29/1/17

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ" στην Πάτρα


Πραγματοποιήθηκε και στην πόλη μας το Σάββατο 28.1.17 στην φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής "Ο Πρωτόκλητος", η παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ" της Σταματίας Καραγεωργίου-Πάπιστα που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη".

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στο χρόνο φέρνοντας στην επιφάνεια ιστορικές μνήμες που συνδέονται με ένα ακόμα δύσκολο παρόν, σε ένα γεωγραφικό χώρο που εδώ και αιώνες φιλοξενεί ένα ταλαιπωρημένο και βασανισμένο κομμάτι του Ελληνισμού.

"Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, με πρωταγωνιστή έναν ξύλινο σταυρό, ξεδιπλώνεται η τρισχιλιόχρονη διαδρομή της Β. Ηπείρου, που λιμνάζει μπερδεμένη στα γρανάζια των διπλωματικών σκοπιμοτήτων και της πολιτικής, παραμένοντας ατελείωτη".

Μετά το καλωσόρισμα από τον κ. Στέφανο Κούλη, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης, το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Πατρών αρχ. π. Θεόκλητος Παντελίδης που ευχήθηκε για την επιτυχία της εκδήλωσης και μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Αρχικά, το λόγο έλαβε ο εκδότης κ. Φιλόθεος Κεμετσετζίδης που έκανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Β.Ηπείρου κατά τα έτη 1912-1992.

Ακολούθησε η κ. Ελένη Παππά από το Αλίκο της Β. Ηπείρου που ανέφερε μαρτυρίες από την εποχή του Εμβέρ Χότζα (1945-1985), κάνοντας το ακροατήριο να ανατριχιάσει.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος που έχει διατελέσει πρόεδρος του Κ.Δ.Σ. της Σ.Φ.Ε.Β.Α., ο οποίος μίλησε για την υπέροχη μορφή του Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ και για τη νεολαία που είχε εμπνεύσει, τη ΣΦΕΒΑ. Εξιστόρισε συγκλονιστικά περιστατικά από τους αγώνες των φοιτητών στα πανεπιστήμια τις δύσκολες εποχές και εστίασε στην αποστολή από τη ΣΦΕΒΑ των πρώτων αμφίων και ιερών σκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη θ. Λειτουργία που τελέστηκε στην Δερβιτσάνη τα Χριστούγεννα του 1990 μετά από δεκαετίες διωγμού.

Ο λόγος ακολούθως ανήκε στη συγγραφέα του βιβλίου κ. Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα που παρουσίασε με λόγο μεστό και συγκινητικό τους λόγους που την ώθησαν να συγγράψει το βιβλίο καταλήγοντας στο ότι "η διήγηση αυτού του βιβλίου μοιάζει να μην έχει τέλος, αφήνοντας στον αναγνώστη ένα ζωντανό δίλημμα και μαζί, την ευθύνη της προσωπικής του επιλογής. Αν οι ήρωες θα δικαιωθούν ή θα παραμείνουν θλιβερά ξεχασμένοι...". 

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ της Β.ΗΠΕΙΡΟΥ, ο οποίος ανέλυσε τα σημερινά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και τον αγώνα τους για να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες.

Την εκδήλωση παρουσίασε με γλαφυρότητα η ηθοποιός κ. Βαρβάρα Λαζαρίδου, η οποία ανέγνωσε και αποσπάσματα απ΄το βιβλίο ενώ ουσιαστική παρέμβαση έκανε και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Άρης Πέτρος Τριποδάκης, ο οποίος παρουσίασε μία νέα πρωτοβουλία σχετικά με την μεταφορά της ιστορίας του ΞΥΛΙΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στην μεγάλη οθόνη. 












Γιάν. Παν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν υπέροχη εκδήλωση γεμάτη μνήμες

ΑΓΚΥΡΑ (Κατασκήνωση) είπε...

Να σημειωθεί πως το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον πατέρα των Βορειοηπειρωτών, μακαριστό επίσκοπο Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό καθώς και στον μακαριστό αγωνιστή Γρηγόρη Ντριγκόγια.

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για το πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό έργο της οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΔΕΕΕΜ “ΟΜΟΝΟΙΑ” στη Βόρειο Ήπειρο.

Ανώνυμος είπε...

Mπραβο. Η ιστορία της ΣΦΕΒΑ πότε θα γραφτεί;