9/10/16

Από την 3η Συνάντηση νέων οικογενειών στην ΑΓΚΥΡΑ, 9.10.16




Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ηλιόλουστη κατασκήνωσή μας η 3η κατά σειρά συνάντηση νέων οικογενειών.


Μετά τη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και το πρωινό, μαζευτήκαμε όλοι στην μεγάλη τραπεζαρία για να ακούσουμε το θέμα που ανέπτυξε ο Αρχ. της Ι. Μητροπόλεως Πατρών π. Μάρκος Τζανακάκης με τίτλο: "Μπροστά στις παρεκτροπές των παιδιών μας".

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα 
στοιχεία καταγράφουμε εδώ:

- Ενώ βάζουμε όρια στα παιδιά, αυτά προσπαθούν να τα υπερβούν ψάχνοντας μέσα από την κατάργησή τους την αυτοδικαίωση. 

- Δεν είναι οι παρεκτροπές όμοιες σε κάθε ηλικία, άρα και η αντίδρασή μας δεν πρέπει να είναι η ίδια. Επιπλέον, κάθε παιδί χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση έστω και αν η παρεκτροπή είναι η ίδια...

- Παρεκτροπές υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες και τα παιδιά συζητούν δυστυχώς για τις παρεκτροπές των γονέων που τις καταλαβαίνουν αμέσως.

- Βλέποντας τις παρεκτροπές των παιδιών να βλέπουμε και τα δικά μας λάθη και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε αγωνιζόμενοι. 

- Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. 

- Να θυμόμαστε ότι και εμείς ως παιδιά μπορεί τα ίδια να κάναμε. 


- Οι παρεκτροπές των παιδιών σφραγίζουν και τη δική μας αποτυχία στην αγωγή. Καλλιεργούμε τον εγωκεντρισμό των παιδιών μας, δίνουμε λάθος πρότυπα, τα κατηγορούμε για βλαβερές συνήθειες που αποκτούν όταν κάνουμε τα ίδια κι εμείς (τσιγάρο, αλκοόλ, κτλ). Αγωγή κάνουν οι Άγιοι.

- Πολλές φορές μέσω παρεκτροπών το παιδί θέλει να τραβήξει την προσοχή μας, εξετάζει αν η αγάπη μας είναι πραγματική και ανυπόκριτη, δοκιμάζει τις αντοχές μας.

- Οι παρεκτροπές δοκιμάζουν και την υπομονή μας. Δεν γίνονται όλα τώρα, χρειάζεται και ωριμότητα.

- Οι παρεκτροπές των παιδιών ίσως μας εκθέτουν στα μάτια των άλλων. Ας μην ενοχλούμαστε όταν χαλάσει το ωραία φτιαγμένο προφίλ μας.

- Οι παρεκτροπές των παιδιών μας θέλουν την κατανόησή μας. Να δούμε την εποχή μας και να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της, να σταθούμε δίπλα στα πληγωμένα παιδιά και όχι απέναντί τους.

- Οι παρεκτροπές προκαλούν και την πίστη μας. Τα παιδιά δεν είναι δικά μας, είναι του Θεού. Μας μαθαίνουν να έχουμε περισσότερη 
πίστη, προσευχή και ελπίδα.

- Εμείς φταίμε για πολλές από τις παρεκτροπές των παιδιών μας.

- Μπροστά στις παρεκτροπές των παιδιών μας και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση. Να βάζουν όρια στα παιδιά και να υπάρχουν κυρώσεις όταν αυτά καταστρατηγούνται, με διάκριση βέβαια και προσοχή.

- Να μην κάνουμε πάντα το χατήρι των παιδιών ούτε να τα "χρησιμοποιούμε" για δικές μας επιδιώξεις (ειδικά στις μονογονεικές οικογένειες).

- Οπωσδήποτε δεν χρειάζεται πανικός γιατί πολλές παρεκτροπές είναι φυσικές και αναμενόμενες. Ο σπόρος που υπάρχει στην ψυχή κάθε παιδιού δεν χάνεται, στο τέλος ο Θεός αναπληρώνει τις ελλείψεις και Αυτός σώζει.





13 σχόλια:

ΑΓΚΥΡΑ (Κατασκήνωση) είπε...

Θερμά ευχαριστούμε τις κυρίες που κοπίασαν στην κουζίνα και ετοίμασαν ένα πλούσιο πρωινό για όλους μας και τις δεσποινίδες που απασχόλησαν τα δεκάδες παιδάκια ώστε οι περισσότεροι γονείς να μπορούν ήσυχοι να παρακολουθήσουν την εισήγηση και να λάβουν μέρος στην συζήτηση που ακολούθησε.

Και του χρόνου!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε την Χριστιανική Εστία για την σπουδαία ευκαιρία.
Ο ομιλητής ήταν ουσιαστικός και γλαφυρότατος, μας άγγιξε όλους.
Έβλεπα πολλούς γονείς να κουνάνε το κεφάλι κάθε φορά που έβλεπαν το εαυτό τους ή και τα λάθη τους στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν.
Είναι χαρά Θεού να βλέπεις να πλημμυρίζει μια κατασκήνωση απο διψασμένους γονείς και απο τόσα πολλά παιδιά.
Πρέπει να συνεχιστούν αυτά και να πληθύνουν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το θέμα. Δεν έδωσε συνταγές, διαμόρφωσε όμως ήθος...
Πολύ καλή ατμόασφαιρα

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη ευκαιρία! Η ομιλία μας εκανε να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες...Ευχαριστούμε πολυ ολους για οτι έκαναν!Απο τώρα σκεφτόμαστε και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση...

Ανώνυμος είπε...

Όσοι δεν ήρθαν έχασαν. 1) Μια κατανυκτική Θ. Λειτουργία. 2)Μια ωραία ημέρα στην κατασκήνωση. 3) Μια καταπληκτική ομιλία - συζήτηση με τον π. Μάρκο. Όσοι τον έχουν κοντά τους στην Πάτρα ή τον έχουν Πνευματικό είναι πολύ τυχεροί. Η κατασκήνωση προγματικά γέμισε από οικογένειες. Τα μικρά παιδιά ευχαριστήθηκαν παιχνίδι και γι' αυτό ευχαριστούμε και τις δεσποινίδες που τα κράτησαν με παιχνίδι και άλλα ωραία που ετοίμασαν.

Ευχαριστούμε πολύ το Δ. Σ. της ΓΕΧΑ Πατρών. Τις κυρίες της κουζίνας για την προσφορά τους στο πρόγευμα αλλά και στο μεσημεριανό.
Περιμένουμε την 4η Συνάντηση αλλά και την την υπόσχεση του π. Χριστοφόρου ότι μπορεί να γίνει και μια χειμερινή συνάντηση στην Πάτρα.

Να σας έχει ο Θεός καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ηταν πολύ ωφελιμα ολα. Ξαναβρεθήκαμε παλιοι κατασκηνωτες νε τις οικογένειες μας πλέον, ακούσαμε χρησιμοτατα λόγια για εμας κ τα παιδιά μας κ γεμίσαμε την Κυριακή μας με Θεό. Ευχαριστούμε πολύ όσους κοπίασαν.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά, τι άλλο να πω; Όλοι ευχαριστημένοι. Μικροί και Μεγάλοι. Ευχαριστούμε πολύ

Ανώνυμος είπε...

Απλώς, όλα υπέροχα!Όλα όσα ζήσαμε , ακούσαμε θα μας δώσουν δύναμη για αρκετό διάστημα...Σήμερα ξύπνησα και ένιωθα γεμάτη....Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε π. Μάρκο για τον ουσιαστικό λόγο σας..!

Ανώνυμος είπε...

Τι καλά θα ήταν να γινόταν κάτι ανάλογο στον άνυδρο Πύργο ...

Ανώνυμος είπε...

Μικροί μεγάλοι πήραμε μεγάλη χαρα! Γέμισαν οι ψυχές...ξεκουραστηκαν...Ευχαριστούμε για ολα!

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤἮ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ!!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ ΑΦΑΝΩΣ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥΝ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Λίαν ευλογημένες οι συναντήσεις αυτές!