στο έργο της σωτηρίας των ψυχών. Έπειτα προσεφέρθη γεύμα για όλους τους συνέδρους. 


Τελειώνοντας, θα ήθελα να κλείσω με την ευχή-προτροπή του πατρός Αστερίου στο τέλος του γεύματος και με το οποίο έληξε το 3ο πανελλήνιο συνέδριο νεανικών στελεχών: «Δώστε τα πάντα για το Χριστό, το Χριστό μην τον δώσετε για τίποτα!»
Νεκτ. Σταθούλιας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΡΑΣΗ<>ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΟΔΗΓΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ.ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΩΔΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο νέε μου

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ.ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ.ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΟΠΟΥΛΑ.