31/10/09

Σύντομο ιστορικό Ι. Μητροπόλεως Πατρών



Ιδρυτής και ευαγγελιστής της πόλεως των Πατρών είναι ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος, ο οποίος και μαρτύρησε οτον τόπο όπου σήμερα υψώνονται οι δύο περικαλλείς προς τιμήν του Ναοί.

Βαθμιαίως αναπτύσσεται ο χριστιανισμός ενώ υποχωρεί η ειδωλολατρική θρησκεία σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες και ευρήματα. Από τα τέλη του Γ΄ αι. μαρτυρείται η ύπαρξη επισκόπου Πατρών. Τον Η' αιώνα η Επισκοπή Πατρών ανυψώνεται σε Αρχιεπισκοπή και κατά τας αρχάς του επομένου αιώνος σε Μητρόπολη Παλαιών Πατρών, η οποία διατηρείται έως την απελευθέρωση της Ελλάδος με εξαίρεση την περίοδο της Φραγκοκρατίας 1205 - 1267, οπότε οι ορθόδοξοι επίσκοποι εκδιώκονται.


Με Β.Δ. του 1833 η Πάτρα απετέλεσε επισκοπή με τον τίτλο Αχαΐας και προσαρτήθηκε σ' αυτήν και η επισκοπή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η οποία όμως από το 1852 απετέλεσε ανεξάρτητη επισκοπή. Το ίδιο έτος ιδρύεται η Αρχιεπισκοπή Πατρών και Ηλείας, η οποία διατηρείται έως το έτος 1901. Το έτος αυτό απεκόπη η Ηλεία και παρέμεινε η Αρχιεπισκοπή Πατρών, η οποία από το έτος 1915 ονομάζεται Μητρόπολις Πατρών.


Από το ημερολόγιο τσέπης 2010
της Ι. Μητροπόλεως Πατρών,
το οποίο είναι αφιερωμένο στο
Μητρ. π. Πατρών κυρό ΝΙΚΟΔΗΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: