4/3/16

Τιμητική εκδήλωση για τον Πρωτοψάλτη κ. Δημ. Κωστάζο


Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ροιτίκων πραγματοποιήθηκε, 
μετά από πρόταση του εφημερίου του Ναού π. Αιμίλιου Τσικνή, συγκινητική εκδήλωση προς τιμήν του κ. Δημ. Κωστάζου, επί σειρά ετών (1948-2000) άμισθου Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού. 

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η βυζαντινή χορωδία του συλλόγου ελληνικής μουσικής παράδοσης "ΑΧΑΙΩΝ ΜΕΛΩΔΟΙ" και η μικτή χορωδία παραδοσιακής μουσικής του ίδιου συλλόγου, ''Σοφία & Ιωάννη Σταρόπουλου''

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ αφού ευλόγησε την βασιλόπιτα του συλλόγου, μίλησε με λόγια θερμά και επαινετικά για τον τιμώμενο και την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία.
Στη συνέχεια, ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Πατρών π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης αναφέρθηκε στο θέμα "Προσφορά και Διακονία στο χώρο της Εκκλησίας". 

Κατόπιν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των ΑΧΑΙΩΝ ΜΕΛΩΔΩΝ κ. Ιωάννης Κοζιώρης προλογίζοντας το βιογραφικό του κ. Δ. Κωστάζου αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις προϋποθέσεις  της ορθής ιεροψαλτικής διακονίας (σεβασμός στους κανόνες της θ. Λατρείας, ψαλμωδία που υμνεί το Θεό και βοηθά τους πιστούς στην προσευχή, ήθος και ευπρέπεια στο στασίδι και τη ζωή) τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω απαντώνται στο πρόσωπο του κ. Κωστάζου. 

Προς το τέλος της εκδήλωσης, το τιμώμενο πρόσωπο έψαλε με συγκίνηση το αναστάσιμο πασαπνοάριο του γ' ήχου "εις το μνήμα σε επεζήτησεν..." και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας του απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του ναού και του συλλόγου.

Επίσης τιμήθηκαν οι αποχωρήσαντες επίτροποι κ. Κ. Τζελέπης, Σπ. Μαυριόπουλος και Ι. Κηπουργός καθώς και οι κατηχήτριες της ενορίας. 

Τέλος, ο π. Αιμιλιανός προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα σταυρό για να μας ευλογεί και αγιάζει με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 10 ετών από την εκλογή του ως Μητροπολίτου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών.















Οι φωτο από το Αναστάσιος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Δημήτριος Κωστάζος είναι άνθρωπος συνετός, με ιεραποστολικό ζήλο, χαμηλών τόνων, που υπηρετεί έως και σήμερα τον χώρο της ψαλτικής στον Ιερό Ναό της Μ. Φ. Η «Η Αγία Σκέπη» με σεμνότητα χωρίς θόρυβο για την προσφορά του, πάντα ταπεινός και ακούραστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρέτησε ως Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Εστίας, υπεύθυνος της Πρόνοιας και κυκλάρχης στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών με σπουδαία δράση. Μεγίστη η προσφορά του επίσης και στις Κατασκηνώσεις του Αλισού.

Ανώνυμος είπε...

Αν και νομίζω ότι άργησαν λίγο, εντούτοις συγχαίρω

Ανώνυμος είπε...

Άξιος

Ανώνυμος είπε...

Στέκομαι στο άμισθος. 52 χρόνια Χ 12 μήνες Χ 250 € = 156.000 € και λίγα λέω. Μεγίστη φιλανθρωπία

Ανώνυμος είπε...

Bre, paidi;a, m;esa sthn Ekklhs;ia de metrio;yntai ;ola me ta left;a.
O ;anurvpow den e;ixe an;agkh ta xr;hmata. Ton e;ixe eylog;hsei o Ue;ow. Toy ta dine me ta d;vra Toy ploysiop;aroxa. Cal;v tv Ue;v moy ;evw yp;arxv ;htan to s;ynuhm;a toy kai e;inai t;vra periss;otero ek b;auoyw kard;iaw.
Na e;inai kal;a o ;anurvpow.