7/1/17

Μνήμη Αγίου Ιωάννου Προδρόμου




Του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έλαβε το όνομα Ιωάννης, που ερμηνεύεται δώρον Θεού, και του το έδωσε ο Ίδιος ο Θεός λέγεται Πρόδρομος, γιατί προηγήθηκε του Χριστού και ετοίμασε τόν δρόμο για το έργο Του χαρακτηρίζεται Βαπτιστής, γιατί αξιώθηκε να βαπτίση τον Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα που επαινέθηκε από τον Ίδιο τον Χριστό, που είπε: «Ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου τού βαπτιστού» (Ματθ. ια', 11).

Εκείνο που παρατηρούμε στον Τίμιο Πρόδρομο είναι ότι είναι ο τελευταίος Προφήτης τής Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος Προφήτης τής Καινής Διαθήκης, δηλαδή βρέθηκε στο μεταίχμιο μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Είναι ένας θαυμάσιος κρίκος μεταξύ των Προφητών και των Αποστόλων.

Το κήρυγμά του δεν διέφερε από το κήρυγμα των Προφητών και του Χριστού, αφού ήταν κήρυγμα μετανοίας. Έλεγε: «Μετανοείτε, ήγγικε γάρ η βασιλεία τών ουρανών» (Ματθ. γ', 2). Βασιλεία των Ουρανών είναι η θεία Χάρη, η φανέρωση τού Χριστού ως Φώς καί η μέθεξη καί κοινωνία τού ανθρώπου με το Φώς. Η μετάνοια είναι προϋπόθεση τής κοινωνίας με τον Θεό. Αυτός είναι ο πυρήνας τού κηρύγματος τής Εκκλησίας, όχι διάφορα κούφια λόγια, όχι φιλοσοφίες και στοχασμοί, αλλά η υπόδειξη τού τρόπου για να ενωθή κανείς με τον Θεό.

Επίσης, εκείνο πού θαυμάζει κανείς στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι ότι ήταν κήρυξ της αληθείας, ομιλούσε για τον Χριστό πού είναι η Αλήθεια και οδηγούσε τον λαό προς την Αλήθεια. Ο λόγος του δεν ήταν ρηχός, συμβιβαστικός, ψεύτικος. Ήλεγχε τούς ανθρώπους που τον πλησίαζαν και τον Ηρώδη, υποδεικνύοντας σε αυτούς τον ορθό δρόμο, την αποκατάσταση τής αδικίας, την ευθυγράμμιση τής ζωής τους με τον Νόμο τού Θεού. Βέβαια, αυτό είχε και συνέπειες για τον ίδιο, ήτοι την φυλάκιση και τελικά την αποκεφάλιση, τον θάνατο. Αλλά το σημαντικότερο στην ζωή μας είναι η ορθοτόμηση τής αληθείας.

Με το κήρυγμα τής μετανοίας και της αληθείας δοξάσθηκε ο Πρόδρομος και πέρασε στην ιστορία, οπότε και τιμάται από όλους τούς Χριστιανούς. Είπε ένας αγιορείτης ότι το ψεύτικο και όταν είναι ενωμένο, στην πραγματικότητα είναι χωρισμένο, ενώ το αληθινό και όταν είναι χωρισμένο είναι ενωμένο. Αυτό το βλέπουμε στην ζωή των Αγίων και φυσικά στην ζωή τού Τιμίου Προδρόμου. Ήταν αληθινός, συνδέθηκε με την Αλήθεια, τον Χριστό, ομιλούσε αληθινά και μέχρι σήμερα ζη αληθινά και πραγματικά στις καρδιές όλων των Χριστιανών, παρά το ότι δεν ζη βιολογικά. Πόσοι Ιεροί Ναοί δεν ανηγέρθησαν επ' ονόματί του! Σήμερα μάλιστα όλοι οι Χριστιανοί νηστεύουμε αυστηρά και έτσι τιμούμε τον Τίμιο Πρόδρομο.

Θα πρέπει να είμαστε άνθρωποι τής αληθείας και όχι του ψεύδους, της απλότητας και όχι τής διπλοπροσωπίας και τής υποκρισίας. Ο Τίμιος Πρόδρομος, μετά την Παναγία, έχει μεγάλη παρρησία στον Χριστό και γι’ αυτό πρέπει να επικαλούμαστε τις πρεσβείες του και να μιμούμαστε το παράδειγμά του.

2 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ μου Γιάννη, τα χρόνια σου να είναι ευλογημένα από τον Κύριο, πολλά και καλά… ώστε να συνεχίσεις τον καλό αγώνα σου, στην «κατ’ οίκον Εκκλησία», στην εκπαίδευση, και στην ιεραποστολική σου πνευματική διακονία.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕ ΙΣΤΟΛΟΓΕ. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕΣΙΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑ. ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ Κ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ "ΑΓΚΥΡΟΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ"!!!

ΥΓ: ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΓΚΥΡΑ!