20/4/12

Φανατικός λάτρης των πολεμικών παιχνιδιών πριν σκοτώσει 77


Ατελείωτες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια δήλωσε ότι πέρασε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προκειμένου να προετοιμάσει τις επιθέσεις του το περασμένο καλοκαίρι στο Όσλο που είχαν ως αποτέλεσμα 77 θύματα, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι.

Ο Μπρέιβικ είπε στο δικαστήριο ότι το 2006 το μεγαλύτεορ μέρος της μακροχρόνιας άδειας που πήρε για εκπαιδευτικούς λόγους, το πέρασε παίζοντας online παιχνίδια όπως το «World of Warcraft».

Ο Μπρέιβικ αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο παίζοντας αδιάκοπα -17 ώρες την Πρωτοχρονιά του 2010-2011. Εξήγησε ότι προετοιμαζόταν για μια επιχείρηση αυτοκτονίας, και για το πώς θα επιζούσε από μια πιθανή ένοπλη αντίδραση της αστυνομίας μετά την πυροδότηση μιας βόμβας στο Όσλο.

«Εκτίμησα ότι η πιθανότητα να επιζούσα από την επίθεση στη συνοικία της κυβέρνησης ήταν μικρότερη από 5%. Ασκήθηκα στο πώς θα ξέφευγα από μια τέτοια κατάσταση. Ήταν μια προσομοίωση» είπε στο δικαστήριο.

Ο Μπρέιβικ είπε ότι αυτού του είδους τα παιχνίδια δεν του αρέσουν αλλά βοηθούν εάν κάποιος θέλει να κάνει προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους. Είπε επίσης, χαμογελώντας, ότι εξασκούνταν για καιρό με ένα ολογραφικό σκόπευτρο καραμπίνας στο παιγνίδι Modern Warfare...

Ο Τόμας Χίλαντ Έρικσεν, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, είπε ότι τα παιγνίδια που έπαιζε ο Μπράιβικ ενδέχεται να τον έθεσαν σε μια κατάσταση αυταπάτης και παραισθήσεων.

"Πιθανώς όταν πήγε στο Ούτογια ακόμα σε κάποιο επίπεδο πίστευε ότι έπαιζε ακόμα ένα παιγνίδι στον υπολογιστή", όχι ότι "πυροβολούσε ανθρώπους στην πραγματική ζωή", εκτίμησε ο Έρικσεν. "Δεν μοιάζει να τα καταφέρνει πολύ καλά στο να διαχωρίζει την εικονική πραγματικότητα του Warcraft από την πραγματική ζωή"...



Δεν υπάρχουν σχόλια: