4/3/10

Γιατί δεν μπορούμε να δείξουμε ανεξικακία; - ο λόγος στο κατηχητικό της Ανθούπολης

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου 27-02-2010 στο κατηχητικό της Ανθούπολης, κάλεσαμε τα παιδιά να απαντήσουν γραπτά με το δικό τους τρόπο στο ερώτημα:

Γιατί δεν μπορούμε να δείξουμε ανεξικακία στις μέρες μας; 
Τι μας εμποδίζει;

- Ανεξικακία κατά την γνώμη μου και κατά τα δικά μου συναισθήματα είναι να μην κρατήσω σε κάποιον κακία. Γιατί δεν θέλω να γίνομαι κακός με κάποιον και να μην τον υπολογίζω στην ζωή μου. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αλλάζει για κάποιον άλλο. Γιατί έχει την δική του προσωπικότητα. Η δύναμη κάθε ανθρώπου κρίνεται από το πόσο καλός είναι μέσα του και όχι με το ξύλο, τις βρισιές και όλα τα άλλα κακά πράγματα, που σκέφτονται για την εκδίκηση του άλλου ατόμου, που τσακώθηκε. Δεν πρέπει να αδικείς κανένα άνθρωπο, γιατί στη σημερινή ζωή μας έχουμε πολλαπλά  προβλήματα. Η ανεξικακία είναι κακό πράγμα, γι΄αυτό πρέπει να αλλάξουμε.

- Είναι δύσκολο να υπάρχει ανεξικακία, γιατί εμείς δεν μπορούμε, να συγχωρούμε και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.

- Γιατί ζούμε σε μια εποχή, όπου κυριεύει η αλαζονεία και ο εγωισμός και ο καθένας εκμεταλλεύεται τον άλλο.

- Γιατί σήμερα οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, δεν συγχωρούν εύκολα και με το παραμικρό μας κρατούν κακία.

- Διότι ο κόσμος έχει γίνει εκδικητικός και η εποχή μάς κάνει ακόμα πιο εκδικητικούς.

- Γιατί πιστεύουμε, ότι πρέπει να τον εκδικηθούμε και είναι δύσκολο, να συγκρατήσουμε την οργή μας, όταν σκεφτούμε, τι μας έκανε.

- Οι σημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν, να δείχνουν ανεξικακία στον συνάνθρωπό τους, διότι μερικοί άνθρωποι θέλουν στο τέλος να πάρουν εκδίκηση.

- Είναι δύσκολο, να δείξουμε καλοσύνη σε κάποιον, που μας έκανε κακό, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η εκδίκηση.

- Κατά την γνώμη μου είναι δύσκολο, να δείξουμε ανεξικακία, γιατί σήμερα οι άνθρωποι δεν μπορούν, να συγχωρέσουν εύκολα, λόγω του μίσους, που έχουν στην ψυχή τους και επειδή είναι καχύποπτοι.

- Είναι δύσκολο, να δείχνουμε ανεξικακία στον άλλο, γιατί φταίει και ο άλλος, αλλά φταίμε και εμείς λίγο. Γιατί είναι δύσκολο, αν μας έχει κάνει κακό κάποιος, να τον συγχωρέσουμε. Ή μπορούμε, όποιος έχει εμπιστοσύνη στον άλλο, να μην κρατάμε κακία.


(Οι απαντήσεις των παιδιών μεταφέρονται ακριβώς όπως καταγράφησαν)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ενα μεγάλο μπράβο στον κ.Αρ.Τσ. που κανει εξαιρετικη δουλεια στο κατηχητικο οτυ...
Μακαρι και ολοι εμεις οι νεοι ομαδαρχες και κατηχητες να τον αντιγραφαμε λιγο.
Την θυσια του την ορεξή του.
Να τον εχει καλα ο Θεός.
Καλή δύναμη κ.Αρίστο.