19/12/16

8ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΚΑΚΙ


Για όγδοη συνεχή χρονιά οι στρατοί είχανε στηθεί πάνω στις σκακιέρες και περίμεναν τον στρατηγό που θα τους οδηγούσε από νίκη σε νίκη. Έτσι λοιπόν οι επίδοξοι στρατηγοί που φέτος δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό που διεξήχθη στον χώρο της Χριστιανικής Εστίας μαζί με όλους τους άλλους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν για τα κατηχητικά σχολεία στις 18-12-2016, ήταν οι κάτωθι :

1. Ζαφειράκης Ανδρέας, Α’ Λυκείου από το κατηχητικό του Λάγγουρα.

2. Κόρδας Ηλίας, Γ’ Λυκείου από την Χριστιανική Εστία

3. Μαναριώτης Δημήτρης, Α’ Λυκείου από το κατηχητικό του Αγ. Ελευθερίου

4. Μανωλάτος Σπύρος, Α’ Γυμνασίου από το κατηχητικό της Ανθούπολης

5. Πανόπουλος Μαρίνος, Α’ Γυμνασίου από την Χριστιανική Εστία

6. Χαντάι Δημήτρης, Α’ Λυκείου από το κατηχητικό της Ανθούπολης

7. Χατζηδούκας Στράτος, Α’ Γυμνασίου από την Χριστιανική Εστία


Μετά από κλήρωση τα ζευγάρια προέκυψαν ως εξής :

Μαναριώτης Δημήτρης (λευκά) – Μανωλάτος Σπύρος (μαύρα)

Κόρδας Ηλίας (λευκά) – Ζαφειράκης Ανδρέας (μαύρα)

Χατζηδούκας Στράτος (μαύρα) – Χαντάι Δημήτρης (λευκά)

ενώ ο Πανόπουλος Μαρίνος πέρασε στην επόμενη φάση άνευ αγώνα.

Δύο λόγια για τις παρτίδες

Και οι δύο αντίπαλοι του πρώτου ζευγαριού εξ αρχής φανήκανε ότι ήσαν ισοδύναμοι. Προσεκτικές κινήσεις και οι δύο, όμως κάποιος έπρεπε να επικρατήσει και αυτά ήταν μαύρα.

Σε ένα πολύ σύντομο παιχνίδι φάνηκε από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό της παρτίδας, αλλά και ο πιθανός νικητής του φετινού διαγωνισμού. Ο Ζαφειράκης Ανδρέας οδήγησε τα μαύρα κομμάτια του με προσεγμένες και στοχευμένες κινήσεις σε ένα καθόλα επιτυχημένο ματ.

Τέλος στην παρτίδα του τρίτου παιχνιδιού ο μικρός Στράτος έχασε σχετικά εύκολα από τον αντίπαλό του. Στην αρχή φάνηκε ότι η νίκη του Δημήτρη Χαντάι θα ήταν ακόμα ποιο εύκολη, όμως ο Στράτος παρόλες τις απώλειες σε κομμάτια και την υπεροχή στο κέντρο της σκακιέρας του αντιπάλου του, έδειξε σημάδια ψυχραιμίας και αντιστάθηκε αρκετά. Την επόμενη χρονιά είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο βελτιωμένος.


Τα ζευγάρια που προέκυψαν μετά τα τρία αυτά παιχνίδια ήταν :

1ος Ημιτελικός : Χαντάι Δημήτρης (μαύρα) – Μαναριώτης Δημήτριος (λευκά) και

2ος Ημιτελικός : Ζαφειράκης Ανδρέας (λευκά) – Πανόπουλος Μαρίνος (μαύρα)

Δύο λόγια για τους δύο ημιτελικούς
1ος Ημιτελικός: Τα μαύρα έκαναν ένα εντελώς περίεργο ξεκίνημα, μιμούμενα σε κινήσεις αυτές των λευκών. Βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Έτσι μετά τις πρώτες δέκα κινήσεις που εξαντλήθηκαν οι κινήσεις των στρατιωτών, ξεκίνησε επί της ουσίας το παιχνίδι ξεδιπλώνοντας ο κάθε παίχτης τις δυνατότητές του. Μετά την προώθηση των στρατιωτών για την κατάληψη του κέντρου ήρθε η ώρα των πιο ελαφρών και βαρέων κομματιών. Τα μαύρα κάνανε πρώτα κίνηση με τον μαύρο αξιωματικό τους και αποσαθρώσανε την εμπροσθογραμμή των λευκών κερδίζοντας δύο πιόνια. Τα λευκά από την αρχή δείξανε μία αμηχανία μπροστά στην «πονηριά» του αντιπάλου της μιμήσεως των κινήσεων τους και αυτό μάλλον τα μπλόκαρε δείχνοντας εν συνεχεία μία ατολμία και διστακτικότητα. Η απώλεια τόσο εύκολα κάποιων πιονιών τα οδήγησε σε σπασμωδικές κινήσεις. Τα μαύρα καιροφυλακτούν και δεν χάνουν την ευκαιρία που ανέλπιστα τους δίδεται. Η κίνηση του βασιλιά των λευκών Ρβ2-γ2 ήταν καταστροφική. Χάνουν την βασίλισσα με την κάθοδο του ίππου των μαύρων, οπότε το πεδίο είναι ανοικτό για την δική τους βασίλισσα. Έρχεται η δική της σειρά, οπότε και η κατάληξη υπήρξε φυσιολογική. Ένα ματ των μαύρων στον λευκό βασιλιά οδηγούν τον Δημήτρη Χαντάι στον τελικό.

2ος Ημιτελικός: Ο Μαρίνος έδειξε καλά δείγματα, ωστόσο υστερούσε σε ανάπτυξη, κάτι τελείως απαραίτητο απέναντι και σε έναν δυνατό παίχτη που έδειξε τα δόντια του ήδη από το πρώτο παιχνίδι. Η κάθοδος της βασίλισσας των λευκών υποστηριζόμενης από τον ίππο τους, υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση των όποιων πρωτοβουλιών για κατάληψη του κέντρου από τα μαύρα. Το αποτέλεσμα ήταν τα λευκά, που έτσι κι αλλιώς έχουν τον πρώτο λόγο, με σχέδιο και στρατηγική να επιβραβευθούν για αυτά και τελικά να κατισχύσουν.

Έτσι ο μεγάλος τελικός έγινε μεταξύ των :

Ζαφειράκη Ανδρέα (λευκά) και Χαντάι Δημήτρη (μαύρα)

Η παρτίδα εξελίχθηκε σε ένα μονόλογο υπέρ των λευκών. Σωστή ανάπτυξη από την μεριά τους, στοχευμένες κινήσεις και με σχέδιο δεν χρειάστηκαν παρά 30 κινήσεις για να προκύψει ο νικητής! Τα μαύρα απλά ακολουθούσαν και αμύνονταν συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, όπως θα δει κανείς, ότι τα μαύρα σε καμία στιγμή του παιχνιδιού δεν κατάφεραν αν κάνουν ούτε ένα σαχ στον λευκό βασιλιά.

Παρακάτω παραθέτω όλη την παρτίδα του τελικού.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους και την συμμετοχή τους.

Και του χρόνου παιδιά!

Περιμένουμε περισσότερους για ακόμα καλύτερα και δυνατότερα παιχνίδια.

Και εύχομαι να αγαπάτε την Εκκλησία μας και το Κατηχητικό, όπως αγαπάτε και το σκάκι.

Ηλίας Ραυτογιάννης



1. δ2-δ4, δ7-δ5
16. Αδ3-β5, Ρε7-δ6
2. Ιβ1-γ3, ε7-ε6
17. Αβ5xγ6, Ρδ6xγ6
3. Ιζ1-ζ3, η7-η5
18. Ιζ3-ε5+, Ργ6-δ6
4. Αγ1xη5, Βδ8xη5
19. Ιε5xδ7, Ρδ6xδ7
5. Ιζ3xη5, Αζ8-η6
20. Βδ1xθ5, Αθ6xζ8
6. Ιη5-ζ3, Ιη8-ζ6
21. Βθ5-ζ7+, Ρδ7-δ6
7. ε2-ε3, α7-α5
22. Βζ7xζ8+, Ρδ6-γ6
8. Αζ1-θ3, β7-β6
23. Βζ8-γ5+, Ργ6-β7
9. Ιγ3-β5, Αγ8-δ7
24. Βγ5xα5, Ρβ7-γ8
10. Ιβ5xβ6, Ρε8-ε7
25. β2-β4, θ7-θ5
11. Ιγ7xα8, Ιβ8-γ6
26. β4-β5, ε6-ε5
12. Ιγ7xβ6, Πθ8-δ8
27. β5-β6, ε5xδ4
13. Ιβ6xδ7, Πδ8xδ7
28. γ3xδ4, θ5-θ4
14. γ2-γ3, Ιζ6-θ5
29. Πα1-γ1+, Ρα8-β7
15. Ο-Ο, ζ7-ζ5
30. Βα5-α7+#




Δεν υπάρχουν σχόλια: